Napisano 23 Luty 201312 l Witam, Chciałem zadać konkretne pytanie do osób pracujących, obcujących na co dzień z grafiką 3d i 2d. Zamierzam startować w tym roku na akademie sztuk pięknych, lecz kierunkiem na, który zamierzam pójść jest malarstwo, interesuje sie tym od lat i powiedzmy, że od 4 lat przygotowuje się do podjęcia tego kierunku. Lecz jako dobrze zorientowany polak, wiem, że ciężko o życie w dostatku po studiach tego kierunku. Zajmuję się od 4 lat przeróżną grafiką 3d, od plakatu(oczywiście mam nad myśli prawdziwe plakaty, ręcznie wykonywane) loga, strony www i podobne grafiki, zajmuję się też od jakiś 1,5 roku grafiką 3d i jestem przekonany, że chciałbym w życiu pracować w tym kierunku i zrobię wszystko aby do tego dojść. Pytanie brzmi czy ma sens z mojej strony podjęcie owego kierunku i jednocześnie uczyć się grafiki 3d na własną rękę, wspomagając się jakimiś kursami oraz nauczycielami z asp, którzy również uczą 3d(max,maya) czy lepiej było by zrobić coś odwrotnego niż podpowiada serce i spróbować pójść na projektowanie graficzne, na którym podobno ciężko o jaką kolwiek chwile wytchnienia ponieważ jestm tam tak wiele pracy(niestety nie za wiele z 3d :c ) Pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi od osób, które miały podobną sytuację bądz podobną
Napisano 24 Luty 201312 l Idź tam gdzie chcesz iść. Przemyśl wszystko dokładnie i nie podejmuj decyzji wbrew sobie.
Napisano 24 Luty 201312 l Idź na ASP. Da Ci to po prostu porządne podstawy do dłubania w 3d, nawet nie mówię o podstawach jakiejś rzeźby czy rysunku, ale o pomysłach, inspiracjach, wyrobieniu jakiegoś konkretnego spojrzenia na coś. Ale nie nastawiaj się na to, że liźniesz grubiej jakiegoś 3D, nawet jeśli będziesz miał taki przedmiot/możliwość uczestniczenia w dodatkowych zajęciach. Czasem zdarza się, że można spotkać kogoś naprawdę konkretnego, kto nie tylko chce nauczyć, ale i potrafi oraz ma o czym mówić - miałem akurat takie szczęście - ale z tego co wiem naprawdę rzadko się to przytrafia. Ale ASP jak najbardziej dobry wybór.
Napisano 24 Luty 201312 l Na ASP są fajne laski, życie studenckie, klimatyczne pracownie i jak sam piszesz- twoje serce. ;)
Napisano 24 Luty 201312 l Skoro grafika nie da Ci czasu na pracowanie przy 3D w domu to idź na malarstwo. Tylko pamiętaj, praca na własną rękę w domu da Ci najwięcej. Jeśli ulegniesz kiedyś złudzeniu że wystarczy się skupić na tym co sugeruje szkoła to mogiła ; d