Napisano 7 Luty 201312 l Witam Mam mały problem. Wykonałem scenę w skali 1:1 i chciałem oświetlić budynek (exterior) oprawami z IES ... Użyłem "nocne" HDRI, puszczam render żeby zobaczyć jak wychodzi całość (na razie bez IES), i jest ok. Wrzucam oprawy i światła wychodzą strasznie słabe. Ten sam model i te same oprawy wrzucam do Atlantisa i rozkład oświetlenia jest idealny. To samo w Reluxie. Co może być nie tak ?? Sprawdzałem jednostki metryczne i jednostki natężenia światła. Próbowałem zmienić źródło światła z Vrayowskiego no Photometric ale tak samo lipnie wychodzi :( ... Żeby światło w scenie odpowiadało realiom musiałem podnieść moc z 1100 lm na 110000 lm oO Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mogłem sie pomylić lub co robie nie tak :/
Napisano 10 Luty 201312 l Autor Poniżej przedstawiam ustawienia i rendery. Od razu zaznaczam że ustawienia v-ray nie są finalnymi tylko do podglądowego renderu. Źródła światła są w tej chwili v-ray'owskie. Taka sama lipa wychodziła na Photometrycznych. Sprawdzałem model 39478934 razy i jest w skali 1:1 Na tym renderze światła są w skali 1:1 czyli moc jest taka jaką dał producent w plikach IES: Na tym z kolei światła o mocy 10000% a i tak są za słabe :( i nie odzwierciedlają realistycznych cech świateł :(
Napisano 11 Luty 201312 l Cześć. Masz błędne nastawy kamery fizycznej. Obecnie wyłapuje bardzo mało światła. Sprawdź co się będzie działo przy poniższych ustawieniach: F number: 2.4 Shutter speed: 30 ISO: 1600 Strzelam na oko nastawy pod Twoją nocną scene. Jak nadal będzie za mało światła - zwiększ ISO dwukrotnie. Jak za dużo - dziel ISO przez dwa do skutku. Ewentualnie poczytaj za co odpowiadają te 3 parametry w aparacie fotograficznym - będzie Tobie łatwiej ustawiać światło. przy okazji radzę też ustawić nieco więcej sampli LC: około 1000 dla tej rozdzielczości powinno być ok. 200 to zdecydowanie za mało.
Napisano 12 Luty 201312 l Pokażesz jak teraz wygląda ze zmienionymi wartościami kamerki i jak te IESy teraz świecą? :)