Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj przedstawiam cztery renderki grodziska. Jest to rekonstrukcja grodu w Tumie pod Łęczycą w zakresie jaki został przewidziany do realizacji. Projekt nie jest mój wiec na uwagi merytoryczne co do rekonstrukcji nie odpowiem natomiast konstruktywna krytyka wizualizacji mile widziana

soft:3ds+vray+PS

18336958.jpg

32275926.JPG

60990005.jpg

44794531.jpg

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 7,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

fajne przyjemnie kolory, wg mnie mozesz troche zroznicowac 'porecz' przy wjezdzie, bo wyglada na kopiowana i sie powtarza...

Napisano

Wygląda super, może trochę ujednolicić kolor drewna? Na każdym ujęciu ma inny odcień?

Napisano

O jak fajnie, więc dziura nad jeziorem obok mnie to najpewniej grodzisko - szkoda że nie ma planów, no ale...

Jak rekonstruuję miasto, to widzę teraz różnicę między moim grodem a grodziskiem, nawet to "nasze" byłoby na planie koła a nie jaja.

Można by kiedyś zawiązać współpracę projektową, ale za nim do tego dojdzie...

Napisano

Super to wygląda. Ciekawi mnie czym tą trawkę sadziłeś? No i na czym to renderowałeś, to musi być jakiś super sprzęcior?

Napisano

Bardzo się to ładnie prezentuje. imo trochę mało wody

Ailambert a do czego tu super maszyna ;) trawki łączki lasy aktualnie da się zrobić spokojnie na 4gb ramu i wcale niekoniecznie na wypasionej i7 :) włsciwie aktualnie żądzą w tej dziedzinie multiscatter i forest pack z odpowiednimi mapkami rozłożenia.

Napisano

Z multiscatterem na podobnej wielkościowo mapce miałem jakieś koszmarne czasy renderowania, a na kompie znajomego siedzi 20 GB ramu i dość mocny i7. Dopiero forestpack dał rade, nie wiem skąd taka różnica między tymi pluginami, stąd moje pytanie, bo scena voyasa trochę przypomina mi moją.

A jeszcze trochę z innej beczki pytanko do twórcy, czyli jak był ten teren i wały grodziska modelowane, bo nurtuje mnie to bardzo.

Napisano

Ailambert wszytko zależy od modeli jeśli użyjesz modeli np od evera to masz jak w banku że komp mający nawet 32gb ramu będzie się liczył godzinami. Natomiast tak forest, r&d i xfrog nie robią ciężkich w geometrie modeli . Sam jestem właśnie po testowaniu które modele jak się zachowują szczególnie w dużym natłoku.

Tez się dołączam do pytania kolegi powyżej jak modelowałeś teren?

Napisano
  • Autor

Witam

Ciesze sie ze praca ogólnie sie spodobała:)

szczawik poręcze faktycznie są kopiowane, miałem to róznicować ale zapomniałem o tym i tak zostało;)

ledman kolor drewna wyszedł różny bo w każdym ujęciu mam inne światło i inną hdrkę wiec się troche porozjeżdzało. dla sportu może poćwiczę PS i spróbuję to wyprowadzić, ale poszło już tak jak widać wyżej.

ailambert trawa sadzona multiscatterem i tak jak pisał shadowsexpe ważne są nieobciążające modele trawy. Maszyna wcale nie jest wypaśna bo to zwykły lapek samsunga RF511 z i7 i 8gb ramu. Dał radę ale na widoku z lotu ptaka musiałem zejść z ustawień bo chciał mi to liczyć 196h...;/

ailambertshadowsexpe do modelowania terenu posłużył mi przekrój przez wał wykonany podczas prac archeologicznych. zrobiłem go w poly, postawiłem i dopasowałem do mapy z poziomicami, drogi były pózniej wycinane.Wał rekonstruowany zrobiłem w podobny sposób tylko juz z projektu

shadowsexpe wody mało bo jak to wizualizowałem to susza była;)a tak poważnie to trafna uwaga, wzbogaciłoby obrazki..

Napisano

ja od siebie dodam że wykorzystując poziomice i nurbs można też zrobić fajny teren ;) Ania ma wybitnie racje spróbuj multitexturemap do zróżnicowania drewna

Edytowane przez shadowsexpe
nie chaiłem pisac kolejnego posta ;)

Napisano

Te poręcze przed wejściem są dziwne, czy naprawdę były tak wbite prosto w chodnik?

Trochę bardziej bym zróżnicowała kolory poszczególnych pali lub desek, widzę że trochę już są ale dałabym mocniej, teraz są zbyt równomierne. Tym bardziej dachówki.

Ogólnie bardzo fajny projekt.

Napisano
  • Autor

niestety o nurbs mam blade pojęcie poza tym ze wiem ze coś takiego jest. zróżnicowanie drewna tak naprawdę powstało dopiero w PSie bo jak kombinowałem z multitexturemap to coś mi licho szło, brakło mi czasu na rozkminianie co robię nie tak. Poręczy w projekcie który dostałem(nieostateczna wersja) wogóle nie było wiec wstawiłem to co widać bez wgryzania sie w szczegół mocowania, natomiast z tego co widziałem podobne obiekty to np w biskupinie wyglada podobnie(słupek przebija deskowanie i mocowany jest do legarów głównych) a w gross raden dodatkowo jest tylko"krawężnik" na krawędzi kładki, który powiedzmy że może stanowić punkt dodatkowego zaczepienia dla słupka barierki.