Napisano 25 Sierpień 201212 l Mam znowu pewien problem z V-ray'em, a mianowicie próbowałem się trochę pobawić w wolnym czasie, nowymi dla mnie, i nie używanymi dotąd, funkcjami programu, czyli właśnie dof'em. Niestety po dłuższej zabawie z ustawieniami, na renderach brak jakichkolwiek oznak wyżej wymienionego efektu, bez względu na zastosowane ustawienia. Na pewno coś robię źle, jednak dokładna wiedza na ten temat jest dla mnie nie przenikniona;) Scena oświetlana standardowo vray sun, kamerka vray'owa, czyli physcial camera. [ATTACH=CONFIG]87280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87281[/ATTACH] Edytowane 25 Sierpień 201212 l przez ailambert
Napisano 26 Sierpień 201212 l wyłącz parametr DOF z render setup jeśli robisz kamera vray to renderer ignoruje te parametry, wystarczy tylko zaznaczona opcja w ustawieniach kamery , korzystasz z nich tylko jeśli chcesz uzyskać efekt przy kamerze standardowej albo robiąc render spod widoku perspektywicznego ;) Jeśli używasz kamery vray to pamiętaj ze przesuwanie targetu kamery będzie miało wpływ na rozmycie i zasięg efektu DOF, zresztą przy tej kamerze należy także popracować nastawkami f-number shuter speed i iso aby dostać odpowiedni efekt Edytowane 26 Sierpień 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 26 Sierpień 201212 l Autor Mam jeszcze jedno pytanko, a mianowicie czy efekt depth of field nie lepiej uzyskać poprzez postprocesing w photoshopie przy użyciu np. zdeptha, niżeli męczyć się z ustawieniami V-Ray'a, która metoda jest prostsza i właściwsza dla uzyskania takiego efektu rozmycia?
Napisano 26 Sierpień 201212 l IMHO lepsza metoda to ta w postprodukcji, mniej czasu tracisz na rendering i masz wieksza kontrole na DOFem. Do PSa czy Aftera warto obczaic plugi lenscare ale troche kosztuje...
Napisano 26 Sierpień 201212 l Pawelkos Ten plugin sam robi dofa czy tez trzeba do niego zapchać z vraya zdepth? ailambert ogólnie dobrze jest podszkolić sie w ps i wykorzystywać wszelkie opcje z render element właśnie w ps ;)
Napisano 27 Sierpień 201212 l Pawelkos Ten plugin sam robi dofa czy tez trzeba do niego zapchać z vraya zdepth? A w jaki sposób miałby robić DOF bez zdepth? Pytanie co to znaczy "lepiej". DOF nałożony na gotową bitmapę nigdy nie będzie fizycznie poprawny.
Napisano 27 Sierpień 201212 l shadowsexpe tak jak napisal maru jeszcze chyba nie wynaleziono takiego algorytmu ktory by zrobil dofa tylko z plaskiego obrazka bez mapy Zdepth. Tak wiec tak, trzeba do niego zalczyc mapke zdepth.
Napisano 28 Sierpień 201212 l Panowie pytanie raczej było typu czy aby na pewno warto się pchać w ten plugin szczególnie jeśli się sporadycznie korzysta z DOFa. Edytowane 28 Sierpień 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 28 Sierpień 201212 l No to juz kazdy musi indywidualnie podjac decyzje, ile tego DOFa uzywa i czy oplaca mu sie wylozyc na niego kase. Chyba nie oczekiwales ze ktos ci powie kupujcie ten plugin bo jest super i nie pozalujesz ;)
Napisano 28 Sierpień 201212 l Pawelkos nie mówi o konieczności kupowania bo to oczywiście jest zwykła kalkulacja ale czasami są pluginy w które po prostu warto zainwestować a są takie które są tylko marnotrawstwem funduszy ;)
Napisano 29 Sierpień 201212 l Pawelkos (...) ale czasami są pluginy w które po prostu warto zainwestować a są takie które są tylko marnotrawstwem (...) shadowsexpe heh jakiej ty wlasciwie odpowiedzi oczekujesz ?. W pierwszym moim poscie w tym watku napisalem ze warto sie nim zainteresowac. Dla mnie warto dla kogos innego moze nie byc juz wart. Dlatego w kolejnych postach napisalem ze nikt ci nie napisze zebys kupil ten plugi bo jest super cool i w ogole. Kazdy musi to ocenic wg wlasnego uznania. Jest wersja demo do pobrania. Sciagnij sobie wyprobuj i bedziesz wiedzial czy warto czy nie, bo teraz ciezko zrozumiec o co w ogole pytasz ...
Napisano 29 Sierpień 201212 l Prostej szanowny kolego plugin wnosi coś nowego czy tylko jest kolejna nakładka na ps daje możliwości lepszego panowania nad danym efektem czy tez nie, chyba łatwo się tego domyślić. A za info ze jest demo dziękuje chętnie sam wypróbuje jakie to ma możliwości ;)