dimaxion Napisano 16 Maj 2013 Share Napisano 16 Maj 2013 Chciałbym użyć jakiejś zautomatyzowanej funkcji do umieszczenia w koszu jabłek, kamieni czy czegokolwiek innego, co normalnie wsypuje się do pojemnika. Próbowałem z particlami i deflectorem w postaci kosza, ale średnio działa - w każdym razie moje ustawienia nie gwarantują zamierzonego efektu. Macie jakieś pomysły? Pozdr Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmass Napisano 16 Maj 2013 Share Napisano 16 Maj 2013 Jeśli to max to zainteresuj się MassFX (w starszych wersjach REACTOR). Jest łatwy w obsłudze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 16 Maj 2013 Share Napisano 16 Maj 2013 Jezeli partiklam,i to musisz posiadac ToolBox2 do PF. Bez partikli zrobisz to takze w MassFX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 16 Maj 2013 Share Napisano 16 Maj 2013 (edytowane) pflow powinien ci starczyc i efekt bedzie naprawde swietny! Ale to tylko w wersji maxa 2014. Zamiast standardowego partcile flow robisz mParticles i generujesz z BirthGruop powiedzmy, jesli chcesz by jablka byly rozne, jako ksztalt kolizji ustawiasz convex hull (o ile dobrze pamietam). Na obiekt kolidujacy (czyli statyczny) nakladasz modyfikator mParticle collider (nie pamietam dokladnie, nie mam maxa 2014 pod reka) i ustawiasz na ACTIVE. Do tego samego eventu mCollision test z deflektorem wybranym ze sceny, czyli obiektem kolidujacym. i tyle :) Efekt wrecz swietny, prosty i szybki P.S. Albo jak pisze traitor ToolBox do od wersji 2013 i w dół, bo to dokladnie ten sam system, tylko nazewnictwo troszke inne P.P.S. mP World ma wsparcie dla wielu wątków, trzeba tylko zaznaczyc bo defaultowo jest wylaczone i wpisac ile wlezie, i tak nie sprawdza i bedzie korzystal z tylu ile masz. chociaz wydaje mi sie ze max to 16, sam mam 32 ale przyjmuje tylko 16. wiec mozna naparwde ciezkie rzeczy w tym wymeczyc :) Edytowane 16 Maj 2013 przez Juzwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimaxion Napisano 17 Maj 2013 Autor Share Napisano 17 Maj 2013 Dzięki panowie! MassFx działa tak jak chciałem. Czasem mam do usypania górkę kamieni o dosyć gęstym podziale jak 5000 na kamol - zobaczymy jak z tym sobie poradzi:) Pozdr Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi