Napisano 13 Lipiec 201311 l Witam, Mam taki problem: Stworzyłem sobie w 3ds maxie model (licencja edukacyjna) i potrzebuję renderów, które będę mógł wykorzystać komercyjnie. Czy możecie mi polecić jakiś program, do którego łatwo importować modele z 3ds maxa, jest darmowy i prosty w obsłudze? Render będzie banalny, sam model (pudełko), żadnego tła itd. Myślałem o blenderze, ale może jest jakiś lepszy do tego celu? Swoją drogą, jak wykonać eksport modelu z 3ds maxa?
Napisano 13 Lipiec 201311 l Export najłatwiej wykonać za pomocą menu plik->export :-) Masz również możliwość eksportu tylko wyselekcjonowanych obiektów ze sceny.
Napisano 13 Lipiec 201311 l Blender bylby dobra opcja poniewaz po pierwsze jest darmowy ma live prev, czyli idealnie do studyjnych renderow, i ma wiele dodatkowych renderow jak lux render czy yafaray
Napisano 14 Lipiec 201311 l Autor Wiem, chciałem się upewnić, że taki zwykły maxowy eksport można otworzyć np. blenderem :) No to biorę się za blendera, chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
Napisano 14 Lipiec 201311 l Eksportujesz do .obj i możesz otworzyć model w dowolnej aplikacji do 3d. Najłatwiejszą drogą będzie Blender. W Maxie powinieneś mieć gotowe ustawienia exportu pod ten soft, sprawdzają się całkiem dobrze.
Napisano 28 Lipiec 201311 l Innym rozwiązaniem może być renderowanie za pomocą render farmy, która obsługuje Maxa :) Przykładowo http://www.foxrender.pl Edytowane 28 Lipiec 201311 l przez macieksz
Napisano 28 Lipiec 201311 l Jaka farma do renderu defaultowych materiałów:P hehe Bierz blendera i sie nie zastanawiaj.