Obywatel Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Mam pytanie jakiej ogniskowej użyć do wykonania obrazu samolotu, żeby nie wyglądał jak zabawka. Istnieje jakiś spis jakich camera lens używać do odpowiednich obrazów? Batou w jednym z wątków powiedział, że do portretów używa się ogniskowej 85-90mm. A jakie parametry w trybie Macro?
SansSerif Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 najlatwiej aby model nie wygladal jak zabawka rob go w skali 1:1. kamere na poczatku ustawiaj na wysokosci wzroku i testuj.
Vorek Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 To zależy jaki efekt chcesz uzyskać i czy samolot stoi na ziemi czy leci w powietrzu. Im większa ogniskowa obiektywu tym mniejsza głębia ostrości więc jeżeli "fotografujesz" samolot obiektywem o dużej ogniskowej to można odnieść wrażenie że wygląda jak zabawka bo obszra ostrości jest bardzo mały. Z drugiej strony im dłuższa ogniskowa tym mniej zniekształceń i skrótów perspektywicznych powstaje na zdjęciu. Moim skromnym zdaniem jeżeli samolot stoi na ziemi to można użyć obiektywu standardowego (50 mm) ewentualnie nieco krótszego (35 mm) jeżeli leci w powietrzu można użyć tele (150 -200) Musisz próbować i robić to metodą prób i błędów ale generalnie obiekty wyglądają jak zabawki właśnie z powodu małej głębi ostrości. Mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio :) pozdrawiam
rdo Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 najlepsza jest 35... tym bardziej, że w programie graficznym możesz wszystko... więc nawet przxy takiej ogniskowej możesz mieć rozmycie większe niż w hipotetycznym obiektywie 1000mm/1.4 na "pełnej dziurze"... ale nie o to chodzi... wielki fotograf powiedział: " jeśli jakiegoś zdjęcia nie możesz wykonać obiektywem 35mm, to nie jest to dobre zdjęcie"... oczywiście nie zawsze jest to prawda... są rzeczy, których nie robi się szerokim kątem.. n.p. przyrode s sie robi długim zoomem, portrety 80ką, a do architektury urzywa się wszyystkiego na raz.... ale jak wspomniałem: najbardziej unwersalna jest 35 (wbrew pozorom nie tzw. standart, czyli 50)...ja w swoim aparacie nie mam 35, i bardzo żałuję, ale miejmy nadzieję, że niedługo zakupię
kru Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 moze mnie ktos poprawi ale wydawalo mi sie ze glebia ostrosci zalezy od przeslony a nie od ogniskowej???
Vorek Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 już poprawiam :) na głębię ostrości wpływają 3 czynniki: - ogniskowa - przysłona - odl. od fotografowanego obiektu ale jako że w programach 3d przysłona nie gra żadnej roli i nie istnieje pomijamy ją w swoich rozważaniach :) pozdro
rdo Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 w programach 3d może być dowolna głębia ostrości przy każdej odległości i każdej ogniskowej, więc można po prostu ustawić poziom rozmycia i osiągnąć pełne rozmazanie tła dla n.p. 28 mm co w prawdziwym obiektywie jest niewykonalne
Vorek Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 rdo - święta racja, programy 3d pozwalają na zupełną dowolność w tym zakresie :)
Rekomendowane odpowiedzi