Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mały problem. Wykonałem scenę w skali 1:1 i chciałem oświetlić budynek (exterior) oprawami z IES ...

Użyłem "nocne" HDRI, puszczam render żeby zobaczyć jak wychodzi całość (na razie bez IES), i jest ok. Wrzucam oprawy i światła wychodzą strasznie słabe. Ten sam model i te same oprawy wrzucam do Atlantisa i rozkład oświetlenia jest idealny. To samo w Reluxie. Co może być nie tak ?? Sprawdzałem jednostki metryczne i jednostki natężenia światła. Próbowałem zmienić źródło światła z Vrayowskiego no Photometric ale tak samo lipnie wychodzi :( ... Żeby światło w scenie odpowiadało realiom musiałem podnieść moc z 1100 lm na 110000 lm oO

Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mogłem sie pomylić lub co robie nie tak :/

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Poniżej przedstawiam ustawienia i rendery. Od razu zaznaczam że ustawienia v-ray nie są finalnymi tylko do podglądowego renderu. Źródła światła są w tej chwili v-ray'owskie. Taka sama lipa wychodziła na Photometrycznych. Sprawdzałem model 39478934 razy i jest w skali 1:1

89887347.jpg

52702884.jpg

71484845.jpg

56417109.jpg

16112871.jpg

27198505.jpg

87831618v.jpg

34571810.jpg

17028721.jpg

Na tym renderze światła są w skali 1:1 czyli moc jest taka jaką dał producent w plikach IES:

24649064.jpg

Na tym z kolei światła o mocy 10000% a i tak są za słabe :( i nie odzwierciedlają realistycznych cech świateł :(

50359456.jpg

Napisano

Cześć. Masz błędne nastawy kamery fizycznej. Obecnie wyłapuje bardzo mało światła. Sprawdź co się będzie działo przy poniższych ustawieniach:

F number: 2.4

Shutter speed: 30

ISO: 1600

Strzelam na oko nastawy pod Twoją nocną scene.

Jak nadal będzie za mało światła - zwiększ ISO dwukrotnie. Jak za dużo - dziel ISO przez dwa do skutku.

Ewentualnie poczytaj za co odpowiadają te 3 parametry w aparacie fotograficznym - będzie Tobie łatwiej ustawiać światło.

przy okazji radzę też ustawić nieco więcej sampli LC: około 1000 dla tej rozdzielczości powinno być ok. 200 to zdecydowanie za mało.