Napisano 6 Październik 201212 l Witam wszystkich, chciałem się podzielić z wami animacją którą stworzyłem w ramach dyplomu magisterskiego na wydziale grafiki krakowskiego ASP. Tematem pracy miał być problem społeczny związany z energooszczędnością w życiu codziennym. Punktem wyjścia było stworzenie kampanii reklamowej zawierającej serię animowanych spotów mogących funkcjonować jako reklama telewizyjna bądź internetowa. Kluczem do przedstawienia problemu energooszczędności w oryginalny sposób stało sie zapożyczenie konwencji filmów grozy, przede wszystkim klasyki gatunku np. filmy Alfreda Hitchcocka (Psycho). Cel jaki chciałem osiągnąć było zbudowanie napięcia, zapowiedzi czegoś groźnego, kulminacja i ostrzeżenie. W ten sposób problem skali makro przeniesiony został do skali mikro tak aby zagrożenie stało się realne dla odbiorcy i dotyczyło nas w naszych domach. Fabuła i koncept graficzny budowane są trochę na zasadzie pastiszu. Użyte przeze mnie elementy w duzym stopniu są zaczerpnięte z gotowych kanonów funkcjonujących w naszej świadomości. Dodatkowo aby przekaz był bardziej klarowny użyta została prosta symbolika koloru. Przepraszam za ten przydługi wstęp, chciałem wyjaśnić skąd wzięła się stylistyka którą przyjałem. Cała część koncepcyjna i graficzna została wykonana przezemnie. Za muzyke odpowiedzialny jest Wiktor Kuna któremu po raz kolejny dziękuję za świetną robotę. Za symulacje partikli wody w pralce odpowiedzialni są Marek i Maciek Wojtyna którym również dziękuję po raz kolejny. Całość zrealizowana została w pracowni reklamy na ASP w Krakowie. Promotor prof. Władysław Targosz Asystent dr. Kuba Sowiński Cały film to było dla mnie wielkie przetarcie w temacie. Problemy pojawiały się na każdym kroku i na każdym etapie...od modelowania, przez ustawianie świateł, rendering, kompozycje. Całość na szczęście udało się skończyć w terminie po wielu nieprzespanych nocach. Mam nadzieję że efekt wyda się wam zadowalający. Pozdrawiam
Napisano 6 Październik 201212 l Już je widziałem na obronie, ale potwierdzę że fajne! Szkoda że tak mało osób robi u nas takie rzeczy... :/
Napisano 6 Październik 201212 l ...jak coś jest całe szaro-brudne i nie ma kontrastu dobre i złe... to nikogo do niczego nie może zachęcić.... było źle i będzie jeszcze gorzej... taki jest przekaz tych clipów....:)))
Napisano 7 Październik 201212 l dziadek3D napisał: było źle i będzie jeszcze gorzej... taki jest przekaz tych clipów....:))) Hah! Dziadku, jak się to mówi - życie, ale co ja Cie życia uczyć nie będe bo szczyl jestem... :D
Napisano 7 Październik 201212 l Fajne. Rozumiem ze to kilka spotow. I nie dokocna zgodze sie z dziadkiem. Kazdy odbiera to n aswoj sposob. Z drugiej storny moglo byc cos dla kontrastu cos na tle natury zgodnego z natuara ;). Swietne wykonanie .