Napisano 29 Czerwiec 201312 l Witam, mam okazj臋 kupi膰 okazyjnie monitor Dell 2209WA, by艂by to m贸j drugi monitor do mojego LG Flatrona W2361V. 聽 Sprawa wysz艂膮 troch臋 nagle i nie mam za wiele czasu, ale przyznaj臋, 偶e kusi mnie drugi monitor bo z tego co s艂ysza艂em (i bawi艂em si臋 kr贸tki okres czasu) to wielki komfort, no i by艂oby mi艂o gdybym m贸g艂 wreszcie noramlnie spojrze膰 na odbicia jakeigo艣 materia艂u na ekranie IPS a nie lata膰 g艂ow膮 g贸ra-d贸艂 przy moim LCD :P 聽 Co my艣licie o tym monitorze ? Nada si臋 jako drugi monitor ? Czy inne proporcje b臋d膮 bardzo przeszkadza膰 ? Czy og贸lnie polecacie go kupi膰 za jakie艣 350 z艂 ? 聽 Pozdrawiam i z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕. 聽 PS. B臋d臋 wdzi臋czny za szybk膮 odpowied藕 :P
Napisano 29 Czerwiec 201312 l Za 350z艂 bierz od r臋ki ( o ile nie ma bad pixeli w ra偶膮cych miejscach ) sam mam ten monitor i jak kupowa艂em nowy to kosztowa艂 mnie ponad 900z艂. Nie 偶a艂uje ani z艂 na te monitor, naprawd臋 艣wietnie wykonany, dobre odwzorowanie kolor贸w ( mimo 偶e nie jest to pe艂ny IPS a e-IPS ) . Og贸lnie nigdy nie zawiod艂em si臋 na marce dell, wida膰 偶e ten sprz臋t jest stworzony z my艣l膮 o zastosowaniach biznesowych czy profesjonalnych. 聽 Inne proporcje mog膮 przeszkadza膰 przy przemieszczaniu myszki z jednego monitora na drugi ale nie jest jaki艣 wielki problem. Oczywi艣cie najlepiej mie膰 dwa takie same monitory, ale ja np. mam dell 2209WA i dell 2007wfp, jeden 22" drugi 20", te same proporcje i rozdzielczo艣ci , ale rozmiar inny. Pracuje si臋 super :) kwestia te偶 troch臋 jak ustawisz te monitory, jak blisko siebie na jakiej wysoko艣ci. Jak s膮 inne proporcje a co za tym idzie rozdzielczo艣膰, przemieszczaj膮c myszk臋 z jednego na drugi, ukazuje si臋 ona troch臋 w innym miejscu ni偶 by艣my si臋 spodziewali, wynika to rozdzielczo艣ci ekranu.
Napisano 29 Czerwiec 201312 l Ja za tak膮 cen臋 te偶 bym bra艂 bez zastanowienia. Ja mam co prawda tylko jeden wi臋c nic nie napisz臋 o podw贸jnym u偶yciu, ale jestem z mojego bardzo zadowolony.
Napisano 5 Lipiec 201312 l Autor Dzi臋ki za rady, dzi艣 ojciec podrzuci艂 mi monitor i napotka艂em ju偶 pierwsze opory :P 聽 Mianowicie, focie: 聽 http://imageshack.us/a/img163/5171/u28c.jpg http://imageshack.us/a/img32/6392/g36s.jpg 聽 My艣la艂em, 偶e tego Della b臋d臋 sobie u偶ywa艂 do postprodukcji itp. jednak jak widz臋 mimo, 偶e stara艂em si臋 ustawienia ekran贸w dopasowa膰 (nie m贸wi臋 o liczbach ale o wygl膮dzie) to ci膮gle r贸偶nica na szarym futrze mojego zwierzaka jest kolosalna. 聽 I teraz pojawia si臋 pytanie, kt贸ry monitor "k艂amie" ? 聽 I czy mog臋 co艣 z tym zrobi膰 ? Co radzicie ?
Napisano 6 Lipiec 201312 l Chyba b臋dziesz mia艂 problem (o ile to wog贸le jest mo偶liwe bez warsztatowej kalibracji) idealnie dopasowa膰 obraz na dw贸ch r贸偶nych monitorach. Ja te偶 mam obok siebie della i samsunga i oczywi艣cie ten sam obrazek jest inny w odbiorze na ka偶dym znich. Ale samsung daje mi podgl膮d jak moja praca b臋dzie wygl膮da艂a na przeci臋tnym ekranie u wi臋kszo艣ci przysz艂ych odbiorc贸w, a to si臋 przydaje. 聽 Wys艂ane z mojego GT-P7500 za pomoc膮 Tapatalk 4
Napisano 6 Lipiec 201312 l Autor A wi臋c czy偶by wychodzi艂o na to, 偶e wcale nie skorzystam z matrycy e-IPS ? 聽 Mam wi臋c za艂o偶y膰, 偶e ma艂o kto ma monitor IPS a wi臋c obrazek ma wygl膮da膰 dobrze na LCD a nie na IPS'ie ? 聽 Czy mo偶e jednak mo偶na powalczy膰 z kalibracj膮 i mo偶e to tylko u mnie r贸偶nice s膮 a偶 tak du偶e ? 聽 M贸wisz, 偶e jest inny w odbiorze ale czy a偶 tak diametralnie jak u mnie ? 聽 Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Czy ja wiem... generalnie wszystkie iphony wszystkie ipady wszystkie Macbooki i wszystkie imaci to s膮 IPS'y wi臋c to nie jest tak 偶e niema tych ips贸w.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Autor Jednak jest ich z pewno艣ci膮 zbyt ma艂o aby efekt ko艅cowy przygotowywa膰 z my艣l膮 o nich. 聽 Jednak pozostaje te偶 kwestia kalibracji jak powiedzia艂 Dynamico. 聽 Czy jest szansa, 偶e nie b臋dzie tak du偶ej r贸偶nicy je艣li poddam monitory odpowiedniej kalibracji ? W sensie czy jest to mo偶liwe do osi膮gni臋cia ? Czy mo偶e trzeba to raczej spisa膰 na straty i tego Della traktowa膰 po prostu jako dodatkow膮 powierzchni臋 a nie "specjalny" monitor do dopasowywania odbi膰, kolor贸w, postprodukcji itp. ? 聽 Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Standardowy monitor w domu czy biurze to na pewno nie IPS. Poza tym indywidualne ustawienia u偶ytkownik贸w s膮 bardzo r贸偶ne, r贸偶ne predefiniowane parametry instaluj膮 producenci itd. Dell w moim odczuciu jest dosy膰 "jasny" i zauwa偶y艂em, 偶e 艂adny ;-) obrazek, kt贸ry zrobi臋, najcz臋艣ciej na typowym monitorze wygl膮da na du偶o ciemniejszy. "Profesjonalny", prawid艂owo skalibrowany monitor s艂u偶y jak my艣l臋 przede wszystkim do przygotowywania materia艂贸w do druku - widzisz to co naprawd臋 zostanie wydrukowane. I tyle. Nawet na tym forum, znajdziesz w膮tki w kt贸rych ocenia si臋 jak膮艣 prac臋, i jedna osoba zauwa偶a jakie艣 detale czy kolory, kt贸rych druga osoba nie widzi. I to nie dlatego, 偶e zapomnia艂a za艂o偶y膰 okulary, ale dlatego 偶e na jego monitorze obraz wygl膮da nieco inaczej. Wszystkich nie zadowolisz.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Autor No ten Dell faktycznie jasny jest bardzo. Obecnie jasno艣膰 mam na 0 i kontrast 70. 聽 U mnie z kolei jest tak, 偶e LG mimo 偶e obraz ma "ciemny" to obrazek pokazuje jako bardzo jasny, a Dell mimo, 偶e obraz ma "jasny" to obrazek pokazuje bardzo ciemny ^^ 聽 Czyli m贸wisz, 偶e sprawa og贸lnie nie do przeskoczenia ? 聽 To pozwol臋 sobie jeszcze spyta膰 Ci臋 czy masz mo偶e jakie艣 rady odno艣nie kalibracji ? Mo偶e m贸g艂by艣 si臋 podzieli膰 swoim configiem ? 聽 Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Poniewa偶 w zasadzie nie robi臋 materia艂贸w do profesjonalnego wydruku, m贸j Dell U2410 pracuje na fabrycznej kalibracji - ma preset Adobe RGB i takiego u偶ywam. Jasno艣膰 i kontrast mam 50/50. Wydaje mi si臋, 偶e u Ciebie kontrast jest mocno przesadzony i mo偶e dlatego "ciemne" obszary obrazu s膮 jeszcze przez monitor przyciemniane. Ja sugeruj臋 si臋 tym co widz臋 na dellu bo mam nadziej臋 ;-) , 偶e przynajmniej kolory s膮 takie jakie powinny by膰.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Autor Hmm, bawi臋 si臋 tym kontrastem jednak mam wra偶enie, 偶e ciemnie kolory si臋 prawie nie zmieniaj膮 (minimalnie) a raczej po prostu og贸lna jasno艣膰 idzie w d贸艂 i w g贸r臋. 聽 A jaki masz ustawiony typ kolor贸w ? Podstawowy, custom czy mo偶e games/movie ? Zauwa偶y艂em, 偶e games jest bardziej podobny do tego mojego LG ale wtedy futro zwierzaka jest og贸lnie jeszcze ciemniejsze xd 聽 Pozdrawiam.
Napisano 6 Lipiec 201312 l Ja mam na dellu fabryczny preset Adobe RGB i takiego u偶ywam. Drugi monitor pr贸bowa艂em "dopasowa膰" ale wiadomo, idealnie si臋 nie da - wi臋c na drugim mam "custom".
Napisano 6 Lipiec 201312 l Autor Rozumiem, dzi臋ki. 聽 Pobawi艂em si臋 jeszcze troch臋 i wychodzi na to, 偶e te r贸偶nice s膮 widoczne tylko przy por贸wnywaniu szaro艣ci i innych ciemnych kolor贸w. Je艣li chodzi o kolory jasne to na Dellu s膮 one po prostu bardziej nasycone, "soczyste". 聽 Czy u Ciebie jest podobnie ?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto