Kefas Napisano 16 Sierpień 2013 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Jako dziecko chciałem być malarzem (albo rysownikiem komiksów), potem moja kariera poszła bardziej w stronę 3D. Zawsze trochę rysowałem tu i tam, w pracy jak tylko jest okazja to zgłaszam się do podmalówek, jednak nigdy nie było w tym wyraźnego celu, za to dużo tęsknoty za niezrealizowanymi możliwościami. Wraz z nadejściem na świat mojej córeczki postanowiłem zawalczyć i zobaczyć ile mi się uda osiągnąć regularną pracą, dlatego gdy już wszyscy śpią, przynajmniej godzinkę poświęcam na rysowanie i malowanie. Pozazdrościłem innym teczek dlatego zakładam własną. Na razie głównie stare prace. 2006 - Koncept do jakiegoś nigdy nie zrealizowanego filmu animowanego 2006 - Podmalówka do shorta którego robiłem na studiach 2009 - Koncept do innego shorta 2011 - Projekt interfejsu do gry którą pisałem sobie w wolnych chwilach 2011 - Projekty ikonek do gry Path of Exile. Pracowałem jako grafik 3d przy różnych fajnych projektach, ale jestem bardzo dumny, że mogłem zrobić coś do tej gry, która w mojej opinii jest najlepsza w swoim gatunku :) Edytowane 23 Marzec 2016 przez Kefas
emmilius Napisano 16 Sierpień 2013 Napisano 16 Sierpień 2013 Robiłeś do PoE? Ilu tam naszych rodaków w GGG? Ładnie, ładnie. A coś więcej możesz napisać co dokładnie to Twoja zasługa - tylko ikonki czy może coś z 3D? No i pytanie czy jeszcze dla nich pracujesz? Digitale całkiem spoko jak na początek - chodź w sumie mało ich żeby coś powiedzieć. P.S.Witamy w dziale 2D. =]
Kefas Napisano 16 Sierpień 2013 Autor Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) @emmilius Do POE można powiedzieć robiłem hobbystycznie po pracy. Korespondowałem z twórcami przy okazji dłubania nad swoją grą i gdy w pewnym momencie oszacowałem, że to co chcę zrobić wymaga trochę nierealistycznej ilości pracy. Zaproponowałem, że im trochę pomogę. Podobało im się co robiłem więc trochę pracowałem przy przeprojektowaniu projektowaniu interfejsu alfy i zrobiłem trochę ikonek. Chciałem robić 3D do gry, ale w pewnym momencie byli zajęci promocją na PAX, ja miałem jakieś swoje sprawy i jakoś nigdy do tego nie wróciliśmy. Edytowane 17 Sierpień 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 17 Sierpień 2013 Autor Napisano 17 Sierpień 2013 (edytowane) Kilka najnowszych obrazków: Zamiana losowych kształtów w statki kosmiczne Szkic podmalówki na wakacyjnym zdjęciu Stylizowane studium skały inspirowane pracami Arthura Gimaldinova. Mam ostatnio słabość do tego artysty, zwłaszcza swobody z jaką rysuje. Tutaj oryginalny speedpaint Gimaldinowa: Edytowane 26 Październik 2013 przez Kefas
badassky Napisano 18 Sierpień 2013 Napisano 18 Sierpień 2013 Całkiem niezłe rzeczy ;) W podmalówce brak perspektywy powietrznej wpływa na odbieranie obrazka jako mocno płaskiego, brak w nim przestrzeni i wygląda trochę jakby latał. Również chmury mają na to pewien wpływ. Większą spójność obrazkowi zapewniłoby uproszczenie elementów fotograficznych, tudzież większa ilość fotek na skałach. Ale jak już wspominałem nie jest źle :) Pozdr.
Kefas Napisano 18 Sierpień 2013 Autor Napisano 18 Sierpień 2013 (edytowane) @Bombadil Dzięki za opinię. W obrazku jest perspektywa powietrzna, ale delikatna, ponieważ odległości nie są wielkie. Sądzę że problemem jest to, że w oryginalnym zdjęciu kamera jest lekko przekrzywiona, poza tym jest piaszczysta górka, która u mnie się trochę zatraciła, przez co trudno czyta się horyzont. Tutaj oryginalne zdjęcie: Nie używałem zdjęć poza tym, ponieważ moim celem był bardziej szybki szkic i ćwiczenie umiejętności malarskich. Dzięki za komentarz. Edytowane 10 Wrzesień 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 (edytowane) Zacząłem w ramach ćwiczeń robić szybkie studia kolorystyczne obrazów znanych artystów, kilka z nich: Edytowane 26 Październik 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 5 Październik 2013 Autor Napisano 5 Październik 2013 (edytowane) Dwie strony z mojego szkicownika: Edytowane 26 Październik 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 (edytowane) Dwa nowe szkice: Edytowane 26 Październik 2013 przez Kefas
adek Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 Jeśli możesz zamieść prace na innym serwerze. Ciekawe, że MalwareBytes blokuje te obrazki z tego IP (żadnych z tego wątku nie widzę).
Kefas Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 Zamieszczam z własnej strony internetowej. Napiszę do MalwareBytes, może uda mi się wyjaśnić sprawę.
adek Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 Być może coś jest nie tak z tym serwerem. Ogólnie do tego IP mam wszystko blokowane od (http://www.malwarebytes.org/). Coś jest nie tak moim zdaniem. Być może to IP na którym stoi jest na blackliście. W każdym bądź razie ja nie widzę żadnego obrazka i nawet na ps.3d.pl nie mogę wejść.
Kefas Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 Dzięki za info. Napisałem do nich zobaczę co odpowiedzą
Kefas Napisano 26 Październik 2013 Autor Napisano 26 Październik 2013 (edytowane) Nie dostałem odpowiedzi :( Trochę jestem zły bo płacę za tą stronę i planowałem ją odświeżyć, ale chyba to przemawia za tym by ją zamknąć i otworzyć nową. Żal mi trochę bo miałem ją jakieś 13 lat, zacząłem ją prowadzić jeszcze w liceum jak pisałem artykuły do magazynu 3d, ale od tego czasu hosting zmieniał się z 3 razy i przynosząc coraz większe problemy i koszty. W międzyczasie podmieniłem linki na photobucket Edytowane 21 Grudzień 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 21 Grudzień 2013 Autor Napisano 21 Grudzień 2013 Końcem lata założyłem nowy szkicownik, tylko do rysowania w tramwaju gdy jadę do pracy. Na początku trudno było się przełamać, ale teraz nie wyobrażam sobie dnia bez tego. Dało mi to dużo okazji do eksperymentowania i popełniania błędów. Kilka obrazków z tramwajowego szkicownika: Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
theSZ Napisano 21 Grudzień 2013 Napisano 21 Grudzień 2013 Fajne masz pomysły, szkice mi się podobają. Kurczę też sobie muszę szkicownik sprawić :P
pumax Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 Bardzo fajne te środkowe, masz może więcej takich do pochwalenia sie :)? I też muszę w końcu zacząć używać mojego szkicownika :D
emenems Napisano 22 Grudzień 2013 Napisano 22 Grudzień 2013 bardzo fajne te szkice robisz, dawaj dalej.. ;-)
