LaCrimosa Napisano 6 Styczeń 2013 Napisano 6 Styczeń 2013 Mam problem z trawą, robię ją za pomocą V-ray fur, wszystko jest ok tyle, że kiedy włączam render tak obciąża mi komp, że 3ds max się wyłącza podając, że wystąpił błąd. Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na taki typ trawy? Ja chcę zrobić ten render w 3 częściach z tej samej kamery i złożyć je potem w Szopie: 1. obiekt główny, 2. trawa, 3. drzewa i inne obiekty w scenie. Problem jedynie, kiedy pojawiają się wzajemne cienie i odbicia na poszczególnych elementach z różnych renderów a właściwie ich brak (np. drzewo nie będzie odbijać się w szybach i trzeba dorobić to ręcznie). Czy ktoś sobie z tym radzi i mógłby pomóc? Byłbym wdzięczny za podpowiedzi, jeżeli nie to będę musiał jakąś inna trawę zrobić, może z displacementu. Z góry dzięki :)
Wirnik Napisano 6 Styczeń 2013 Napisano 6 Styczeń 2013 Najlepiej wymodelowac kawałek trawnika i skopiowac go jako instance lub vray proxy, ale po pierwsze to przeszukaj to forum bo tu już wiele o trawie było pisane
shadowsexpe Napisano 6 Styczeń 2013 Napisano 6 Styczeń 2013 Co do renderowania warstwami to nie ma najmniejszego problemu aby obiekty które mają nie być renderowane nadal rzucały cienie odbijały się itp. W object properties możesz konkretnie zaznaczyć w jaki sposób dany obiekt będzie się zachowywał http://www.3dmax-tutorials.com/Object_Properties_Dialog.html Co do trawy to jednak najlepiej ja przerobić do proxa chyba że masz możliwość korzystania z multiscatera albo takiego pluginu jakim jest autograss
Rekomendowane odpowiedzi