Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Serwus :)

Mam problem ze szkłem w scenie (vray, 3dsmax 2012). Nie wiem dlaczego przyciemnia mi ono obiekty. Załączam dwie wizualizacje jedna bez szyby w drzwiach przesuwnych (czajnik na blacie kuchennym srebrny) druga z szybą (ten sam czajnik przyciemniony - czarny).

https://www.dropbox.com/sh/hq7ob9d894gkb3n/TVSguI9KIg

Dodam że w ujęciu drugim są trzy pary drzwi i one nachodzą za siebie. W miejscu gdzie jest czajnik są trzy szyby jedna za drugą. (również szyba w oknie przyciemnia mi vray sky). Ustawienia dla materiału szkła Refract i Fog color: 255,255,255, IOR: 1,1.

(drugi już mniej istotny dla mnie problem, to vray sky w vieporcie wyświetla się jako biała płaszczyzna, a nie tak jak powinien czyli gradient, natomiast renderuje się ok:)

Już brakuje mi pomysłów, jak rozwiązać ten problem :(

Z góry dziękuję za podpowiedź :)

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a jaki kolor szkła masz w diffuse ? zrób zrzut z edytora materiałów. Chwile się pobawiłem tymi twoimi obrazkami i tam przyciemnienie nie tylko odnosi się do części gdzie jest czajnik ale także w miejscach gdzie niema szyb np podłoga pomiędzy pomieszczeniami

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano
  • Autor

ps. tak tak szyba przyciemnia na całym jej obszarze, ale najlepiej to widać na czajniku ;)

Napisano
  • Autor

max depth mam już ustawione na: 32 ;) nawet tyle to już sporo :) zwiększanie wartości niestety nie pomaga.

Napisano

max depth ale nie w materiale a ustawieniach renderera w global swtches. jak masz trzy szyby to ponad 6 załamań swiatła a więc ustaw 7

jak nie to to jeszcze zobacz co masz ustawione w max depth w materiale czajnika na odbiciach