Kefas Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 (edytowane) @emenems: cieszę się że ci się podobają, wkrótce postaram się coś nowego wrzucić @pumax: Niestety te są ostatnim stadium eksperymentów na tej stronie. Szkicownik prowadzę w ten sposób że na każdej stronie staram się coś nowego rysować. Każda strona ma jakiś ogólny koncept, zazwyczaj techniczny, czasami tematyczny. Dzięki takiemu zabiegowi unikam stagnacji, a każda kartka to jakieś wyzwanie. Cieszę się jednak że obrazki się podobają, czerpałem z tworzenia ich dużą przyjemność więc może wkrótce zarysuje jeszcze stronę w tym stylu. Tutaj cała strona: Dopiero po przerzuceniu jej do komputera zauważyłem narastające napięcie w kolejnych obrazkach ;) @theSZ: Dzięki :) Co do szkicowników to mają dużą barierę wejścia, wiem to z doświadczenia. Trudno zacząć coś w nich bazgrać. Na początku studiów prowadziłem regularnie szkicowniki, głównie dzięki temu że komputer miałem tylko w Krakowie, więc na weekendach u rodziców miałem czas rysować. Potem chyba z trzy razy zakładałem i właściwie dopiero w tym tramwajowym udaje mi się rysować regularnie. Wynika stąd, że najlepiej mieć na szkicownik wydzieloną określoną porę tak by łatwiej było wyrobić sobie nawyk. Na początku jest trudno, dlatego pierwszą stronę najlepiej zarysować bazgrołami, po to by się przełamać. Mnie dodatkowo pomógł fakt że prowadzę szkicownik na kolanie w trzęsącym się tramwaju, więc uwalnia mnie to od potrzeby tworzenia perfekcyjnych obrazków, bardziej polega to na ograniczeniu strat ;) Inna metoda którą z powodzeniem stosuje od dłuższego czasu: trzeba kupić ryzę papieru do drukarki, segregator i paczkę foli do segregatora. Zacząć rysować na luźnej kartce łatwiej, a to czy włożysz potem do segregatora czy nie, zależy od ciebie. Ja w sumie zbieram wszystko, ale większość słabszych rzeczy wkładam zbiorczo do folii. Edytowane 23 Grudzień 2013 przez Kefas
Piret Napisano 25 Grudzień 2013 Napisano 25 Grudzień 2013 Super te pisakowe. Czekam na więcej, bo jestem bardzo ciekawa kolejnych. Ile złotych trzeba zainwestować w taki podstawowy zestaw pisaków? Pozdrawiam
Kefas Napisano 25 Grudzień 2013 Autor Napisano 25 Grudzień 2013 (edytowane) Copiki to 24zł za jeden + wysyłka: http://www.copic.pl/?tonacja-c,82 W plastycznych można kupić tańsze innych firm, ale te mniej śmierdzą i są napełniane więc w dłuższym okresie powinno wyjść taniej. Ja kupiłem na razie C1, C3 i C5 (cool gray, gdzie 0 to najjaśniejszy a 10 to czarny) i na razie mi to wystarcza, czasami przydały by się tylko małe ilości C7 by zejść jeszcze ciemniej. Edytowane 29 Grudzień 2013 przez Kefas
Kefas Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 (edytowane) Para nowych rysunków z szkicownika: Ostatni luźno inspirowany Flashbackiem Edytowane 3 Styczeń 2014 przez Kefas
Jan Rozanski Napisano 4 Styczeń 2014 Napisano 4 Styczeń 2014 Świetne te rysunki ze szkicownika mają klimat!
emenems Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 bardzo fajne te szkice... moze by warto cos wrzucic do PS-a i wykończyc.. ?? ;-)
Kefas Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Napisano 6 Styczeń 2014 @Jan Rozanski: Dzięki za komentarz, to że moje pracę się podobają daje mi dodatkową energie by jeszcze ciężej pracować @emenems: Cieszę się że ci przypadły do gustu. Myślę o wykończeniu jakiejś pracy, dodaniu koloru, ale ciągle nie mam wyraźnego kandydata, mam wrażenie że się dopiero rozkręcam.
Kefas Napisano 18 Maj 2014 Autor Napisano 18 Maj 2014 (edytowane) Nie było mnie tu trochę, ale nie znaczy to że przestałem rysować Parę nowych obrazków: Edytowane 19 Maj 2014 przez Kefas
Kefas Napisano 13 Marzec 2015 Autor Napisano 13 Marzec 2015 Ostatnio miałem przyjemność tworzenia mattepaintingów do filmu Disko Polo. 180 stopniowa panorama gór, która była użyta do kilkudziesięciu ujęć na jachcie: Pustynia z lotu ptaka: To że te ujęcia wyglądają świetnie to głównie zasługa pozostałej części ekipy Nolabel, zwłaszcza działu compositingu
jankazmierczuk Napisano 13 Marzec 2015 Napisano 13 Marzec 2015 Kozacki efekt! Ale ciekawe czy film da radę.
Kefas Napisano 16 Marzec 2015 Autor Napisano 16 Marzec 2015 Komercyjnie już dał radę. 500k obejrzeń w pierwsze dwa tygodnie. Fabularnie podobno gorzej, ale jeszcze nie widziałem.
Kefas Napisano 23 Marzec 2016 Autor Napisano 23 Marzec 2016 Studia czaszek zrobione w ramach nauki w Watts Atelier Online w zeszłym roku:
Rekomendowane odpowiedzi