Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na forum-to moj pierwszy post.

Mam pytanie do madrzejszych,czy istnieje mozliwosc emitowania partykli z wielu obiektow naraz,uzywajac jednego emitera?

Przykladowo chcialbym ostrzelac spadajace obiekty partyklami i uzyskac przy kazdym trafieniu emisje innych partykli(cos na ksztalt wybuchu?).

Przegladalem tez presety w bibliotece,ale nie znalazlem nic takiego.Moze chociaz zna ktos tutorial na ten temat?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hejka. Zakładam, że używasz particle flow.

Aby emitować z wielu obiektów na raz, mając jeden wspólny PF Source i Birth operator,

skorzystaj z Position Object Operator - Link

Dodatkowo, na pewno będziesz chciał użyć też Speed By Surface Operator, aby cząsteczki były emitowane z powierzchni emiterów, zamiast z ich pivota - Link tutaj

Napisano

W C4D nie ma particle flow, jest coś co nawywa się thinking particles ale nie wiele chyba ma wspólnego z tymi o cebasa.

Napisano

Musisz zainteresować się Thinking Particles (ale tymi z Cinemy). Poszukaj tutoriali. Nawet tu gdzieś było kilka z podstaw. Poszukaj w videotutorialach - było kilka części z podstaw TP.

Napisano

Jaceks-gdyby wystarczylo przejrzec tutoriale o TP z sieci,to zapewne problemu bym nie mial.Tutoriala na podobny temat w C4D nie widzialem.Jedyne co znalazlem to tutorial o PMatterwaves,gdzie mozna emitowac niby z wielu obiektow no ale trzeba przedtem je zamienic na jeden.Mi pasowalaby raczej opcja zachowania wielu obiektow,do tego najlepiej nie edytowanych.No ale dzieki za odpowiedz.

Napisano
Jaceks-gdyby wystarczylo przejrzec tutoriale o TP z sieci,to zapewne problemu bym nie mial.Tutoriala na podobny temat w C4D nie widzialem.Jedyne co znalazlem to tutorial o PMatterwaves,gdzie mozna emitowac niby z wielu obiektow no ale trzeba przedtem je zamienic na jeden.Mi pasowalaby raczej opcja zachowania wielu obiektow,do tego najlepiej nie edytowanych.No ale dzieki za odpowiedz.

Z tego co oglądałem tutaj w 3 częściach http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=85769 prowadzący opowiada jak emitować cząsteczki w momencie umierania. Myślę że to dokładnie opisuje Twój przypadek, tylko u Ciebie eventem będzie collision a nie die.

Napisano

No tak,z jednym obiektem problemu nie mam zadnego.Generalnie masz racje.Ale tyle to ja umiem,rzecz jest w tym,aby nie musiec robic osobnego emitera i deflektora dla kazdego z ponad 200 obiektow ktore mam w scenie.I czy da rade emitowac z powierzchni klonow bez ich edycji?

Napisano

Najlepiej to kupic sobie x-particles wydaje mi sie,bo cinemowe particle sa coraz bardziej przestarzale.Ale wszystko sie da z niewielka pomoca mographa.Zrobilem kiedys takie cos,co ci moze pomoze,jak sam sie uczylem.

Zasylam pliczek:http://www.mediafire.com/download.php?152z11a1d3h801p do obejrzenia.

Emituje przy kolizji z wszystkiego co ma poligony,tzn.prymitywow,klonow,nurbsow,partykli(poligonalnych) no i poligonow.Swoje obiekty musisz wrzucic pod connect object i zupdateowac correction deformera.Chociaz jak tam wrzucisz 200 obiektow,to ci pewnie komp nieco sie zamuli..

Napisano

W sumie nie przestarzałe, bo z tego co wyczytałem to Thinking Particles od Cebasa = TP od C4D przynajmniej tak wynika z Cebasowej licencji :)

Napisano

No tak,tylko ze w wersji 1,a Cebas wypuscil juz 5 wersje TP zdaje sie,moze wiec nie sa przestarzale,ale zdecydowanie nie najnowsze:D

Napisano

Dziekuje bardzo za plik,nie bardzo rozumiem jak to dziala,ale widze przynajmniej,ze mozna.Zimny moze moglbys objasnic nieco zasade dzialania tych emiterow,ja naprawde probowalem sie w tym rozeznac ale nic z tego.

Napisano

Sprobuj mnie ew.znalezc na skype(zimnysopot),jakos wieczorem kiedys