Napisano 15 Czerwiec 201212 l Jaki z tych programów byłby lepszy do animacji medycznych. Chodzi mi o animacje jakby to powiedzieć wewnątrzkomórkowe , gdzie mamy do czynienia z jakimiś bąbelkami, płynami, rzęskami itd. Podaję link do przykładu http://www.youtube.com/watch?v=yiuvOr4JRGI Bardzo proszę o odpowiedź doświadczone osoby, pracujące na tych programach i nie odpowiadanie w stylu, spróbuj na trial i tyle, bo wiem że 30dni trial'a może wcale nie odpowiedzieć na moje pytania. Chodzi mi o fachową pomoc, bo wiem, że mając doświadczenie i umiejętności można wszystko pewnie zrobić w jednym programie, ale chciałabym zaoszczędzić sobie lat pracy, gdyby okazało się że można to zrobić w innym programie 100razy szybciej , bo ma lepsze narzędzia i możliwości. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję.
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Poleciłbym pod rozważanie jeszcze Softimage'a . Tak osobiście bo po prostu lepiej mi się pracowało z animacją niż np. w maxie, warto wypróbować
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Autor Przemekd- na razie spróbuje chyba z Maya. Dzięki. Obiło mi sie dwa razy o uszy, że maya, jest lepsza do takich efektów o które mi chodzi, wiec cchiałam sie upewnic w szerszym gronie. Traitor, no właśnie, szukając podpowiedzi w necie natknęłam się na kilka, gdzie poleca się Maye do animacji postaci , jak i płynów. Przykład http://www.mepi.pl/blog/item/427-3d-studio-max-vs-maya-co-wybra%C4%87?.html Mi właśnie chodzi raczej, tak jak napisałam na początku o takie efekty związane z płynami, dynamics... Czy ktoś pracował na tych efektach w Max'ie i May'i i ma porównanie?
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Płynów? Znaczy sie fluidów? Jeśli chodzi o fluidy may'a bije maxa, na głowe z tego powodu, ze w maxie chyba nawet nie w sofcie wbudowanych fluidów ;) Aczkolwiek max ma FumeFX całkiem ciekawy plugin, ogólnie dynamika jest lepsza w may'i ale np. z rigib body dynamics fajerwerków nie ma.
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Wszystko co było na tym filmie zrobisz w czystym Maxsie i to raczej kwestia gustu w czym lepiej będzie ci się pracowało. @legomir - w Maxsie są metaballsy, a jak chcesz coś trochę cięższego to masz np. plugin glue3D (i pod maxa i pod mayę).
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Patris - a który program znasz? Jak żaden z nich to szybciej klatki w Paincie narysujesz :)
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Autor Znam 3dmax'a, ale kwestie animacji są dla mnie nowe, dlatego słysząc o przewadze May'i do interesujących mnie tematów chciałam się upewnić czy dobrze słyszałam. Skończy się pewnie tak, że i tak ściągnę trial'a i sama spróbuje, aczkolwiek nie mając doświadczenia w animacji w max'ie dużo mi to nie powie, he,he,he. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wszystkie wezmę pod uwagę.