Napisano 10 Maj 201311 l Witam, Od jakiegoś czasu borykam się z problemem. Mianowicie, gdy próbuje zasymulować jakiś ogień w FumeFX wszystko przebiega pięknie, jest widoczny w podglądzie itp., ale kiedy chcę to wyrenderować to bum nie ma tego. Raz miałem taki problem ale zwiększyłem opacity i było w miarę w porządku, a teraz to nie działa. Co mogę zrobić, żeby ten ogień był widoczny? Z góry dziękuje,
Napisano 11 Maj 201311 l Podaj wiecej szczegółów bo nikt nie jest wróżką i nie wie co mogłeś zepsuć. Wrzuć render sceny i screeny ustawien fuma.
Napisano 11 Maj 201311 l Autor W sumie niewiele zmieniałem w FumeFX, a żadna zmiana nie wpływała na pojawienie się ognia, ale tak przedstawiają się opcje: Render w trochę słabej jakości(bo się długo renderował), ale widać wyraźnie, że ognia brak... Na scenie jest tylko daylight który wchodzi przez okno. Sprawdzałem czy światła mają jakiś wpływ i wyłączyłem je w opcjach fumefx, ale również bez zmian. Próbowałem również zwiększać i zmniejszać opacity ale też nie działało... Nie ważne co robię ogień się nie pojawia.
Napisano 12 Maj 201311 l Zwiększ Heat Production, zmniejsz burn rate. Możesz jescze zmniejszyć Ignition, musisz odpowiednio dobrać parametry.
Napisano 12 Maj 201311 l A w czym renderujesz ? bo moze renderer nie obsluguje fuma albo sprawdz w zakladce rendering->effects czy jest dodane fusion works renderer
Napisano 12 Maj 201311 l Autor Pozmieniałem Heat Production i Burn Rate oraz Ignition, ale w żadnym wypadku nie pokazał się ogień... Co do Fusion Works Renderer jest on włączony.
Napisano 12 Maj 201311 l Pozmieniałem Heat Production i Burn Rate oraz Ignition, ale w żadnym wypadku nie pokazał się ogień... Co do Fusion Works Renderer jest on włączony. Widzę że masz AFC graf koło opacity włączony więc może tam spłaszczyłęś go do zera i Ci się nie renderuje, albo coś masz z rendrerem nie tak. Włącz zwykły scanline i zobacz czy w ogóle jesteś w stanie ten ogień w pustej scenie wyrenderować.
Napisano 13 Maj 201311 l Autor AFC nie jest spłaszczony, ale jeżeli chodzi o scanline to faktycznie, tam renderuje się ogień normalnie. Niestety jeżeli przełączam na mental ray to dalej go nie ma...