Napisano 26 Maj 201213 l Witam, 聽 Sa to wizualizacje wn臋trza niewielkiego mieszkania. Zamierzeniem by艂a jasna kolorystyka kt贸ra nie przyt艂oczy mebla w centrum mieszkania i kontrast 艣wiate艂 o r贸偶nej temperaturze. Jako艣 nie jestem do ko艅ca zadowolony z jako艣ci render贸w, dlatego zak艂adam ten temat. Osobi艣cie dra偶ni膮 mnie plamy na suficie, szczeg贸lnie przy 艂膮czeniach szyn z powierzchni膮 sufitu. Ustawienia wydaj膮 sie wysokie. No i t艂o za oknem to koszmar - macie na to jakie艣 rozwi膮zanie? jakie艣 藕r贸d艂o dobrych panoram? W PS doda艂em troche kontrastu i unsharp- poniewa偶 nie stosuj臋 filtru AA. B臋de wdzi臋czny za krytyk臋, szczeg贸lnie dotycz膮c膮 ustawie艅 Vraya i podpowiedzi co mo偶na zrobi膰, 偶eby co艣 z tego wyci膮gn膮膰. 聽 [ATTACH=CONFIG]86288[/ATTACH] Edytowane 26 Maj 201213 l przez KLIK
Napisano 26 Maj 201213 l Doda膰 kontrastu :) O艣wietlenie jest ok, ale ca艂o艣膰 jest md艂a, w艂a艣nie przez niski kontrast. Z detali to jeszcze opony kolarki i kraw臋dzie dywanu s膮 do艣膰 s艂abe. Jak robisz dywan futrem to przyda艂oby si臋 je rozczesa膰 na zewn膮trz przy kraw臋dziach.
Napisano 26 Maj 201213 l Autor dywan robilem cz膮steszkami, kraw臋dzie s膮 s艂abe ale jeszcze nie ogarniam tego wystarczaj膮co. wystarczy kontrast z ps? czy cos w 艣wiat艂ach grzeba膰?
Napisano 26 Maj 201213 l Autor po sugestii lukasjogabonito zmieni艂em ustawienia IRR na 120/40 i jeszcze dodatkowo da艂em LC subdivs na 2000, plamy s膮 nadal 聽
Napisano 26 Maj 201213 l spr贸buj zmieni膰 filtrowanie LC na fixed i/lub spr贸buj w艂膮czy膰 pre filtering LC :)
Napisano 26 Maj 201213 l detale niszcz膮 ci odbi贸r ca艂o艣ci. napisz臋 moje subiektywne opinie: 聽 - Balans bieli jest dziwny rozumiem 偶e chcia艂e艣 mie膰 pomara艅czowe o艣wietlenie sztuczne i niebieskie naturalne z okien, ale nie wysz艂o, poniewa偶 z okien leci biel a w 艣rodku jest brzydka 偶贸艂膰, wi臋c obrazek zrobi艂 si臋 偶贸艂ty ca艂y. balans bieli to podstawa -kontrast i troszeczk臋 wzmocni膰 sztuczne o艣wietlenie -wi臋cej bibelot贸w na regale, nie wszystko musi by膰 tak nienaturalnie bia艂e (ksi膮偶ki np) co jaki艣 czas jaki艣 kolor si臋 przyda, to samo obraz na telewizorze, to ju偶 przesada, albo go zga艣 i 艂adny szary gradient od zblurowanego szarego odbicia si臋 zrobi, albo jak ma by膰 w艂膮czony to opcja kolor - zas艂ony ci si臋 przepali艂y zupe艂nie, wrzu膰 na nie w PS-ie AO na masce, w sensie tylko na nie, pu艣膰 opcje multiply i sprawd藕 jak mo偶na z nich detal wyci膮gn膮膰 偶eby si臋 nie straci艂y. -pod艂oga dodaj reflecta mocniejszego 偶eby budowa艂a przestrze艅. -bardzo brzydki