waza Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 Cześć Wszystkim. Mam problem z wypaleniem Normal mapy typu Tangent po sculpt'cie. Mapa Normal World i Normal Object wypala się bez problemu. Z Tangent raz mi się to nawet (chyba) udało, ale uczę się właśnie blendera, testuje różne warianty ustawień i jakoś nie mogę powtórnie trafić... Mapa albo się nie renderuje, albo jest jednolicie niebieska. Proszę o jakąś (po)radę. Problem nie jest bardzo pilny. Nie wiszą nade mną żadne terminy wykonania wizualizacji czy innego zlecenia. Jednak z niecierpliwością czekam na jakieś porady. Blendera uczę się dla przyjemniści pracy w 3D i chciałbym jedynie poznać nowy program z możliwościami (łapię się za głowę) przewyższającymi w niektórych momentach 3ds Maxa, którego jestem użytkownikiem od wielu lat...
rice Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 "Nigdy nie wypalałem normali w Blenderze" "według mnie szybciej i lepiej zrobisz to w xNormal" waza podeślij ten modelik, bo przyczyn moze byc kilka
ikkiz Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 problem może być w kolejności zaznaczenia, albo w tym, co masz ustawione w modyfikatorze multires. Nie da się odpowiedzieć na twoje pytanie z takimi informacjami jakich udzieliłeś. Pokaż model, przynajmniej screen z interface-u, albo wklej na http://www.pasteall.org/blend/, a jak nie chcesz pokaz podelu, to spróbuj sobie zrobić jakiś trywialny przypadek: boxa zaokrąglonego z drugim boxem z czymś podsculptowanym, żebyto pokazać, jak ustawiasz (a może wtedy się uda i problem się rozwiąże, bo będziesz miał tylko modele porównać...)
waza Napisano 10 Lipiec 2013 Autor Napisano 10 Lipiec 2013 (edytowane) Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak pisałem - testuję na razie Blenderka i nie mam żadnego modelu. A właściwie jest to zwykły Plane potraktowany modyfikatorem Multires. Kilka maźnięć w trybie sculpt. Mapowanie UV. Chcę wypalić Normalkę Tangent bez dokładania drugiego modelu. Normalki Object i World wypalają się - patrz obrazki. Kiedy wypalam Normalkę Tangent na drugi obiekt - jest wszystko OK. Dlaczego więc mogę na jednym obiekcie wypalić typ Object i World a nie mogę Tangent? Mam cichą nadzieję, że teraz dobrze zadałem pytanie. Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]91040[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]91041[/ATTACH] Edytowane 10 Lipiec 2013 przez waza
KMiklas Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 Tangent wypalony z jakiegoś obiektu na ten sam obiekt zawsze będzie płaski. Musisz wypalić z obiektu highpoly na lowpoly (z opcją selected to active, wtedy wypala do aktywnego obiektu (jaśniejsze zaznaczenie)).
waza Napisano 10 Lipiec 2013 Autor Napisano 10 Lipiec 2013 Za słabo znam teorię, żeby z tym stwierdzeniem dyskutować a praktyka nie jest jednoznaczna. W ZBrushu też mamy jeden obiekt, przynajmniej tak mi się wydaje, a Tangent jest wypalany. W każdym razie dzięki za wypowiedź. PS. Nie daje mi ta sprawa spokoju więc ciągle testuję i wyszło tak: Zaznaczyłem opcję "Bake from Multires" i przy renderze Tangentu program się zwiesił. Ale gdy najpierw wyrenderowałem Normal Object i później zaznaczyłem Bake from Multires - program wyrenderował Normalną Tangent a przynajmniej mapę w jej niebieskich odcieniach. Czy to jakiś bug w programie? Czy Ktoś już to przerabiał i chciałoby mu się o tym napisać?
KMiklas Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 Mapa tangent jest renderowana z uwzględnieniem geometrii modelu lowpoly - na chłopski rozum uwzględnia różnice w geometrii i jest po to żeby odwzorować normale modelu, z którego jest wypalana, na modelu, który będzie z niej korzystał. Zapewne w zbrushu do najniższego poziomu subd. Mapa object z kolei zapisuje globalny kierunek normali, więc można ją wypalić dla każdego modelu z uv. Generalnie w Blenderze robi się to tak: zaznaczasz obiekty, które chcesz wypalić a na końcu (ostatni zaznaczony obiekt jest tzw obiektem aktywnym - ma jaśniejszy outline) zaznaczasz obiekt, do którego chcesz wyrenderować (z funkcją selected to active). Jeżeli wcześniej ustawiłeś mu mapę, zmapowałeś itd, to powinieneś otrzymać mapę tangent. http://cgcookie.com/blender/2010/06/30/normal_maps_blender_2_5/
Rekomendowane odpowiedzi