Skocz do zawartości

Inteligentne wypełnienie dziury

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pewnie problem który przedstawiam na załączonym obrazie:

http://img801.imageshack.us/img801/2840/3idt.jpg

Chciałbym wypełnić zaznaczony obszar wielokątami tak aby był on w miarę okrągły. Czy istnieje jakieś narzędzie dzięki któremu obszar mógłby być wypełniony z inteligentnym zaokrągleniem względem wielokątów otaczających tę dziurę?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest kilka sposóbów. Żaden w magiczny sposób nie zaookrągli Ci wypełnienia.

Jednym z lepszych. Cofnięcie się do modelowania tej powierzchni i zrobienie tego od nowa na powierzchniach

sds, nurms, czy jaki tam program używasz. Najlepiej sobie uprościć takie modelowanie do mniejszej ilości wierzchołków na krawędziach i korzystać z podglądu sds ( w tym wypadku meshShooth). Potem dopiero zagęścić przez konwersje do editablePoly ( bo widzę że korzystasz z 3dsmax).

Z innych, ale też nie magicznych:

http://www.mariussilaghi.com/products/quad-cap

Napisano
Jest kilka sposóbów. Żaden w magiczny sposób nie zaookrągli Ci wypełnienia.

Birial nurbsowy? Przekonwertować bordera do curve i birial. Tylko trzeba ręcznie ustawić konwersje na poly i potem edge poprzestawiać z flow, ale to proste.

Napisano

Ej a nie ma czegoś takiego w maxie że zaznacasz te krawędzie wewnątrz. ołówkiem (greace pencil) rysujesz na oko tak na szybko siatkę i wciskasz klawisz wypełnij. W blenderze taka funkcja jest w Modo widziałem coś podobnego to chyba w maxie też powinna być :X

Napisano

Nie wiem czy to do mnie Kryzys, ale w May'i mam można ustawić tak, że NURBsowe narzędzia działały w trybie poly, potem tylko ustwawić pozostaje i połaczyć.

Napisano

No właśnie, w Mayi jest to dużo prostsze. Na myśli miałem max. Zawsze dużo skakania jednak mocno irytuje.

-W każdym razie ja należę do tego gatunku.-Stąd taka moja sugestia odnośnie workflow dla takiego problemu.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności