sylwex1982 Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 (edytowane) Hej Wszystkim! Wstawiam pod krytykę model Jak coś nie tak z siatką to piszcie. PZDR. Edytowane 26 Czerwiec 2012 przez sylwex1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 15 Czerwiec 2012 Share Napisano 15 Czerwiec 2012 topologia nie jest taka zła ale można by trochę poprawić, tu masz fajne przykłady miłych siatek: http://wiki.polycount.com/FaceTopology?highlight=%28\bCategoryTopology\b%29 Dawaj dalej te mordki :) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 15 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2012 Stronka przyda się! Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixel-Factory Napisano 16 Czerwiec 2012 Share Napisano 16 Czerwiec 2012 INDIEN -podłączam się do , dzieki za przykłady siatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 17 Czerwiec 2012 Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Jak chodzi o dobre siaty to tu na forum jest jeden leciwy wątek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=34695 często niedoceniany;) Ogólnie to przypomniałeś stare czasy, kiedy tak się modelowało twarze;) Teraz to najczęściej oczywiście wychodzą ze sculptera. Ale chociażby do dobrego retopo warto umieć zrobić dobrą topologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Ten wątek przeglądałem kilkukrotnie, wiesz co Lucek moim celem w tym momencie jest dobra baza, umiejętność modelowania ryjka jeszcze na poziomie np.maxa, a potem coś dalej-jakiś detal w np.zbrushu. Retopologia zostaje na czas gdy będę mógł sprawnie i szybko base mesha w maxie walnąć, dopiero wtedy zajmę się zgłębianiem retopo, projekcji, itp. Narazie cisnę pierwsze modele i z czasem popracuję nad szybkością modelowania- bo to moja bolączka ;/ . PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2012 (edytowane) Hejka ! Kolejna głowa, zbyt długo się użerałem z tym modelem by zauważyć błędy-wytykajcie :) Model jest robiony z plajna według refki. Referencje stąd http://free-textures.got3d.com/natural/free-character-references/index.html PZDR. Edytowane 18 Czerwiec 2012 przez sylwex1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 a może jakoś tak : [ i daj zbliżenie na usta (siatkę) ] salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 daj zbliżenie na usta jak możesz salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Patrz wyżej, już załączyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 ok dzięki, staraj się unikać zagęszczania tak mocno siatki przy oczach ustach i nosie, jak chcesz żeby było trochę ostrzej to zrób to na kolejnym zagęszczeniu siatki... salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Dzięki Indian za rady. A powiedzcie mi jak według Was lepiej robić w przypadku ucha-lecieć całą bryłę czaszki( bez ucha) i dorabiać ucho jako osobny element, czy robić ucho na modelu? PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rice Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 W organice lepiej zeby wszystko trzymalo sie kupy. Mozesz ucho wymodelowac odzielnie ale na koniec połącz z głową. Co do topologii głowy to staraj się unikac takich zawijasów jak masz pod brodą potem idzie za ucho i na szyję. jeden z lepszych tutoriali na temat topologii 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 18 Czerwiec 2012 Share Napisano 18 Czerwiec 2012 (edytowane) Co du ucha, to możesz sobie zależnie od metody czy robisz z boxa czy plane'ami lecisz, najpierw zrobić sam zarys, prostą bryłę z loopami uszy, którą potem na kolejnych subdivsach poprawisz, albo od razu całe ucho z detalami i takimi tam a na końcu podczepiasz je pod model główki... Fajnie jest zawsze na początku zrobić sobie na modelu główki loopa na uszy nie ważnie czy będziesz je potem odczepiał i modelował oddzielnie czy będziesz od razu modelował całą główkę z detalami, potem zawsze masz już miejsce gdzie wstawić ucho i nie musisz się pierdzielić z przerabianiem siatki. salut. Edytowane 18 Czerwiec 2012 przez indian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2012 (edytowane) Rice rep poszedł w Twoją strone. B. fajny tutek.(trochę zbyt szczegółowy jak na tą chwilę ale dobry jest ) Edytowane 18 Czerwiec 2012 przez sylwex1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 25 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2012 [ATTACH=CONFIG]86618[/ATTACH]Hejka ! Kolejna głowa pod krytykę PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 a nie szkoda Ci czasu na dziabanie tych poligonów? Może lepiej leć z konceptem w Sculptrisie, a później retopo i do ZBrusha. Moim zdaniem, jeśli chciałbyś dorobić mu teraz świński ryjek, zamęczysz się przestawianiem vertexów. W sculptrisie raz dwa to zrobisz, a siatkę poprawisz w retopo i w ZBrushu. Tak tylko głośno myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 26 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2012 Chrupek3D ja tego nie umiem dobrze w Maxie robić-chcę się nauczyć modelować a potem wskoczę do Zetki. Ja teraz nie modeluję żeby sculptować,- modeluję żeby podnieść swój skill i podkręcam swoje czasy modelowania. Ale bardzo dobrze mówisz żeby dłubać w jakimś programie typu Zbrush- myślę że w swoim czasie.Póki co nieśmiałe próby robię. PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 26 Czerwiec 2012 Share Napisano 26 Czerwiec 2012 W mudboxie mozesz sie pobawic jest intuicyjny. Ja Z sie boje i nie mam czasu od kiedy zaczalem pracowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lee666 Napisano 27 Czerwiec 2012 Share Napisano 27 Czerwiec 2012 niewiem poco sie tak spinac z tą siatką ... ja wszystkie głowy zrobilem z jednej bazy w zbrushu ..niewazne dziecko,staruch,babcia czy facet.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 27 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2012 Sebazx6r- ja mudboxa to nie znam kompletnie, bladego pojęcia nie mam co jest 5 w Mudboxie. Na chwilę obecną zostaję przy zbrushu- cos tam kojarzę. lee666- Ja zamierzam wskoczyć do Z , tylko mówię zrobię trochę głów w Maxie i przeskok. PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 27 Czerwiec 2012 Share Napisano 27 Czerwiec 2012 (edytowane) lee666 mam podobnie, nie mam w pojęcia po co ludzie męczą się i modelują wszystko zamiast z jednej prostej bazy wyrzeźbić to w zbrushu, samochody czy cuś, przecież to strata czasu . sylwex1982 coraz lepiej CI to idzie, ucho tylko do poprawy, za ostre krawędzie masz tam miejscami... Tu masz b.fajnego tutka, powinien Ci trochę pomóc, tam jest trochę inny sposób modelowania główek, może Ci przypadnie do gustu... http://anghelescu.net/tutorials/Russell_Crowe_3d/Russell_Crowe_Tutorial.html salut. Edytowane 27 Czerwiec 2012 przez indian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 27 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2012 Dlaczego nie mogę dać Ci repa Indian?- nie wiem ;/ Bardzo dziękuję za dobre słowo i za tutka. PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi