Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam znowu pewien problem z V-ray'em, a mianowicie próbowałem się trochę pobawić w wolnym czasie, nowymi dla mnie, i nie używanymi dotąd, funkcjami programu, czyli właśnie dof'em. Niestety po dłuższej zabawie z ustawieniami, na renderach brak jakichkolwiek oznak wyżej wymienionego efektu, bez względu na zastosowane ustawienia. Na pewno coś robię źle, jednak dokładna wiedza na ten temat jest dla mnie nie przenikniona;)

Scena oświetlana standardowo vray sun, kamerka vray'owa, czyli physcial camera.

[ATTACH=CONFIG]87280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87281[/ATTACH]

Edytowane przez ailambert
  • Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

wyłącz parametr DOF z render setup jeśli robisz kamera vray to renderer ignoruje te parametry, wystarczy tylko zaznaczona opcja w ustawieniach kamery , korzystasz z nich tylko jeśli chcesz uzyskać efekt przy kamerze standardowej albo robiąc render spod widoku perspektywicznego ;) Jeśli używasz kamery vray to pamiętaj ze przesuwanie targetu kamery będzie miało wpływ na rozmycie i zasięg efektu DOF, zresztą przy tej kamerze należy także popracować nastawkami f-number shuter speed i iso aby dostać odpowiedni efekt

Edytowane przez shadowsexpe
Napisano

Mam jeszcze jedno pytanko, a mianowicie czy efekt depth of field nie lepiej uzyskać poprzez postprocesing w photoshopie przy użyciu np. zdeptha, niżeli męczyć się z ustawieniami V-Ray'a, która metoda jest prostsza i właściwsza dla uzyskania takiego efektu rozmycia?

Napisano

IMHO lepsza metoda to ta w postprodukcji, mniej czasu tracisz na rendering i masz wieksza kontrole na DOFem. Do PSa czy Aftera warto obczaic plugi lenscare ale troche kosztuje...

Napisano

Pawelkos Ten plugin sam robi dofa czy tez trzeba do niego zapchać z vraya zdepth?

ailambert ogólnie dobrze jest podszkolić sie w ps i wykorzystywać wszelkie opcje z render element właśnie w ps ;)

Napisano
Pawelkos Ten plugin sam robi dofa czy tez trzeba do niego zapchać z vraya zdepth?

A w jaki sposób miałby robić DOF bez zdepth?

Pytanie co to znaczy "lepiej". DOF nałożony na gotową bitmapę nigdy nie będzie fizycznie poprawny.

Napisano

shadowsexpe tak jak napisal maru jeszcze chyba nie wynaleziono takiego algorytmu ktory by zrobil dofa tylko z plaskiego obrazka bez mapy Zdepth. Tak wiec tak, trzeba do niego zalczyc mapke zdepth.

Napisano (edytowane)

Panowie pytanie raczej było typu czy aby na pewno warto się pchać w ten plugin szczególnie jeśli się sporadycznie korzysta z DOFa.

Edytowane przez shadowsexpe
Napisano

No to juz kazdy musi indywidualnie podjac decyzje, ile tego DOFa uzywa i czy oplaca mu sie wylozyc na niego kase. Chyba nie oczekiwales ze ktos ci powie kupujcie ten plugin bo jest super i nie pozalujesz ;)

Napisano

Pawelkos nie mówi o konieczności kupowania bo to oczywiście jest zwykła kalkulacja ale czasami są pluginy w które po prostu warto zainwestować a są takie które są tylko marnotrawstwem funduszy ;)

Napisano
Pawelkos (...) ale czasami są pluginy w które po prostu warto zainwestować a są takie które są tylko marnotrawstwem (...)

shadowsexpe heh jakiej ty wlasciwie odpowiedzi oczekujesz ?. W pierwszym moim poscie w tym watku napisalem ze warto sie nim zainteresowac. Dla mnie warto dla kogos innego moze nie byc juz wart. Dlatego w kolejnych postach napisalem ze nikt ci nie napisze zebys kupil ten plugi bo jest super cool i w ogole. Kazdy musi to ocenic wg wlasnego uznania. Jest wersja demo do pobrania. Sciagnij sobie wyprobuj i bedziesz wiedzial czy warto czy nie, bo teraz ciezko zrozumiec o co w ogole pytasz ...

Napisano

Prostej szanowny kolego plugin wnosi coś nowego czy tylko jest kolejna nakładka na ps daje możliwości lepszego panowania nad danym efektem czy tez nie, chyba łatwo się tego domyślić. A za info ze jest demo dziękuje chętnie sam wypróbuje jakie to ma możliwości ;)