Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum.

Po długim czasie robienia różnych dziwnych rzeczy postanowiłem wziąć się za ilustrację - i wziąć się tym razem na poważnie, tak, by zrobić z tego swój zawód i zacząć zarabiać na tym pieniądze.

Będę pewnie celował w pozycję matte painetra albo concept artisty (w kierunku tego drugiego raczej). W związku z tym chcę wyprodukować trochę ciekawych prac, gdzie mógłbym się nie tylko twórczo powyżywać, ale i także zaprezentować jakieś umiejętności i ciekawe myślenie (jak z tym stoję, to już nie mnie oceniać :/ ).

Na pierwszy ogień Muminki, jako że temat wdzięczny i odpowiednio mroczny.

Pierwszy obrazek to Buka, którą zaraz załączam. Czas pracy to na oko 16-20h. To, co na pierwszy rzut oka mi nie pasuje to postać włóczykija na pierwszym planie - jest to zbyt papierowe. Starałem się go ładnie zmiksować z tłem, żeby zarówno postać i gałęzie łapały światło od otoczenia, ale coś nadal jest z nim nie halo.

buka-small.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 7,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

kompozycja przechyla się na prawo. Masz na środku masywną bryłę Buki, a na prawej Włóczykija.

Po lewej te świerki zupełnie nie równoważą kompozycji.

To wygląda jakbyś zdecydował się na centralna kompozycję z Buką, a później dodał Włóczykija. To wrażenie wzmaga konar który na obrazku pojawia się znikąd, nie sygnalizujesz żadnego drzewa które tam rośnie.

Co jest twoim focus pointem - W czy B? Jeśli chcesz mieś 2 focus pointy - daj jeden ważniejszy od drugiego.

Nie wiem czy to brushe czy zdjęcia - ale masz kupę niepotrzebnego detalu i noisu w miejscach które powinny być mniej ważne.

Trawa na pierwszym planie, świerki, góry w tle - za dużo tam tekstur.

Po drugie - masz w tle ciepłe kolorki, Buka jest najnudniejszym elementem obrazka, niby powinna być ważna a oko zwyczajnie nie chce na nią patrzeć - bo ma wiele innych przyciągających elementów na obrazku.

Włóczykij nie siedzi w perspektywie - wygląda jak wycięty z innego obrazka. Dodaj do niego trochę perspektywy.

Napisano
  • Autor

Cóż, dzięki za rady. Wygląda na to, że sporo jeszcze pracy przede mną.

Focus pointem jest Buka i może jeszcze koncepcyjnie nad nią popracuję, żeby nie była taką nudną bryłą, jak piszesz.

Napisano

Łał, Muminki! Ja aż tak się nie znam, ale mi się wydaje że W i B patrzą się na siebie, co powoduje że wycięty na pierwszy rzut oka W już nie jest taki wycięty. Dla mnie super klimat i wrzucam na tapetę.

Napisano

A według mnie Włóczykij jest upalony fajką i patrzy na góry, nie widząc Buki! :) Jest zupełnie z "innej bajki"! Ogarnij go i będzie naprawdę ok. gutekfiutek dobrze prawi!