Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

poszukuję tutka, który nauczy mnie robić takie buttony do zmiany zawartości w okienku powyżej (reklama u góry po parwej w linku).

http://wfirma.pl/

Czy ktoś się gdzieś na coś takiego natknął ? Ja szczerze powiedziawszy nie bardzo mogę wpaść na pomysł pod jakim hasłem czegoś takiego szukać ;p.

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Włoo... dzięki, o coś takiego właśnie mi chodziło. a na jQuery to za chiny bym pewnie nie wpadł ;p (szukałem tego pod HTML5) xD.

Problem rozwiązany, repa leci.

Napisano

Szczerze mówiąc jQuery to akurat odpowiedź na większość pytań :D HTML5 niestety jeszcze nie poraża ani wydajnością, ani kompatybilnością :/

Napisano

dla ścisłości... o ile się nie mylę... html 5 to jest html + css + javascript (a więc jquery też)

Napisano

no pisanie w javascripcie to jak wyścigi konne na świniach, co dyplomatycznie nazywa się niekompatyblinością i tak bedzie zawsze, to nie technlogia do serwowania normalnym ludziom z innym contentem jak np. treść na portalu.

Miej świadmość, że jeżeli dorzucisz coś jeszcze w js'ie zacznie Ci mulić. Ostatnio odpaliłem grę z kilkomaset sprite'ami we flashu i chodzi płynnie, cpu lekko daje rade ale jak nad nią w javascripcie przesuwa się pasek z reklamą z 12 grafikami (60x60px) obok siebie to framerate flasha spada do 10fps i włączają się wiatraki w laptopie :D

Sorry bede jechał na ta technologie, jakiś matoł napisał w niej nowego phpmyadmina i jest juz na wiekszosci serwerów, a nie radzi sobie nawet z blokiem 500rekordów do wyświetlenia w tabeli czy parsowaniem prostych 5kb plików php w filemanagerze... funkcję obsługi scrolla w ogóle pominę.

Napisano

no dobra, ale flash też kiedyś zaczynał... :) i tak samo kompy zmulało... :)

Napisano

Flash jest spoko ale niestety wszystko Stevie-wizjoner spieprzyl i klienci w stanach chca zeby im smigalo na sprzecie z nadgryzionym jablkiem. Namieszal i umarl.

Napisano

no ja i tak z flasha najbardziej lubie flashblocka ale trudno. I tak jak poprawią google play wbijam w produkcję appek i zapominam o przeglądarkach :)

Napisano

Ja tam zawsze przeliczam to na kasę. Na chwilę obecną 3,7% rynku w polsce to przeglądarki mobilne (stat counter) z czego 5% nie czyta flasha, czyli 0,185% nie ma dostępu do treści flashowych z drugiej strony spora czesc z tych 5% nie ma tez dostepu do dobrego html5 bo przegladarki maja okreslona responwywność na gesty i sam wiem jak mnie męczy np. onet light.

Niestety jak ich olać to jest wielki raban, bo to podobno najbardziej kreatywna część społeczeństwa - tylko za reklamy adwords placi od nich tak samo więc chyba nie są tak wartościowi jak uważają a znacznie wydajniej i taniej tworzy się dobry "user experience", uzywajac czystego szybkiego htmla z elementami flasha.

Napisano

może i javascript jest starszy od flasha, ale w zasadzie dopiero teraz robi się skomplikowane rzeczy w javascript... więc można powiedzieć, że ta technologia dopiero raczkuje... przypuszczam, że język nie z takim przeznaczeniem został zaprojektowany... więc albo go czeka porządny remake... albo po prostu poczekamy na szybsze kompy.... i będziemy mieli w d.... zużycie proca ;)

osobiście wolę javascript... bo nie wymaga żadnych dodatkowych aplikacji, żeby to odpalić... kod jest dostępny bezpośrednio z przeglądarki... a, że obciąża za bardzo proca tzn. że procki nie dorosły... dzięki temu w sumie mamy ewolucję.

za czasów modemów, jakby ktoś próbował odpalić większość dzisiejszych stron przeładowanych grafą... to by się chyba powiesił... tak więc... :)

Napisano

na pewno dobrze znac wszyzstko w czym sie pisze materiał do webu. Javascript pokazuje swoją moc np. przy dostosowywaniu templatow. Jak stawiam coś na joomli, zencart czy wordpressie to nawet sie nie bawię w rozgryzanie kodu, nakładam na to js skrypt, który mi zmienia serwis wg. projektu graficznego. Ostatnio pisałem też nakładkę CMSowa na serwis bez cms'a do zdalnej kontroli z innego serwera i sprawdza się to lepiej niż rozbijanie głową kodu. Zmiana serwisu ze statycznego na dynamiczny z cmsem zajmuje kilka dni i nie trzeba nawet zagłądać do php'a czy asp.

