Skocz do zawartości

Prędkość Renderowania

Gość roman300

Rekomendowane odpowiedzi

Gość roman300

Mam pytanie:

Dlaczego w grach renderowanie fotorealistycznej klatki trwa ułamek sekundy, a w programach takich jak 3dsMax podobnie złożone sceny renderują się nawet paręnaście minut?

W obydwóch przypadkach cienie i odblaski są generowane na żywo. Do tego tekstury i światła. Wg. mnie jest to bardzo podobne. A więc czemu renderowanie sceny w programie do grafiki 3d zajmuje wiele więcej czasu?

Ja tego nie ogarniam.... Pomoże ktoś?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Algorytmy graficzne w grach opierają się na ogromnych uproszczeniach, pre-renderwanych teksturach etc. Jeśli uważasz, że grafika w grach nie różni się od tej renderowanej specjalnymi programami do renderingu to naprawdę mało widziałeś ;)

Zobacz sobie jak złożone są siatki modeli np samochodów używane do animacji i reklam czy nawet pojedynczych renderów a jak są to uproszczone obiekty stosowane do gier gdzie w głównej mierze sprawę wyglądu autka załatwia odpowiednie teksturowanie. Dzisiejsze silniki gier nie pociągnęłyby modeli mających miliony poly( zresztą nie wiadomo po co miały by to ciągnąc ) Ogólnie i zasadniczo do gier się wszystko upraszcza . Nie masz co ogólnie porównywać efektów powstających z pod profesjonalnego softy 3D do efektów silników renderujących gry