misiek2006 Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Witam nie wiem gdzie ten temat umieścić wiec pisze tu a że dotyczy 3Ds to dałem go w oprogramowaniu . Mianowicie od jakiegoś czasu zaczęło mi znikać okienko widoku perspective . TZN przez chwilę jest a potem ciemnieje i dopiero jakaś akcja na obiekcie sprawia ze staje się jasność . mam nadzieję ze fotka wystarczająco przedstawi mój problem . Z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Cześć. Pewnie jak zmienisz w tym widoku na Shaded to wszystko będzie grać? Zmień sobie ustawienia realistic żeby używał domyślnego światła w tym widoku (prawym na nazwę widoku i "configure" i tam możesz pozmieniać sobie różne opcje.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Właśnie poklikałem po tych opcjach o stwierdziłem że tylko przy Wireframe nie ciemnieje :/ A czy może mieć wpływ na to fakt iż podpiołem 2 monitor ?? Czyżby karta nie dawała rady ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Dodam że odłączenie monitora nie pomogło wiec to raczej nie jest przyczyna .... Ustawienia zrobiłem takie same jak na lapku w którym ten problem nie występuje ... nic nie pomogło wiec problem tkwi gdzieś indziej ... pytanie gdzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 U mnie tak się dzieje tylko gdy firefox jest tez odpalony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Nie używam firefoxa kolejna rzecz którą zauważyłem to fakt że ciemnieje tylko gdy mam zaznaczony ten viewport a gdy mam zaznaczony inny widok left bądź front wszystko jest dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 A z jakiego sterownika korzystasz? DirectX czy OpenGl czy co tam jeszcze w maxie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Widać na screenie że ma nitrous ustawione. Wrzuć gdzieś tą scenke z ciemniejącym viewportem, zobacze czy u mnie też będzie ciemniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Widać na screenie że ma nitrous ustawione. Wrzuć gdzieś tą scenke z ciemniejącym viewportem, zobacze czy u mnie też będzie ciemniało. To znaczy co mam ci wrzucić normalnie nagraną scenę jak ciemnieje czy co ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Plik max ze sceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Proszę scena z przykładowym boxem ze screena. sam sprawdzę u siebie na laptopie czy będzie ciemnieć http://www.sendspace.pl/file/df31d77037edbb78ca2972a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 U mnie działa normalnie. Jaka karta graficzna? Poprawki do maxa poinstalowane? http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?id=2334435&linkID=9241178&siteID=123112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 No własnie sęk w tym ze u mnie na laptopie też działa a tego samego maxa mam :| chyba trzeba stwierdzić fakt że po prostu karta nie daje rady .... choć 2012 działał poprawnie .. a karta rewelacji nie ma GF 7300 GS bo to moja stara stacjonarka . zobaczę jeszcze te poprawki bo mam nie zainstalowane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 No, poinstaluj poprawki, ale faktycznie możliwe że karta za słaba. Jak poprawki nie pomogą przełącz z nitrous na direct3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Ale możliwe jest żeby 2012 na dwóch monitorach smigał a 2013 nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Wszystko jest możliwe, ten nowy viewport 'nitrous' mocno zmieniają z wersji na wersje. Sprawdź z poprawkami a jak nie pomogą to spróbuj inne stery do graficznej. Jak stery nie pomoga to przełącz viewporty na direct3d . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Sterowniki już mam różne próbowałem przed zapytaniem na forum nie pomagało viewporty też już zmieniałem na direct3d i openGL i nic cała nadzieja w poprawkach :) a jak nie to do sklepu po lepsza kartę bede musiał się wybrać :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 W direct 3d też się ściemnia? To by było dziwne. Spróbuj jeszcze wyłączyć 'improve quality progresive' czy jakoś tak. Ta mała ikonka sześcianu na samym dole obok napisu Add Time Tag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek2006 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Brawo Brawo Brawo :) Ten mały sześcian uratował mnie przed zakupem nowej karty :) Wielki plus dla Ciebie serdeczne dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukis8787 Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Pozwolę sobie podczepić się do wypowiedzi mafida:) To rozwiązanie może pomóc a odchaczyć tą opcję możesz w viewport configuration w zakładce display performance. Pozdrawiam! Edit: Się troszkę spóźniłem:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi