Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, cos sie mi pokombinowalo, mialem caly czas zainstalowana wersje 3dsa 2012 potem zainstalowalem 2013 i odinstalwoalem i nie moge otworzyc pliku normalnie z jego poziomu w przegladarce. otworz za pomoca nie dziala- klikam na exe maxa i jakby tego nie rozumial, po prostu nie ma ikonki maxa i trzeba otwierac z menu maxa "otwórz". gdzies czytalem w necie o tym problemie ale nie moge znalezc - cos bylo z rejestrem .jak to naprawic?

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a nie próbowałeś w win 7 panelu sterowania ->Programy->Programy domyślne->Ustaw skojarzenia tam możesz przypisać jakie rozszerzenia maja być przez jaki program otwierane

Napisano
  • Autor

no wlasnie tam nie widzi tego...:/ nie ma tam maxa na liscie. wybieram z dysku i nic sie nei dzieje. jakby go nie chcial dodac

Napisano

Sprawdź w rejestrze HKEY_CLASSES_ROOT poszukaj rozszerzenia max i zobacz co masz przypisane przy kluczu Zobacz czy w ogóle masz coś przypisane pod kolumna "Dane" jeśli nic tam niema to przez modyfikuj w linijce "Dane wartości" wpisz po prostu 3dsmax

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano
  • Autor

tzn problem jest w tym ze windows nei widzi mojego maxa ze ejst zainstalwoany...

Napisano

Witam,

Mam to samo i to na dwóch komputerach gdzie mam 3DS 2013 - czy ktoś wie jak to rozwiązać bez reinstalacji maxa? Mam sporo skryptów i nie chce mi się wszystkiego od nowa instalować...

Napisano

No niestety nie da się. Maxa nie ma w sugerowanych programach, a jak wchodzę w c/program files/autodesk/3ds2013 i wybieram właściwy plik uruchamiający 3ds to nic nie daje - i tak system nie załapuje i nie otwiera plików za pomocą 3ds2013, po prostu nie rozpoznaje nadal plików .max

Wkurza to bo ikonki są takie nieładne i w ogóle - nie lubię jak coś nie działa jak trzeba...

Napisano

Ale jak otworzysz okno "Otwórz za pomocą". otwiera się lista programów. I poniżej listy masz przycisk "Przeglądaj" i obok opcję "Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików". Klikasz przycisk "Przeglądaj" i wybierasz plik 3dsmax.exe z dysku. Opcję obok zaptaszkowujesz, i system powinien utworzyć powiązanie, a Max pojawi się na liście.

Napisano
Ale jak otworzysz okno "Otwórz za pomocą". otwiera się lista programów. I poniżej listy masz przycisk "Przeglądaj" i obok opcję "Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików". Klikasz przycisk "Przeglądaj" i wybierasz plik 3dsmax.exe z dysku. Opcję obok zaptaszkowujesz, i system powinien utworzyć powiązanie, a Max pojawi się na liście.

Odgrzebuje temat ponieważ nadal nie rozwiązałem problemu.

Nie miałem czasu ani nerwów z tym walczyć, a teraz znów mnie drażnią te ikonki.

Oczywiście nie da się zrobić tak jak wskazała kolega "Ajgor". Po otwarciu okna "otwórz za pomocą" i wybraniu jako domyślnego programu 3dsmax.exe program nadal nie pojawia się na liście w oknie - tak jakbym go w ogóle nie wybrał. Ciągle ikonki pozostają takie same i nie da się nic zrobić. Jako domyślny program jest ustawiony "command line renderer" i nie mogę w żaden sposób tego zmienić.

Czy wie ktoś jak to rozwiązać?