Napisano 27 Sierpień 200420 l Mam pytanie jakiej ogniskowej użyć do wykonania obrazu samolotu, żeby nie wyglądał jak zabawka. Istnieje jakiś spis jakich camera lens używać do odpowiednich obrazów? Batou w jednym z wątków powiedział, że do portretów używa się ogniskowej 85-90mm. A jakie parametry w trybie Macro?
Napisano 27 Sierpień 200420 l najlatwiej aby model nie wygladal jak zabawka rob go w skali 1:1. kamere na poczatku ustawiaj na wysokosci wzroku i testuj.
Napisano 27 Sierpień 200420 l To zależy jaki efekt chcesz uzyskać i czy samolot stoi na ziemi czy leci w powietrzu. Im większa ogniskowa obiektywu tym mniejsza głębia ostrości więc jeżeli "fotografujesz" samolot obiektywem o dużej ogniskowej to można odnieść wrażenie że wygląda jak zabawka bo obszra ostrości jest bardzo mały. Z drugiej strony im dłuższa ogniskowa tym mniej zniekształceń i skrótów perspektywicznych powstaje na zdjęciu. Moim skromnym zdaniem jeżeli samolot stoi na ziemi to można użyć obiektywu standardowego (50 mm) ewentualnie nieco krótszego (35 mm) jeżeli leci w powietrzu można użyć tele (150 -200) Musisz próbować i robić to metodą prób i błędów ale generalnie obiekty wyglądają jak zabawki właśnie z powodu małej głębi ostrości. Mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio :) pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 200420 l najlepsza jest 35... tym bardziej, że w programie graficznym możesz wszystko... więc nawet przxy takiej ogniskowej możesz mieć rozmycie większe niż w hipotetycznym obiektywie 1000mm/1.4 na "pełnej dziurze"... ale nie o to chodzi... wielki fotograf powiedział: " jeśli jakiegoś zdjęcia nie możesz wykonać obiektywem 35mm, to nie jest to dobre zdjęcie"... oczywiście nie zawsze jest to prawda... są rzeczy, których nie robi się szerokim kątem.. n.p. przyrode s sie robi długim zoomem, portrety 80ką, a do architektury urzywa się wszyystkiego na raz.... ale jak wspomniałem: najbardziej unwersalna jest 35 (wbrew pozorom nie tzw. standart, czyli 50)...ja w swoim aparacie nie mam 35, i bardzo żałuję, ale miejmy nadzieję, że niedługo zakupię
Napisano 29 Sierpień 200420 l moze mnie ktos poprawi ale wydawalo mi sie ze glebia ostrosci zalezy od przeslony a nie od ogniskowej???
Napisano 30 Sierpień 200420 l już poprawiam :) na głębię ostrości wpływają 3 czynniki: - ogniskowa - przysłona - odl. od fotografowanego obiektu ale jako że w programach 3d przysłona nie gra żadnej roli i nie istnieje pomijamy ją w swoich rozważaniach :) pozdro
Napisano 30 Sierpień 200420 l w programach 3d może być dowolna głębia ostrości przy każdej odległości i każdej ogniskowej, więc można po prostu ustawić poziom rozmycia i osiągnąć pełne rozmazanie tła dla n.p. 28 mm co w prawdziwym obiektywie jest niewykonalne
Napisano 30 Sierpień 200420 l rdo - święta racja, programy 3d pozwalają na zupełną dowolność w tym zakresie :)