Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema,

mam taki problemik... do wyrenderowania jest elewacja o wymiarach 40X20m. Wizualizacja elewacji zawiśnie na tej samej elewacji remontowanego budynku. Macie pomysł w jakiej rozdzielczości renderować takiego kolosa? Dowiedziałem się, że wydruk będzie w 72dpi czyli 28,35dpc. To znaczy, że musiałbym renderować w obraz o wielkości 113400p x 56700p - czy to jest możliwe, czy coś źle policzyłem.

Gdybym puszczał fragmenty 5000x5000, to wyszłoby ich 244...

Pozdr

Kuba

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dokładnie to będzie tyle 113386x56693 przy 72 dpi i wyjściowo warzył koło 20 gb, takie kolosy to się drukuje w 20 dpi ( 31496x15748 ) lub 30 dpi ( 47244x23622 ) , na twoim miejscu skontaktowałbym się z drukarnia która ma to wykonać oni zawsze dokładnie potrafią określić w jakiej to powinno być dpi ale zasadniczo 1/8 tego twojego potworka robi się na 60 dpi, co do renderowanie to bym skorzystał z render farmy i tak będziesz musiał to pociąć

Edytowane przez skalpel3d

Napisano

Wydrukuj jakikolwiek obrazek z rozdzielczością 72 dpi, idź do tego drukarza, pokaż mu go z odległości kilkunastu/kilkudziesięciu metrów - a w takiej perspektywie będzie widziana "zasłona elewacji" - i zaproponuj mu policzenie pikseli. Sam zrobi z siebie "głupka". Z tego co udało mi się kiedyś dowiedzieć przy podobnej (mniejszej) pracy, to 20 dpi jest już dużo, a do tego takie wydruki robi się w specjalnej technice rastrowej (odsunięte od siebie punkty z widocznym tłem, które dopiero oglądane z pewnej odległości tworzą faktyczny obraz) - podejdź blisko do jakiegoś bilboardu i przypatrz się jakie wielki "kropy-piksele" i ile pomiędzy nimi białego tła.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi!

Co do tego typu wydruków - wiem, że oglądane są z daleka i nie potrzebują tak dokładnej rozdzielczości. Problem w tym, że drukarnia, która się tym zajmie, drukuje takie siatki w rozdzielczości 72dpi... Jak dla mnie to jakiś żart, ale taką informację otrzymałem. Dlatego spytałem, czy dobrze mi się wydaje, że chcą render o wymiarach 113000x56600... Nie codziennie człowiek spotyka się z takim wyzwaniem:).

Dzięki za zainteresowanie! Napiszę jak sprawa się potoczyła za dwa tygodnie:)

Pozdr

Kuba