kuback Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Witam. Mam jedno pytanko. Czy u Was też jest różnica w szybkości działania maxa 2009 a 2012. Zainstalowałem 2012 i tą samą scene *.3ds zaimportowałem w 2012 i na próbę w 2009. W wersji 2009 śmiga aż miło. W 2012 muli , nawet przeskok pomiędzy viewportami potrzebuje 2-8 sekundy :/. Czy to normalne ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozo Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Normalne jest na pewno, że każdy kolejny nowy max działa wolniej. Generalnie wersja 2009 to ostatnia wersja, która dobrze działała ;) Jeżeli Ci tak muli to pewnie komputer nie wyrabia. Na workstacji nie mam takiego problemu, ale z tego co pamiętam, jak założyłem max'a 2012 na (teraz już dość starym) laptopie, to też tak wieszał viewport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2012 To czy dla samego renderingu jest sens przesiadki ? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Dla renderingu? chyba tylko jesli renderujesz w mentalu i cos waznego dodali w 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2012 W vray tylko... Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozo Napisano 16 Wrzesień 2012 Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Sam miałem ten dylemat i pracowałem przez jakiś czas na obu wersjach. Różnice są marginalne, a upgrade z 2009 na 2012 kosztuje teraz około 10k więc ja sensu nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2012 A to jeszcze zapytam, czy 2010 zamuja mniej jak 2012 czy to już bez różnicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayhemTPC Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Witam, to ja zapytam, czy mozna zainstalowac 2 maxy i 2 vraye obok siebie, dla testu, czy ten drugi max + nowszy vray nie popieprzy mi tej poprzedniej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 nie jestem pewien jak z vrayami, ale 2 maxy mozna spokojnie zainstalowac obok siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayhemTPC Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Dzieki, doczytalem dla pewnosci na zagranicznyum forum i mozna miec zarowno kilka maxow jak i kilka vrayow w jednym systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayhemTPC Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Niestety. W jednej wersji Maxa nie mozna miec 2 roznych Vrayow. Po zainstalowaniu nowszego maxa, przejmuje on pliki max, a po odinstalowaniu niestety trzeba albo reinstalowac starszego, albo przywracac dlubiac w rejestrze skojarzenia plikow :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozo Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Dwóch vray'ów w jednym maxie nie można, ale dwa Vray'e w dwóch różnych maxach już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 11 Październik 2012 Autor Share Napisano 11 Październik 2012 Witam. Proszę o podpowiedź. Próbuję coś podziałać na max 2012 i vray na laptopie. i7 2670QM + 8 GB ram + GeForce GT 540M. No i problem w tym, że wogóle nie idzie na nim pracować. Działa tragicznie. Żeby coś wstawić to "lata świetlne". Czy dołożenie ramu coś zmieni? Jak Wy dajecie sobie rade na max 2012 ?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Kuback, jeśli pierwszy raz masz styczność z 2012 to możesz próbować zmienić tryb wyświetlania na shaded zamiast domyślnego realistic. Możesz spróbować wyłączyć progressive display. Możesz też spróbować na innym sterowniku niż nitrous, ale przypuszczam że przy tej karcie graficznej nie wiele się zmieni. Na forum Autodesku nawet posiadacze Quadro 6000 są zrozpaczeni. A najlepszą wersją była wersja 9 a nie 2009 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 kuback od czasu do czasu używam maxa na laptopie nie instalowałem żadnych upgrejdów z wyjątkiem sp2 i działa dobrze , chodzi na nitrousie, tylko nie włączam opcji realistic bo wtedy jak w banku że się zaczyna po jakimś czasie zatykać, a mam mniej pamięci od ciebie i nie jest tak tragicznie. Ściągnij ze strony aut odeska maxa 2013 30 dniowego i zobacz czy będzie się działo to samo tylko zmin ustawienia w wyświetlaniu tekstur, niedawano na forum było. SansSerif najlepsza wersja maxa były te które nie należały do autodeska ;), przez kilka lat nie mogłem się zdecydować na przesiadkę z 6 na coś innego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 12 Październik 2012 Autor Share Napisano 12 Październik 2012 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Zmieniłem już tryb wyświetlania. Miałem Wireframe i też tragedia. Poproszę o podpowiedź dla amatora, jak spróbować zminić sterownik nitrous (gdzie) oraz gdzie wyłączyć progressive display? :) Dziękuję. PS. Wstawienie modelu 3d samochodu to już wogóle tragedia dla 2012 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekd Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 kuback na moim o wiele gorszym lapku dobrze chodzi więc to nie sprzęt na pewno ale tez nie włączam Realistic, bo wtedy muli ustawienia sterownika zmienisz w Customize/Preferences/ zakładka Viewports - i na dole jest wybieranie drivera, być może trzeba będzie zrestartować maxa, progressive display: Views/Viewport configuration/ zakładka Display Performance pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 12 Październik 2012 Autor Share Napisano 12 Październik 2012 Dziękuję. Skoro tak już Was drodzy forumowicze męcze, to ostatnie pytanie ale dotyczące 2009. Otwieram scenę w 2009 w laptopie o podanych powyżej parametrach. Jak coś za szybko chcę wykonać (przesunąć , pomniejszyć powiększyć) automatycznie się sypie scena, max się wyłącza. Ta sama scena otworzona na mocniejszym 12 GB stacjonarnym komputerze jest niesłychanie stablina. Czy w laptopie lub konfiguracji 2009 można coś zmienić , aby max nie był tak delikatny na wykonywane czynności? Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozo Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 A odpal sobie menadżer zadań w windowsie, potem odpal scenę i patrz co się z ramem dzieje. Ja mam takie sceny, że samo ich otwarcie zżera 10GB. Jeżeli problem leży tutaj, to możesz spróbować zabijać po kolei wszystkie zbędne procesy aby zwolnić pamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 (edytowane) Tutaj ciekawa porada: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=27206&page=2&p=733731&viewfull=1#post733731 4 posty wyżej też wspomniana technika rozwiązuje podobno problem z backburnerem. Jest też kilka dobrych artykułów w sieci -> google -> "optimize 3ds max performance" Tutaj ciekawa dyskusja: http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=973033 http://www.maxunderground.com/archives/16126_viewport_performance_boost_reported_with_cuda_4_1_driver_286_19.html tutaj ciekawie: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/powerpreview-high-quality-nitrous-previews Edytowane 12 Październik 2012 przez sly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuback Napisano 12 Październik 2012 Autor Share Napisano 12 Październik 2012 Bardzo dziękuję. Zabieram się za lekturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi