Napisano 15 Wrzesień 201212 l Przeznaczenie: głównie obróbka zdjęć PS, GIMP, MAX, AUTOCAD, BLENDER Biorę pod uwagę parę kart: Gigabyte GeForce GTX560 OC 1GB DDR5 (256-bit) (PCI-E) lub Asus GeForce GTX560 1GB DirectCu (256-bit) (PCI-E) - różnią się właściwie chyba tylko chłodzeniem, szerokość interfejsu pamięci to 256 bitów , nie wiem która lepsza - ok 690zł Gigabyte GeForce GTX550 Ti OC WF2 1GB DDR5 (192-bit) (PCI-E) - szerokość interfejsu pamięci to 192 bity , ok 480zł QUADRO 600 - najniższe taktowanie rdzenia - 640 MHz, najmniej rdzeni CUDA - 96, szyna pamięci 128 bit , - najniższa wartość z rozważanych kart, plusem są zoptymalizowane pod grafikę sterowniki. Cena porównywalna do gtx-ów 560 ~ 690zł Teraz moje pytania: -w jakim stopniu szerokość szyny pamięci, taktowanie rdzenia oraz ilość cuda cores wpływają na wydajność, komfort pracy w w/w programach? -czy jeżeli na stronie nvidii przy gtx 550ti i 560 widnieje informacja: "Konstrukcja dwuslotowa" to płyty jak asrock z77 pro3 lub msi z77a-g43 które posiadają 2 sloty PCI-e x16, ale tylko jeden w standardzie 3.0 (działa z pełną prędkością x16), drugi w standardzie 2.0 (czyli x4) będą w jakiś sposób spowalniały pracę karty? -jak to jest, że taktowanie rdzenia w tańszym GTX550ti (970mHz) jest wyższe o ok 140 mHz w porównaniu do wyższych modeli jak 560? Zdaje sobie sprawę, że istnieją rankingi kart itd. i że gtx550ti wypada słabiej od 560 (np. ten który podał mi floo: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych), ale nie wiem czy ta wydajność w grach itd. ma bezpośrednie przełożenie na wydajność w programach graficznych. Edytowane 15 Wrzesień 201212 l przez elemeledutky
Napisano 15 Wrzesień 201212 l Dales dosc szeroki przekroj programow. Do niedawna w Maxie kompletnie sie nie oplacalo miec Quadro, teraz szaleja z nowymi enginami w viewporcie - ja osobiscie nie mialem okazji testowac quadro w nowszych maxach wiec sie nie wypowiem. Z tego co kojaze to Autocad byl optymalizowany walsnie pod karty quadro. Jak dla mnie bardzo ciezko jest uzasadnic koszta quadro w porownaniu do wydajnosci, ale (jak to zwykle bywa) zdania są podzielone. Co do Konstrukcji dwuslotowej - to oznacza ze karta jest szeroka i zajmuje miejsce 2 slotow, ale wpinasz ją tylko do jednego PCI.
Napisano 15 Wrzesień 201212 l mirach poruszył dobry temat co do kart Quadro. Dodam tylko, że oprócz wzrostu wydajności w Maxach plusem jest także redukcja podobno dość znacznej liczby wysypów programu. W wielu miejscach już o tym czytałem i słyszałem, ale sam nie miałem okazji tego testować. No i oczywiście dodatkowo dużo lepiej działają takie opcje jak "Ignore Backfacing". Mówiąc "dużo lepiej" mam na myśli, że działają dużo dokładniej. W zwykłych kartach do gier często można doświadczyć naprawdę wielu błędów. Oczywiście wszystko tyczy się nowych Maxów (Nitruos). Tyle ode mnie :)
Napisano 15 Wrzesień 201212 l @stawiam na Asus GeForce GTX560 1GB DirectCu (256-bit) (PCI-E) moje dziewcze wpakowalo to do swojego komputera (wprawdzie nie do maxa ;) ) i sobie bardzo chwali
Napisano 15 Wrzesień 201212 l Dzisiaj wieczorem u was jutro będzie poprawa mojego testu dla Quadro bo zrobiłem byka :P i mi ucięło 60FPS hehe ale i tak pod koniec roku wymieniam Q600 sam jeszcze nie wiem na co ale na pewno na Quadro bo na GTX się sypie max o czym pisałem w teście.
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Dodam tylko od siebie, że mam GeForce'a GTX 560 Ti - max śmiga pięknie, nic mi więcej do szcześcia nie potrzeba. Błędów też raczej nie wali. Photoshopa zamulić mi się chyba jeszcze nie udało.
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Z własnych, testów i obserwacji wyłonił mi się jeden zwycięzca - GTX 285 Dużo na ten temat można poczytać i niestety jest to wiedza sprawdzona namacalnie - GTX 285 to ostatnia porządna karta z serii GTX na której można pracować w Maxie (później Nvidia poleciała w kulki). Jakiś czas temu w robocie miałem problem z wyświetlaniem obiektu w Maksie (w realistic nie wyświetlał poprawnie tekstur) zarówno na GTX 460 jak i GTX 560ti. Przyniosłem w końcu domowego 285 i wszystko było cacy. W sklepie tego już się nie dostanie ale na Allegro latają w granicach 300-450 pln. Tyle ode mnie ;)
Napisano 16 Wrzesień 201212 l STRZYG czy próba zmiany wyświetlania na OpenGL nie zmieniła nic? Możesz podać przykład na którym są te błędy. Pytam bo sam problemów z Maxem nie mam, ale kto wie?
Napisano 16 Wrzesień 201212 l @floo No teraz to Ci dokładnie nie powiem bo to czas jakiś temu było. Scenka była prosta - Ipad z teksturą video (avi nieskompresowane) do tego wszystko zamknięte wewnątrz kuli oteksturowanej od wewnątrz. Tekstury kuli nie wyświetlał (gtx460, gtx 560ti), a teksturka na wyświetlaczu Ipada (avi) dzieliła się na dwie płaszczyzny - fioletową i zieloną (z tego co pamiętam) Czy przełączałem się na OpenGL? - nie pamiętam. Generalnie to na OpenGl przełączam się dopiero wtedy gdy działam na animowanych siatkach (postać zriggowana) .Wyłączam wtedy wszystkie cuda i mam 40-47 fps :D (dodatkowo włączony plugin AnimBoost).
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Na maxie nie pracowałem wcale ale tańsze quadro w przypadku majki i 3d coat to pomyłka. Pracowałem na wielu workstacjach della i psikusy jakie się działy w temacie grafiki oraz crashe zmarnowały mi w skali 2 lat dziesiątki godzin pracy. Na obecnych quadrosach za 3 tysie pewnie wszystko śmiga pięknie ale na tych tańszych z 2010 roku to była tragedia. Na pewno mój gforce 8800gt sprawował się wiele lepiej. O przewadze gtx460 nawet nie ma co gadać.
Napisano 16 Wrzesień 201212 l Autor Dzięki Mirach za uświadomienie odnośnie slotów, nurtowało mnie to w ostatnim czasie :) Strzyg, w moim przypadku używana karta raczej odpada z powodu braku gwarancji (lub krótkiego okresu jej obowiązywania).. Quadro dzięki waszym opiniom (floo, Monio i RafalPL) odrzucam, przeżyję drobne błędy w wyświetleniu (chyba opcją jest również zmiana silnika na openGL), byleby viewport, ps itd chodziły płynnie. Prawdopodobnie zdecyduję się na którąś 560. Naczytałem się sporo wypowiedzi użytkowników tych dwóch gtx-ów 560 i oba zbierają pozytywne opinie, więc pewnie wybiorę co akurat będzie w sklepie ;) Dzięki za pomoc, temat oczywiście nadal otwarty na opinie, bo myślę, że jeszcze przez dłuższy czas będzie pomocny dla osób planujących zakup karty w podobnym budżecie. Aaa, bym zapomniał, zastanawia mnie to, dlaczego gtx-y wyświetlają takie błędy a maxie, a np stary laptopowy 8600gt na którym działałem, oraz obecnie Radeon z serii HD4500 niczego takiego nie powodują? (inna sprawa, że do najwydajniejszych nie należą :P) Edytowane 16 Wrzesień 201212 l przez elemeledutky