Napisano 21 Sierpień 201311 l Widząc, że w przyklejonym temacie "Tablety" trzeba czekać sporo czasu na odpowiedź postanowiłem napisać nowy temat (nie miejcie mi tego za złe :) ). Więc tak, od jakiegoś czasu zacząłem bawić się grafiką 3D i zastanawiam się nad zakupem tabletu. Chciałbym się dowiedzieć jak bardzo on jest przydatny i czy jest niezbędny do pracy w tym zawodzie ponieważ chciał bym właśnie to w życiu robić na poziomie profesjonalnym. Jeśli tak to drugie pytanie brzmi, czy da się coś dobrego kupić do 500zł, tylko tyle na razie mam a skoro się dopiero uczę to nie chciał bym czegoś drogiego bo za te kilka lat będę mógł wyposażyć się w lepszy. Jeśli się przyda to czy możecie mi coś polecić w tej cenie? Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki :)
Napisano 21 Sierpień 201311 l do samego 3d tablet jest zbedny i spokojnie bez niego mozesz pracowac, no chyba ze chodzi ci o sculpt, wtedy sie moze przydac.
Napisano 21 Sierpień 201311 l Jak wyżej, zależy co będziesz robił. Ale często efekt pracy 3d obrabia się potem też w Photoshopie np. Ja mam Wacom Bamboo i do właśnie postprodukcji w Photoshopie bardzo wygodny, bez porównania lepiej sie pracuje niż myszką. Polecam jako pierwszy tablet, kosztuje koło 300zł tym bardziej, że na początek nie warto pakować się w coś drogiego. Ja np. myślałem, że będę też coś malował tabletem ale kompletnie mi to nie podeszło.
Napisano 21 Sierpień 201311 l Tak jak napisał Mirach do obróbki i prac w 2D bardzo przydatna sprawa ja od kilku lat znęcam się nad pentagramen o'pen wide p2004
Napisano 27 Sierpień 201311 l W trybie 2D tablet bardzo często się przydaje i wiele prac można wykonać znacznie efektywniej i często z lepszym efektem. W kwocie do 500 zł, jako pierwszy sprzęt tego typu można kupić coś całkiem dobrego. Ja jestem zadowolony z Wacom Bamboo 3.
Napisano 27 Sierpień 201311 l Wszystko juz zostalo powiedziane milion razy w tym temacie ale zeby cie upewnic - wylacznie Wacom, chocby najtanszy. Zadne Pentagramy i inne wynalazki. Jesli nie chcesz rzezbic niczego to tablet jest ci zbedny.
Napisano 28 Sierpień 201311 l Ok dzięki serdeczne za pomoc, wasze odpowiedzi bardzo mi się przydały. Rozejrzę się za waszymi propozycjami i na pewno kupię dzięki jeszcze raz serdeczne i pozdrawiam :)