Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

chciałem się podzielić z wami animacją którą stworzyłem w ramach dyplomu magisterskiego na wydziale grafiki krakowskiego ASP.

Tematem pracy miał być problem społeczny związany z energooszczędnością w życiu codziennym.

Punktem wyjścia było stworzenie kampanii reklamowej zawierającej serię animowanych spotów mogących funkcjonować jako reklama telewizyjna bądź internetowa. Kluczem do przedstawienia problemu energooszczędności w oryginalny sposób stało sie zapożyczenie konwencji filmów grozy, przede wszystkim klasyki gatunku np. filmy Alfreda Hitchcocka (Psycho).

Cel jaki chciałem osiągnąć było zbudowanie napięcia, zapowiedzi czegoś groźnego, kulminacja i ostrzeżenie. W ten sposób problem skali makro przeniesiony został do skali mikro tak aby zagrożenie stało się realne dla odbiorcy i dotyczyło nas w naszych domach.

Fabuła i koncept graficzny budowane są trochę na zasadzie pastiszu.

Użyte przeze mnie elementy w duzym stopniu są zaczerpnięte z gotowych kanonów funkcjonujących w naszej świadomości.

Dodatkowo aby przekaz był bardziej klarowny użyta została prosta symbolika koloru.

Przepraszam za ten przydługi wstęp, chciałem wyjaśnić skąd wzięła się stylistyka którą przyjałem.

Cała część koncepcyjna i graficzna została wykonana przezemnie.

Za muzyke odpowiedzialny jest Wiktor Kuna któremu po raz kolejny dziękuję za świetną robotę.

Za symulacje partikli wody w pralce odpowiedzialni są Marek i Maciek Wojtyna którym również dziękuję po raz kolejny.

Całość zrealizowana została w pracowni reklamy na ASP w Krakowie.

Promotor prof. Władysław Targosz

Asystent dr. Kuba Sowiński

Cały film to było dla mnie wielkie przetarcie w temacie. Problemy pojawiały się na każdym kroku i na każdym etapie...od modelowania, przez ustawianie świateł, rendering, kompozycje.

Całość na szczęście udało się skończyć w terminie po wielu nieprzespanych nocach.

Mam nadzieję że efekt wyda się wam zadowalający.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Już je widziałem na obronie, ale potwierdzę że fajne! Szkoda że tak mało osób robi u nas takie rzeczy... :/

Napisano

...jak coś jest całe szaro-brudne i nie ma kontrastu dobre i złe... to nikogo do niczego nie może zachęcić.... było źle i będzie jeszcze gorzej... taki jest przekaz tych clipów....:)))

Napisano
  dziadek3D napisał:
było źle i będzie jeszcze gorzej... taki jest przekaz tych clipów....:)))

Hah! Dziadku, jak się to mówi - życie, ale co ja Cie życia uczyć nie będe bo szczyl jestem... :D

Napisano

Fajne. Rozumiem ze to kilka spotow. I nie dokocna zgodze sie z dziadkiem. Kazdy odbiera to n aswoj sposob. Z drugiej storny moglo byc cos dla kontrastu cos na tle natury zgodnego z natuara ;).

Swietne wykonanie .