The Watcher Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Robiłem swój 1szy większy projekt w 3ds max i po chyba ok. 4h roboty wywaliło mi korki w domu po czym po uruchomieniu komputera ponownie nie mogę otworzyć pliku z tym projektem - da się go jakąś odzyskać czy straciłem wszystko? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Niestety straciłeś wszystko - a co najgorsze, teraz już wszystkie pliki będą się zapisywały z tym błędem :/ Żartuję oczywiście :) sprawdź: Dokumenty->3dsMax->Autoback i otwórz najświeższy pliczek. Max automatycznie zapisuje Twoją prace, nie pamiętam jak to jest domyślnie, ale chyba zapisuje w sumie na trzech plikach, co piętnaście minut. Czyli w sumie jeżeli nie pracowałeś nad niczym później, to powinieneś mieć backup tego pliku, powiedzmy np. z godziny 21:30, 21:45 i 22:00. Chyba że max starszy niż (chyba) 2010 wersja, to sama lokalizacja "Autoback" jest inna, chyba w folderze z zainstalowanym Maxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaCrimosa Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Powinieneś mieć autosave'y zapisane domyślnie, kwestia tego z jakim interwałem czasowym i ile od tego czasu straciłeś. Sprawdź jaką masz ścieżkę autozapisu (Customize/Configure User Paths/Autoback/Modify) i tam otwórz ostatni - - - Połączono posty - - - Za to ja mam inną zagwostkę - w isolation mode miałem zwiechę, musiałem zresetować program i po odpaleniu backupu odpala mi się dalej w trybie isolation mode tylko nie wyświetla tego okienka z przyciskiem, żeby wrócić do głównej sceny. Ma ktoś pojęcie, gdzie w jakimś menu się można przełączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 LaCrimosa - możesz albo kliknąć unhide all, ale wtedy wszystko Ci się "odkryje", albo kliknij na jakikolwiek obiekt prawym, wejdź znów w tryb "isolate selection", kliknij Exit Isolation Mode i będzie grało. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Watcher Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2012 Nic się nie pokazuje, kiedy używam tej opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 The Watcher - kiedy Ci się nic nie pokazuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaCrimosa Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Hehehe, jak zwykle najprostsze rozwiązania najskuteczniejsze, dzięki :) Myślałem, że jak wejdę dalej w isolation mode to zagłębi się dalej, tak jak grupa w innej grupie. Ale jest ok, działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Watcher Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2012 @Miłosz W momencie, kiedy wybieram plik z backupem mojego save nic się nie pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaCrimosa Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 @The Watcher A data i godzina zgadzają się mniej więcej z okresem Twojej pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 To pewnie miałeś pustego maxa odpalonego i się pusty autosave zapisał. Możesz jeszcze merge spróbować, czasem się udaje. Na przyszłość pamiętaj zapisywać pracę w oddzielnych plikach! Przy save as taki mały plusik. Jeżeli dużo miejsca zabiera - użyj winrara, bardzo elegancko wszystko się pakuje. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaCrimosa Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 @The Watcher Ale sprawdź wszystkie save'y, może któryś wcześniejszy ma jakiś fragment sceny, zanim pusty się nadpisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak_87 Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 @The Watcher Miałem kiedyś podobną sytuację i nawet pliki AutoBackup się nie otwierały. Jest na to jednak sposób ;) Znajdź w folderze autoback plik MaxBack.bak i zmień tylko jego rozszerzenie na MaxBack.max po czym spróbuj go w maxie otworzyć. O ile dobrze pamiętam powinno pomóc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Watcher Napisano 21 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2012 Dzięki wielkie maniak - odzyskałem całość. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi