Napisano 29 Czerwiec 201311 l Witam, mam okazję kupić okazyjnie monitor Dell 2209WA, byłby to mój drugi monitor do mojego LG Flatrona W2361V. Sprawa wyszłą trochę nagle i nie mam za wiele czasu, ale przyznaję, że kusi mnie drugi monitor bo z tego co słyszałem (i bawiłem się krótki okres czasu) to wielki komfort, no i byłoby miło gdybym mógł wreszcie noramlnie spojrzeć na odbicia jakeigoś materiału na ekranie IPS a nie latać głową góra-dół przy moim LCD :P Co myślicie o tym monitorze ? Nada się jako drugi monitor ? Czy inne proporcje będą bardzo przeszkadzać ? Czy ogólnie polecacie go kupić za jakieś 350 zł ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. PS. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź :P
Napisano 29 Czerwiec 201311 l Za 350zł bierz od ręki ( o ile nie ma bad pixeli w rażących miejscach ) sam mam ten monitor i jak kupowałem nowy to kosztował mnie ponad 900zł. Nie żałuje ani zł na te monitor, naprawdę świetnie wykonany, dobre odwzorowanie kolorów ( mimo że nie jest to pełny IPS a e-IPS ) . Ogólnie nigdy nie zawiodłem się na marce dell, widać że ten sprzęt jest stworzony z myślą o zastosowaniach biznesowych czy profesjonalnych. Inne proporcje mogą przeszkadzać przy przemieszczaniu myszki z jednego monitora na drugi ale nie jest jakiś wielki problem. Oczywiście najlepiej mieć dwa takie same monitory, ale ja np. mam dell 2209WA i dell 2007wfp, jeden 22" drugi 20", te same proporcje i rozdzielczości , ale rozmiar inny. Pracuje się super :) kwestia też trochę jak ustawisz te monitory, jak blisko siebie na jakiej wysokości. Jak są inne proporcje a co za tym idzie rozdzielczość, przemieszczając myszkę z jednego na drugi, ukazuje się ona trochę w innym miejscu niż byśmy się spodziewali, wynika to rozdzielczości ekranu.
Napisano 29 Czerwiec 201311 l Ja za taką cenę też bym brał bez zastanowienia. Ja mam co prawda tylko jeden więc nic nie napiszę o podwójnym użyciu, ale jestem z mojego bardzo zadowolony.
Napisano 5 Lipiec 201311 l Autor Dzięki za rady, dziś ojciec podrzucił mi monitor i napotkałem już pierwsze opory :P Mianowicie, focie: http://imageshack.us/a/img163/5171/u28c.jpg http://imageshack.us/a/img32/6392/g36s.jpg Myślałem, że tego Della będę sobie używał do postprodukcji itp. jednak jak widzę mimo, że starałem się ustawienia ekranów dopasować (nie mówię o liczbach ale o wyglądzie) to ciągle różnica na szarym futrze mojego zwierzaka jest kolosalna. I teraz pojawia się pytanie, który monitor "kłamie" ? I czy mogę coś z tym zrobić ? Co radzicie ?
Napisano 6 Lipiec 201311 l Chyba będziesz miał problem (o ile to wogóle jest możliwe bez warsztatowej kalibracji) idealnie dopasować obraz na dwóch różnych monitorach. Ja też mam obok siebie della i samsunga i oczywiście ten sam obrazek jest inny w odbiorze na każdym znich. Ale samsung daje mi podgląd jak moja praca będzie wyglądała na przeciętnym ekranie u większości przyszłych odbiorców, a to się przydaje. Wysłane z mojego GT-P7500 za pomocą Tapatalk 4
Napisano 6 Lipiec 201311 l Autor A więc czyżby wychodziło na to, że wcale nie skorzystam z matrycy e-IPS ? Mam więc założyć, że mało kto ma monitor IPS a więc obrazek ma wyglądać dobrze na LCD a nie na IPS'ie ? Czy może jednak można powalczyć z kalibracją i może to tylko u mnie różnice są aż tak duże ? Mówisz, że jest inny w odbiorze ale czy aż tak diametralnie jak u mnie ? Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Czy ja wiem... generalnie wszystkie iphony wszystkie ipady wszystkie Macbooki i wszystkie imaci to są IPS'y więc to nie jest tak że niema tych ipsów.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Autor Jednak jest ich z pewnością zbyt mało aby efekt końcowy przygotowywać z myślą o nich. Jednak pozostaje też kwestia kalibracji jak powiedział Dynamico. Czy jest szansa, że nie będzie tak dużej różnicy jeśli poddam monitory odpowiedniej kalibracji ? W sensie czy jest to możliwe do osiągnięcia ? Czy może trzeba to raczej spisać na straty i tego Della traktować po prostu jako dodatkową powierzchnię a nie "specjalny" monitor do dopasowywania odbić, kolorów, postprodukcji itp. ? Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Standardowy monitor w domu czy biurze to na pewno nie IPS. Poza tym indywidualne ustawienia użytkowników są bardzo różne, różne predefiniowane parametry instalują producenci itd. Dell w moim odczuciu jest dosyć "jasny" i zauważyłem, że ładny ;-) obrazek, który zrobię, najczęściej na typowym monitorze wygląda na dużo ciemniejszy. "Profesjonalny", prawidłowo skalibrowany monitor służy jak myślę przede wszystkim do przygotowywania materiałów do druku - widzisz to co naprawdę zostanie wydrukowane. I tyle. Nawet na tym forum, znajdziesz wątki w których ocenia się jakąś pracę, i jedna osoba zauważa jakieś detale czy kolory, których druga osoba nie widzi. I to nie dlatego, że zapomniała założyć okulary, ale dlatego że na jego monitorze obraz wygląda nieco inaczej. Wszystkich nie zadowolisz.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Autor No ten Dell faktycznie jasny jest bardzo. Obecnie jasność mam na 0 i kontrast 70. U mnie z kolei jest tak, że LG mimo że obraz ma "ciemny" to obrazek pokazuje jako bardzo jasny, a Dell mimo, że obraz ma "jasny" to obrazek pokazuje bardzo ciemny ^^ Czyli mówisz, że sprawa ogólnie nie do przeskoczenia ? To pozwolę sobie jeszcze spytać Cię czy masz może jakieś rady odnośnie kalibracji ? Może mógłbyś się podzielić swoim configiem ? Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Ponieważ w zasadzie nie robię materiałów do profesjonalnego wydruku, mój Dell U2410 pracuje na fabrycznej kalibracji - ma preset Adobe RGB i takiego używam. Jasność i kontrast mam 50/50. Wydaje mi się, że u Ciebie kontrast jest mocno przesadzony i może dlatego "ciemne" obszary obrazu są jeszcze przez monitor przyciemniane. Ja sugeruję się tym co widzę na dellu bo mam nadzieję ;-) , że przynajmniej kolory są takie jakie powinny być.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Autor Hmm, bawię się tym kontrastem jednak mam wrażenie, że ciemnie kolory się prawie nie zmieniają (minimalnie) a raczej po prostu ogólna jasność idzie w dół i w górę. A jaki masz ustawiony typ kolorów ? Podstawowy, custom czy może games/movie ? Zauważyłem, że games jest bardziej podobny do tego mojego LG ale wtedy futro zwierzaka jest ogólnie jeszcze ciemniejsze xd Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201311 l Ja mam na dellu fabryczny preset Adobe RGB i takiego używam. Drugi monitor próbowałem "dopasować" ale wiadomo, idealnie się nie da - więc na drugim mam "custom".
Napisano 6 Lipiec 201311 l Autor Rozumiem, dzięki. Pobawiłem się jeszcze trochę i wychodzi na to, że te różnice są widoczne tylko przy porównywaniu szarości i innych ciemnych kolorów. Jeśli chodzi o kolory jasne to na Dellu są one po prostu bardziej nasycone, "soczyste". Czy u Ciebie jest podobnie ?