Napisano 20 Luty 201312 l Pacjent: 3DS Max 2009 x64, Windows 7 Ultimate x64, Nvidia GeForce 560 GTX, AMD Phenom II X4 Problem: złe odświeżanie viewportów Objawy: przy edytowaniu poly, poruszaniu lub opcji fillet / chamfer vertexów bądź edgeów obszar edytowanego miejsca "znika" na czas edycji, dopóki nie puszczę klawisza myszki lub nie kliknę w innym miejscu viewportu. Czasami podczas edycji obiektu (spline / poly - nie ma różnicy), obiekt z viewportu innego niż perspective znika całkowicie (w trybie wireframe), aż nie wyjdę z edycji obiektu lub nie zaznaczę paru elementów - wtedy te elementy się pojawiają. Podejrzenia: prawdopodobnie coś ze sterownikami do karty graficznej (aktualizowane wczoraj ze strony Nvidii), bądź też ustawieniem viewportu... Problem nie występował wcześniej, przez wiele lat pracy z programem. Pojawił się wczoraj, bez żadnych specjalnych modyfikacji komputera czy software'u. Dodatkowe: Driver configuration (in Max): Geometry x - display all triangle edges v - use cached D3DXMeshes v - use wireframe faces v - use triangle strips v - for wirefrime objects Window Updates x - redraw scene on window expose x - redraw in maximized viewport x - redraw in unmaximized viewport v - use incremental scene updates Appperance Preferences x - enable antialiased lines in wireframe views background texture size = 512 v - match bitmap size as closely as possible download texture size = 512 v - match bitmap size as closely as possible texel lookup = linear mipmap lookop = none Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, z góry dziękuję! :) Pozdrawiam.
Napisano 21 Luty 201312 l Spróbuj service packa do maxa. Może to poprawi sytuacje. Edit: Nie doczytałem że problem pojawił się nagle. Walcz, praca z maxem buduje charakter. Ustawienia raczej nie mają tu znaczenia. A sprawdź jak się zachowuje przy wyborze innego drivera, np software. Edytowane 21 Luty 201312 l przez PICsell
Napisano 22 Luty 201312 l Autor PICsell, dzięki za dobrą wiarę i wsparcie. ;) Niestety, samo to nie pomoże, a SP do Maxa mam od początku instalki, wszystkie hotfixy itd. Poeksperymentowałem, i okazuje się, że pomogło zaznaczenie "redraw in maximized viewport". Poprawiło się, teraz walczę z podobnym wątkiem, ale odnośnie tekstur, które brzydko i bardzo niedokładnie wyglądają na modelach... chyba, że zaznaczy się poszczególne polygony i zmieni ID, wtedy na chwilę cały model wygląda dobrze, ale gdy kliknę gdziekolwiek indziej, znowu mam sieczkę... :P Ah, faktycznie, Max buduje charakter (oraz parę chorób psychicznych, ale to szczegół). Pozdrawiam!
Napisano 22 Luty 201312 l Autor No i widzę już babola. Use cached D3DXMeshes - gdy zaznaczone, tekstury na modelu wyglądają bardzo niedokładnie i brzydko. Gdy odznaczone, cieszmy się prędkością viewportu około 2FPS. CUDNie.
Napisano 23 Luty 201312 l Może gdzieś w konfiguracji maxa masz jakieś problemy. Przeinstaluj całego maxa (http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=2887771&linkID=9240617) i zobaczymy.