Ale do materiałów interaktywnych się nie nadaje i jezeli beda sie rozwijac tak dynamicznie jak flash to potrzeba jeszcze dekady by to miało sens.

Napisano

Ja tam też już czekam na koniec Flasha chociaż nowy Chrome w końcu lepiej z nim działać. Chociaż do gier faktycznie, nie wszędzie i nie u wszystkich działa to stabilnie i płynnie, ale kwestia czasu. Tym bardziej, że javascript nie stoi w miejscu.

Zależy co rozumiesz przez materiały interaktywne. Zgodzę się, że wszystkiego nie zastąpi, ale na razie z podstawowymi rzeczami ala galerie, slideshow, okna jest dobrze.

Warto pamiętać, że o pewnych ograniczeniach wiadomo i Google forsuje (i to coraz mocniej) swój język, który miałby zastąpić javascript: http://en.wikipedia.org/wiki/Dart_(programming_language)

Napisano

No flash to tylko technologia, ale chciałbym by zastąpiło ją coś lepszego, a nie coś promowanego.

Flash to w sumie nakładka na javę pozwalająca szybko, tanio i wydajnie robić projekty z bogactwem elementów. javascript ani nie ma narzędzi na miarę flasha ani wydajności na miarę javy, troche pcha się na siłe tam gdzie nie daje rady.

Mając na myśli interakcję myślę o operacjach przerenderowania okna - struktury html'owej. Przesuwanie diva które słabo działa nawet na więcej niż jednym obiekcie czy operacje typu display/opacity to jeszcze mało by powaznie myśleć o proponowaniu klientom realizacji w javascripcie. Przeglądarki (jako ogół) nie dają rady wyrenderować odpowiednio szybko strony.

Druga sprawa przechwytywanie zdarzeń - do pełnej interakcji potrzebne jest to na dobrym poziomie, a w przeglądarkach np. mobilnych jest koszmarne opóźnienie i błędy w interpretacji domyślnych funkcji javascript - mają priorytet niższy od zachowań systemowych i zachowań przeglądarki. Najlepszy przykład drag&drop - imposibru na przegladarce mobilnej. Szybkie klikanie w różne elementy też.

Napisano

To ja też się podczepię pod tę dyskusję. :P

Zgadza się, że JavaScript (czyli w zasadzie ECMAScript: http://en.wikipedia.org/wiki/ECMA_Script) jest trochę starszy od Flasha. Co więcej ActionScript (czyli język skryptowy Flasha) pochodzi od JS. Są bardzo podobne do siebie jeżeli chodzi o strukturę. Taka ciekawostka! Te fakty nie mają jednak wielkiego ponieważ bardzo dużo się zmieniło od tych zamierzchłych czasów.

@ola-f "do materiałów interaktywnych się nie nadaje" [chodzi chyba o cały HTML 5 tutaj :) ] Nadaje, nadaje. To wszystko jeszcze raczkuje i zobaczymy co z tego (HTML 5) wyrośnie. Rokuje dobrze. Wielu ludzi robi świetne rzeczy w JS i nie zapowiada się na to, że nagle skończą. A że coś chodzi wolno, "muli" – proszę wziąć pod uwagę, że w sporej części to wynika z niewiedzy programisty, lub często "programisty". Naprawdę. Druga sprawa, że by robić wydajne rzeczy w JS trzeba mieć niezłą wiedzę. Nie ma łatwo. Za Flashem nie ma co płakać moim zdaniem. Było, minęło (jeżeli chodzi o strony internetowe, nie o gry i aplikacje). Z resztą i na HTML też kiedyś przyjdzie czas, trzeba się będzie przestawić na coś nowego. Jak zawsze.

@adek Jeżeli chodzi o ten googlowy Dart, to raczej ma konkurować z JS po stronie serwera (http://nodejs.org/). O ile mi wiadomo nic nie zapowiada, że Google próbuje po cichu zamienić JavaScript na Dart po stronie klienta. ;)

I jeszcze dodam, że miałem zawsze problem by nauczyć się Flasha. Może to przez interfejs, który mnie odstraszał(!). Odwlekałem Flashowe tutoriale i ani się spostrzegłem, a zacząłem coraz lepiej radzić sobie z HTML, CSS i JS. Dziwne. ;)

http://media.smashingmagazine.com/wp-content/uploads/2011/01/smashing_39_big.png

Napisano

kots i tak i nie z tym Dartem. Javascript zawsze zostanie jako warstwa podstawowa (ale Google ma wiekszy plan z nim). Tutaj, stary wpis, ale ciekawa lektura:

http://code42.pl/2011/10/17/walka-dart-vs-javascript-nokaut-podczas-wazenia/

Tylko to właśnie, tak jak napisałeś. Javascript to nie tylko javascript. Też uważam, że rokuje dobrze, ale wiem też o co chodzi olafowi. Wątpie, aby znalazł w tej chwili jakiś framework, który pozwoliłby mu stworzyć projekty jakie tworzy w dzień (patrz np. ten fork ninja fruit).

Na to pewnie przyjdzie jeszcze chwilę zaczekać.

Jestem zwolennikiem HTML5 i jeśli tylko mogę korzystam z wersji HTML5 (Vimeo, YouTube). Tutaj się to sprawdza całkiem nieźle. Moja przeglądarka i komputer naprawdę mniej się męczą niż przy flashu (nie Windows i to naprawdę w unixach czuć). Pod Windowsem zasobożerność flasha tak nie boli.

Natomiast to co zaobserwowałem, Flash ma przewagę w streamingu. HTML5 tutaj jeszcze nie do końca się sprawdza. Ostatnio testowałem wersję HTML5 Google Music. Niestety playery htmlowe u mnie dziwnie zrywały, trzaski, brak płynności w streamingu. Flash wygrywa.

Flash na razie zostanie i będzie jeszcze z nami na banerach i w grach (opisane przez olafa przechwytywanie zdarzeń, też wiem o co chodzi) :)

kots: ja też już od dawna nie korzystam z flasha. wszystko robię na javascripcie, ale nie są to gry. Z poziomu samych stron aplikacji - wydajnościowo niczego mi nie brakuje.

Edytowane przez Adek

Napisano

tak tylko że z flasha przejdą Ci 'programiści' także. wtedy html5 bedzie nowym flashem tylko 100x wolniejszym i bardziej irytującym, bo nie będzie prostego flashblocka na nachalne zamulające tresci.

W porównaniu z flashem sie nie nadaje - mam przyjemność używać obu technologii w takim samym natężeniu ostatnio i dostrzegam plusy i minusy każdej. Flasha na stronach nigdy nie lubiłem ale nie zgodzę się, ze html5 rokuje dobrze - jest niewygodny, zbyt zależny od przeglądarek (których jest mnóstwo), a po latach promowania html5 nie ma żadnego profesjonalnego narzędzia dla designerów, produkcja w tym jest zwyczajnie droga.

Chciałbym czegoś nowego, nie przeszkadzałoby mi nauczenie się nowego jezyka, tylko to musiałoby miec sens - obsługa gpu, szybkosc i jeden wspolny ekosystem na kazdej przegladarce.

A co do gier - no tak, na chwilę obecną tylko flash pozwala mi zarobić 500-1500usd w jeden dzień przy dobrym zleceniu (wiadomo, kazdy jest utytłany też w średnie i &^%jowe zlecenia), nawet nie java, bo appstore i android play są slabo wykonane by startowac tam małą frmą bez budżetu. Ale chętnie przyjmę pod strzechę coś lepszego niz flash ;)

Edytowane przez olaf

Napisano

Dobrze ola-f że to napisałeś, moje odczucia są takie same i już nie raz o tym pisałem.

Napisano

No pod kątem gier to zgodzę się. No i faktycznie, to z przeglądarkami też ma duże znaczenie. Tylko, że ja pisałem bardziej pod kątem stron, aplikacji, nie tylko gier. Z grami to faktycznie. Flash wiadomo, że zadziała u każdego, kompatybilność 100%. To bolączka HTML5.

Natomiast dyskusja mi przypomniała, żeby w końcu zebrać się w garść, rozpisać nowy layout max3d i wrzucić go zdolnej osobie/firmie (front-end).

BTW. Będzie trzeba stworzyć z tobą chybą Q&A w kwestii Twojej organizacji czasu. Bo od dawna Cię za to podziwiam jakim cudem potrafisz tyle spraw ogarnąć :)

Napisano

Niedawno czytałem jak Gates powiedział, że najtrudniejsze zadania najlepiej przekazać najbardziej leniwej osobie - ta znajdzie zawsze najprostsze rozwiązanie, by się nie wysilać. zatem "jestem ekspertem proszę o pytania" :D

a w kwestii htmla - tak jak pisałem JS jako nakładka na klasyczny html jest super narzędziem ułatwiającym pracę ale tu się nie pokrywa z flashem i nie ma co wsadzać go zamiast flasha, tak jak we flashu nie należało nigdy robić stron www ;)

p.s. tak to mówi ktoś kto ma stronę firmowa we flashu ;)