Napisano 18 Maj 201311 l Kula nie rzuca cienia na box'a ale rzuca na plane. Box rzuca cień na plane. Jak to zrobić?
Napisano 18 Maj 201311 l Z tej ilości informacji, które podałeś to raczej wiele wniosków nie można wyciągnąć, a co za tym idzie pomoc będzie raczej mizerna. Może w właściwościach boxa masz odznaczoną opcję "recive shadow"?
Napisano 18 Maj 201311 l Autor może inaczej cień kuli nie pada na boxa, ale pada na plane'a. cień torusa pada na boxa i na plane'a. cień boxa pada na plane'a. da sie to w ogole zrobić w maxie? Pamietam jak w c4d to robiłem bodajże za pomocą xpresso Edytowane 18 Maj 201311 l przez l337
Napisano 18 Maj 201311 l Autor Jakbym wiedział jak to zrobić to dałbym rendery :P ale tu jest szybki kompozyt w photoshopie (to chce osiągnąć w maxie): Tak jak tu, z tym że kula nie rzuca cienia tylko na boxa:
Napisano 18 Maj 201311 l Skoro z latwoscia zrobiles to w photoshopie to po jakiego...chcesz to zrobić w maxie??? Dziwi mnie nieraz sklonnosc ludzi do komplikowania sobie zycia.
Napisano 18 Maj 201311 l Autor Skoro z latwoscia zrobiles to w photoshopie to po jakiego...chcesz to zrobić w maxie??? Dziwi mnie nieraz sklonnosc ludzi do komplikowania sobie zycia. To jest tylko przykład. W głównym projekcie mam dużo odbić i ogólnie o wiele bardziej skomplikowaną scenę i oświetlenie, nie dam rady tego zrobić w photoshopie.
Napisano 18 Maj 201311 l Jesli dobrze rozumiem, to mozesz w opcjach swiatla zrobic Exclude i wybrac obiekty na ktore nie bedzie padał cien. Podobnie w opcjach obiektu mozesz zaznaczyc czy ma przyjmowac cienie czy nie.
Napisano 18 Maj 201311 l Autor Jesli dobrze rozumiem, to mozesz w opcjach swiatla zrobic Exclude i wybrac obiekty na ktore nie bedzie padał cien. Podobnie w opcjach obiektu mozesz zaznaczyc czy ma przyjmowac cienie czy nie. Ale to działa bezwzględnie, np. jak dam exclude/shadow na kulę to nie będzie rzucała cienia ani na boxa, ani na plane'a. W tym wypadku chce żeby rzucała tylko na plane'a, bez boxa. Chcę żeby cień padał tylko na określone obiekty. Myślałem że jest taka opcja w maxie bo w C4D zrobiłem to kiedyś z łatwością?