Napisano 2 Grudzień 201212 l witam, O razu zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach 3dmaxa. Projektuje wnętrza i wizualizacje są środkiem do celu a nie celem samym w sobie, więc robię je tak jak umiem, ale poruszam się jak dziecko we mgle;p Nie mam za bardzo czasu sice doszkalać w tym zakresie, potrzebuje doraźnej pomocy z problemem który często u mnie występuje. Chodzi o przepalenia na podłodze, strasznie mnie to irytuje. Mam 3ds maxa 2012 x64 z VRayem 1.50 SP6 W scenie światło jest Direct i VrayLight w podświetleniach. Nie wiem jakie informacje byłyby jeszcze potrzebne.. Kombinowałam sama z różnymi zakładkami Direct i przesuwałam wartości sprawdzając jaki efekt dadzą, bo tak sie wszystkiego uczę;p Ale to nic nie dało. Jedynie wyłączenie podłogi spod wpływy tego światła (exclude), ale to sprawia ze smuga swiatl;a znika kompletnie (co bym zaakceptowała na ten moment), ale to sprawia również ze w scenie robi się za ciemno;/ Proszę o pomoc, najlepiej łopatologicznie co i gdzie zmienić, może jest jakiś łatwy sposób?;) Dzisiaj muszę je przerenderować.
Napisano 2 Grudzień 201212 l poszukaj w ustawieniach vraya zakladki "color correction" (standardowo jest linear) zmien na exponential, zmieni sie ogolnie oswietlenie na mniej kontrastowe, ale nie bedzie przepalen, to tak najprosciej ;) ) pewnie bedziesz musial ustawic swiatla od nowa ;) pozdro M.
Napisano 2 Grudzień 201212 l Quadysz nie wprowadzaj człowieka w błąd sekcja to color mapping i jeśli chodzi o ustawienie go żeby nie było przepaleń to na początek dobrze jest wybrać filtr Reinhard z ustawianiami 1, 0.5, 1. Zrób screenschoty z ustawień render setup z zakładek a także z ustawień kamery i samych świateł wtedy będzie łatwo znaleźć rzeczy które należy poprawić. Masz włączony filtr ostrzący w sekcji vray image sampler(antialiasing) ogólnie się to określa filtrem AA ty pewnie masz tam włączonego Catmull-rom albo Mitchell-Netrevali ustaw na początek filtr Area Edytowane 2 Grudzień 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 2 Grudzień 201212 l Możesz też zmniejszyć intensity mutiplier słońca. Możesz też kilka razy zwiększyć size multiplier dla słońca, wtedy plama światła wyjdzie lekko rozmyta i nie będzie takich ostro odcinających się prostokątów światła.
Napisano 2 Grudzień 201212 l A najlepiej przejdź na LWF (sporo tutoriali w necie) i zapisuj do EXR'a - masz nieograniczone możliwości w postpro :)
Napisano 2 Grudzień 201212 l ta, fakt to color mapping, i nie bylo to wprowadzanie w blad panie :P jak ktos chce moze poszukac exponential w helpie i tez znajdzie...
Napisano 3 Grudzień 201212 l Autor Dzieki Wam za odpowiedzi, na szybko probowalam tego co poleciliscie wczoraj i niestety to nie pomoglo wcale, bylo jeszcze gorzej w kilku przypadkach, nie mialam czasu na kombinowanie wiec puscilam tak jak bylo;/ ale musze ten probelem rozwiazac, wiec jak wroce do tych wizualizacji to bede sprawdzala na spokojnie jeszcze raz co napisaliscie i sie odezwe.