Napisano 30 Sierpień 201311 l Witam, Mam zagwostke ocb z tym RAID i jak to ustawic. Tzn czy sa dowolne kombinacje? Nadchodzi duzy projekt i wychodzi na to ze potrzebuje dodatkowe dyski (niestety sam to ogarniam) bardzo pojemne. Czy polecacie jakas zajebista konfiguracje? Bo nie bawilem sie w zadne raidy narazie bo nie wymagal tego zaden projekt, ale teraz jak chodzi tysiace zlotych no i przede wszytskich strata danych.... ? Jak to dziala i czy faktycznie warto?
Napisano 31 Sierpień 201311 l Przykład: 1) Masz dwa takie same dyski po 500gb. Jeżeli zależy ci tylko i wyłącznie na miejscu i bezpieczeństwie danych połącz je normalnie bez raida. Wtedy będziesz miał 1tb. Prędkość zapisu i odczytu pozostaje bez zmian. Jeżeli padnie ci dysk to tracisz dane tylko na nim. 2) Masz dwa takie same dyski po 500gb. Łączysz je w RAID0 (najczęściej taki jest używany). Masz 1tb danych ale prędkość zapisu i odczytu jest dwukrotnie wyższa ( dla trzech dysków trzykrotnie dla czterech cztero itp.. - to jest jedyna zaleta tego rozwiązania!). Tracąc jeden dysk tracisz wszystkie dane! O całej reszcie raid2 3 itp.. nie słyszałem aby była używana w domowych warunkach. No może 0+1.
Napisano 31 Sierpień 201311 l Od zestawienia dysków w macierz RAID nie przybędzie na nich miejsca. Korzyści są dwie. Albo zwiększasz szybkość odczytu/zapisu - tak jak napisał Logos - albo zwiększasz bezpieczeństwo przechowywania danych (dane są automatycznie klonowane i przy uszkodzeniu jednego z dysków automatycznie odtwarzane). Można też łączyć te dwie opcje zyskując szybkość i bezpieczeństwo kosztem zwiększenia ilości niezbędnych fizycznych dysków.
Napisano 31 Sierpień 201311 l Przybędzie, oczywiście nie fizycznie jeżeli dobrze cię rozumiem. za wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID Trzy dyski po 500 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 1,5 TB. Szybkość zapisu i odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Sumaryczna szybkość jest 3-krotnością szybkości najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się stosowanie dysków o identycznej szybkości i pojemności. Edytowane 31 Sierpień 201311 l przez Logos
Napisano 31 Sierpień 201311 l Przybędzie, oczywiście nie fizycznie jeżeli dobrze cię rozumiem. za wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID Trzy dyski po 500 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 1,5 TB. Szybkość zapisu i odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Sumaryczna szybkość jest 3-krotnością szybkości najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się stosowanie dysków o identycznej szybkości i pojemności. Dynamico raczej chodziło o to że jak zepniesz 2 dyski 500 MB w Raid to nie dostaniesz 1,5TB tylko normalnie 1TB. Poczytałem tutaj na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID i muszę przyznać że pierwszy raz, mam wrażenie, że albo czytam tam kompletne bzdury, albo coś się od moich studiów zmieniło. To co określają jako RAID 2 to jest de facto Raid 5 - czyli suma kontrolna jest rozpraszana po dyskach przez co mając 3 dyski masz i prędkość 2,5x szybszą zapisu i jeszcze możliwość odbudowania na gorąco każdego dysku po kolei jeżeli takowy padnie i TO jest optymalne rozwiązanie jakie dla chałupniczego zastosowania warto mieć. Jeżeli masz kasę to warto zainwestować na duży projekt w porządnego NAS'a ze sprzętowym RAIDem podłączonego albo przez sieć gigabitową (ew. światłowodową jeżeli jeszcze dużejszy :) projekt), albo po prostu po eSata - jeżeli tylko jeden komp będzie mielił dużą ilość danych. Jest pretekst do zrobienia kroku na przód i zupgradować sprzęt do danych (tego nigdy za wiele), a po projekcie Ci sprzęt zostanie na przyszłe projekty. Dobrą do mniejszych projektów alternatywą są takie małe "wieżyczki" raidowe. W Chinmeyu korzystaliśmy kiedyś z takich serii G od Appla - koło 2k kosztowały - 2TB w RAID 0+1 ale naprawdę zapierdzielały i hot swap przebiegał bezproblemowo i feedback od razu w systemie miałeś że coś nie gra z dyskiem.
Napisano 31 Sierpień 201311 l Juzwa napisał, że do nowego projektu potrzebuje dodatkowej przestrzeni dyskowej, w kontekście pytania o RAID. Dlatego moja informacja, że od zestawienia dysków w macierz, nie zwiększy się w "magiczny" sposób ich pojemność ;-). Ja przez jakiś czas miałem w komputerze zestawione dwa dyski w RAID 0. Poprawa szybkości w dostępie do plików była widoczna gołym okiem. Wadą był fakt, że sterownik RAID płyty głównej kilka razy zrobił mi "psikusa" i po włączeniu komputera nie było dysku. Za każdym razem chwila konsternacji, czy czasem nie padł jeden z dysków. W tej chwili używam jednodyskowego NAS Qnap jako serwera plików i jestem bardzo zadowolony. Przy trzech komputerach, renderingu sieciowym itp. wszystko działa świetnie.