Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Robiłem swój 1szy większy projekt w 3ds max i po chyba ok. 4h roboty wywaliło mi korki w domu po czym po uruchomieniu komputera ponownie nie mogę otworzyć pliku z tym projektem - da się go jakąś odzyskać czy straciłem wszystko? :|

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Niestety straciłeś wszystko - a co najgorsze, teraz już wszystkie pliki będą się zapisywały z tym błędem :/

Żartuję oczywiście :) sprawdź: Dokumenty->3dsMax->Autoback i otwórz najświeższy pliczek. Max automatycznie zapisuje Twoją prace, nie pamiętam jak to jest domyślnie, ale chyba zapisuje w sumie na trzech plikach, co piętnaście minut. Czyli w sumie jeżeli nie pracowałeś nad niczym później, to powinieneś mieć backup tego pliku, powiedzmy np. z godziny 21:30, 21:45 i 22:00. Chyba że max starszy niż (chyba) 2010 wersja, to sama lokalizacja "Autoback" jest inna, chyba w folderze z zainstalowanym Maxem.

Napisano

Powinieneś mieć autosave'y zapisane domyślnie, kwestia tego z jakim interwałem czasowym i ile od tego czasu straciłeś. Sprawdź jaką masz ścieżkę autozapisu (Customize/Configure User Paths/Autoback/Modify) i tam otwórz ostatni

- - - Połączono posty - - -

Za to ja mam inną zagwostkę - w isolation mode miałem zwiechę, musiałem zresetować program i po odpaleniu backupu odpala mi się dalej w trybie isolation mode tylko nie wyświetla tego okienka z przyciskiem, żeby wrócić do głównej sceny. Ma ktoś pojęcie, gdzie w jakimś menu się można przełączyć?

Napisano

LaCrimosa - możesz albo kliknąć unhide all, ale wtedy wszystko Ci się "odkryje", albo kliknij na jakikolwiek obiekt prawym, wejdź znów w tryb "isolate selection", kliknij Exit Isolation Mode i będzie grało. :)

Napisano

Hehehe, jak zwykle najprostsze rozwiązania najskuteczniejsze, dzięki :) Myślałem, że jak wejdę dalej w isolation mode to zagłębi się dalej, tak jak grupa w innej grupie. Ale jest ok, działa :)

Napisano

To pewnie miałeś pustego maxa odpalonego i się pusty autosave zapisał. Możesz jeszcze merge spróbować, czasem się udaje. Na przyszłość pamiętaj zapisywać pracę w oddzielnych plikach! Przy save as taki mały plusik. Jeżeli dużo miejsca zabiera - użyj winrara, bardzo elegancko wszystko się pakuje. :)

Napisano

@The Watcher

Ale sprawdź wszystkie save'y, może któryś wcześniejszy ma jakiś fragment sceny, zanim pusty się nadpisał

Napisano

@The Watcher

Miałem kiedyś podobną sytuację i nawet pliki AutoBackup się nie otwierały. Jest na to jednak sposób ;) Znajdź w folderze autoback plik MaxBack.bak i zmień tylko jego rozszerzenie na MaxBack.max po czym spróbuj go w maxie otworzyć. O ile dobrze pamiętam powinno pomóc ;)