Napisano 1 Grudzień 201212 l Pytanie jak w tytule. Buduję sobie jakąś tam mapę i intryguje mnie pytanie jak zrobić siatkę w maya. Jedynie co mi przychodzi do głowy to narysować ją przy pomocy krzywych a potem robić extrude koła na nich, ale... to jest chyba zły pomysł bo trzeba by było robić to na każdej krzywej osobno .... porażka. Jest jakiś szybszy sposób?
Napisano 1 Grudzień 201212 l Robiłem nawet kiedyś coś takiego z nudów rysujesz sobie krzywe w jedną stronę i na to lub na grupę utworzoną dajesz deformer bodajże wave. Dajesz na to grupę i zaczynasz duplicować potem duplikujesz to jeszcze raz i robisz odbicie lustrzane w osi Y dla wszystkiego. Dajesz na extude nurbsowe w trybie poly i gotowe ;)
Napisano 1 Grudzień 201212 l Ogrodzenie to fajny temat na twórczość techniczną :) szczerze mówiąc to bym chyba nawet nie wpadł na metodę legomira - bardzo fajny i prosty pomysł :) Ja bym na 100% ogarnął to skryptem - jestem maniakiem kontroli :) Mógłbyś też manualnie zrobić nurbs circle, przesunąć w osi X o połowę szerokości jednego pnącza, freeze transform i wykonał duplicate special z rotate Y na 180stopni i translate Y na +szerokość pnącza, oraz z 40 kopi zrobił, potem zaznaczasz wszystkie i robisz loft. A potem już duplikate mesha tego pnącza po osi X z rotatem o 180 stopni. Możnaby też to machnąć animation snapshotem i na graph edytorze wtedy kontrolować kształt siatki ... sporo fajnych na to metod można przetestować. Fajnym zadaniem by było zrobić coś takiego na Nodach z ekspresją i niezły tool mógłby powstać :)
Napisano 1 Grudzień 201212 l Kiedyś ktoś bardzo mądry, niestety nie pamiętam kto :D wrzucił gdzieś takie coś, nawet nie wiem czy to nie było na tym forum:
Napisano 1 Grudzień 201212 l @Beny a widać, że chyba Ci chyba za mało node duplicate z hudego utkwiło w głowie :P Ten node zmienił moje życie, od chwili gdy go ujrzałem zdałem sobie sprawę, że wszystko jest tak naprawdę duplikacją xD @Miłosz a wiesz ja chyba zrobię to sobie proceduralnie albo oskryptować spróbuję.
Napisano 1 Grudzień 201212 l ... duplicate z hudego utkwiło w głowie :P.... Chodzi Ci o copy SOP zakładam :) Tak czy inaczek - chodziło mi o użycie wave deformera, a nie o kopiowanie.