materia艂 ramy drzwi tarasowych na drugim uj臋ciu -lustra masz za ciemne na drugim uj臋ciu -kontrast i moc 艣wiecenia ipada zwi臋kszy膰, jest zdesaturowany przez odbicia, to mo偶esz w ps-ie zrobi膰 na masce -tutaj propozycja do艣膰 mocna, bo zmiany za艂o偶enia: zmie艅 krzes艂o to a偶urowe w pokoju, o ile w kuchni mnie nie dra偶ni, to w pokoju wog贸le nie pasuje -doda艂bym troch臋 mocno czarnych akcent贸w aby zbalansowa膰 odbi贸r ca艂o艣ci, np wazony czy co艣. -dywan ma du偶o za grube w艂osie. to 偶e jest d艂ugie, nie znaczy 偶e musi by膰 tak grube -na rega艂, skoro jest g艂贸wnym elementem sceny te偶 bym da艂 ciekawszy materia艂, reflecta z glossem na jakim艣 faloffie lub fresnelu. aby wygl膮da艂 barziej naturalnie. - w licjmo wed艂ug mnie musi by膰 jaki艣 element nie bia艂y, bo taka kuchnia wsz臋dzie bia艂a to ju偶 jakie艣 zboczenie, ale to te偶 ingerencja w projekt, wiem. -kolorystyke pod艂ogi bym albo wzmocni艂 albo os艂abi艂, teraz jest taka ni w 5 ni w 10, tzn albo bardziej dosaturowa膰, albo odj膮膰 konkretnie i zrobi膰 tak膮 szczotkowan膮 pod艂og臋 -szyba w stoliku wydaje si臋 by膰 du偶o za gruba przez co bok 艂apie brzydki refract -co jakby艣 motyw tego "S" na blejtramie zrobi艂 na czarnym tle? -statyw lamp albo czarny, albo chrom. -zr贸偶nicuj kolorystyke w艂osia dywanu, ka偶dy w艂os nie mo偶e miec tego samego koloru 聽 Wiem 偶e du偶o tego, ale nie m贸wi臋 偶e musisz si臋 stosowa膰, to s膮 tylko propozycje. co ja bym z tym zrobi艂. mam nadziej臋 ze w jaki艣 spos贸b pomog艂em:)
Napisano 26 Maj 201213 l Witam, prosz臋 zmieni膰 nazw臋 tematu na zgodn膮 z regulaminem dzia艂u WIP. Nazw臋 tematu mo偶esz zmieni膰 edytuj膮c pierwszy POST. Edycja -> Wy艣lij (Zaawansowane).
Napisano 26 Maj 201213 l rendery bardzo spoko. takie artefakty olej na etapie renderowania i wyretuszuj w PS, healing brush naprawde daje rad臋. dobry winyl na p贸艂ce, ale p贸艂ka jako艣 nie siedzi
Napisano 27 Maj 201213 l Autor kozioo - masz racj臋, zmiana filtorwania LC na fixed usun臋艂a b艂edy, dzi臋ki! Xiz0r - wielkie dzi臋ki, bardzo mi to pomo偶e, niestety w projekt niemog臋 ju偶 ingerowa膰. Z dywanem jest taki problem, 偶e jak dam cie艅sze w艂贸kno to musz臋 ich da膰 wi臋cej i czas renderu ro艣nie kosmicznie, mo偶e spr贸buj臋 z hair&fur. polka dot - ola艂em pocz膮tkowo i retuszowa艂em w PS, jednak chcia艂bym si臋 nauczy膰 jak tego unika膰 i z czego to wynika. Lubi臋 t臋 ok艂adk臋 Aphex Twina;). teraz na szybko musz臋 to ogarn膮膰 i poprawi膰, ale niebawem wracam do projektu i postaram si臋 co艣 z tego zrobi膰.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto