Skocz do zawartości

100% użycie procesora

Pi0tr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawia mnie pewna rzecz związane ze 100% użyciem procesora przy renderowaniu. Czy jest jakiś czas zalecany maksymalny po którym trzeba dać odpocząć procesorowi i całemu komputerowi podczas renderowania czy może przez tydzień działaś na 100% non stop i nic złego nie powinno się stać jeżeli będzie odpowiedniej temperaturze?

Będę wdzięczny za odpowiedz ;)

pozdrawiam,

Piotr

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Niby w temacie mam pytanie od weekendu w trakcie renderu komp nagle nie idzie na 100% trzy moduły pracują w dziwny skokowy sposób wahania typu 60-87% . Od razu mówię ze nie mam włączonej opcji low thread priority. Bo i tak do pracy mam przypisane tylko 3 moduły , czwarty chodzi na potrzeby inne niż max Pracuje na AMD FX 8150 black edition i do weekendu w trakcie renderu szedł normalnie na maxa.

Pi0tr Bezpieczna temperatura i pełne obciążenie procka to jest szybciej zrobiony render, nie koniecznie lepiej ;)

shadowsexpe -> też tak czasami miałem przy dużych scenach, ale wydawało mi się że to zależało raczej od ramu tak jakby zał komunikacja czy coś. Po wyczyszczeniu systemu ze zbędnych sterowników i plików pomogło ale teraz czasami staje proces w miejscu przy ładowaniu sceny i trzeba zrestartować max-a, ale sporadycznie i tylko przy bardzo dużych scenach.

Scena na której to wyłazi niby ma ciut na 1gb, ale raczej nie jest to sprawa ramu bo zaledwie zajmuje go w trakcie pracy kiło 3,5 gb i ma jeszcze wolnego miejsca w ciortu, ale to prawda ze raycasta buduje dosyć długo i się na jakieś 2-3 minut jakby zawieszał, potem startuje i liczy się normalnie. Ale dzięki Nowi w weekend ściągały się jakieś nowe aktualizacje do windy i to możne one robią zamęt w kompie ;)

Nie wszystkie procesy podczas renderingu sa wielowątkowe, niektóre wykonują obliczenia skokowo. Wszystko zależy od sceny i wszystkich dodatkowych procesów jakie pod nią podczepimy.

Jesli chodzi o dlugotrwala prace to tak prawde mowiac desktopowe procesory i plyty glowne nie sa do niej przystosowane. To samo tyczy sie kart graficznych.

Stad tez latwo zauwazyc ze Xeony maja czesto nizsze taktowanie oraz zasilane sa nizszym napieciem niz ich odpowiedniki dla desktopow.

Tak samo karty graficzne, ktore maja obnizone taktowanie niz wersje gtx.

Jest to zwiazane wlasnie z dlugim czasem pracy.

Takze sprawnosc energetyczna zasilaczy i sekcji zasilania w płytach głównych jest wyższa i wykonane sa z lepszych komponentow niz produkty domowe.

Nie oznacza to oczywiscie ze domowy komputer spłonie gdy puscimy na nim rendering przez pol roku. W założeniu serwery to maja pracowac nawet i latami i maja byc w 100% niezawodne.

Najwiecej podczas renderingu i tak dostaje po dupie zasilacz i jego degradacja jest znacznie szybsza niz CPU.

Spadek jego efektywnosci jest nieunikniony a przy ciaglym jego obciazaniu pojawi sie juz po 2-3 latach na bank.