Napisano 3 Listopad 201311 l Witam. Chciałbym wymodelować butelkę vódki, jednak napotkałem problem. Otóż gdy narzędziem loft wyznaczam kolejne odcinki i wybieram odpowiedni get shape to między ostatnim prostokątem a szyjką butelki pojawia mi się niechciany 'splot'(??). Jak pozbyć się tego czegoś? screen: http://oi42.tinypic.com/28vwxfc.jpg
Napisano 4 Listopad 201311 l Nie wiem jaki to program, pewnie max, ale zasada tworzenia lofta jest taka, że program szuka odpowiadających sobie wierzchołków na punktach odpowiednich krzywych. W Twoim przypadku okręgi tworzące szyjkę butelki mają początek krzywej po innej stronie niż prostokąty. Najprostszym rozwiązaniem będzie więc obrócenie tych okręgów o 90 stopni. Pozdr.
Napisano 4 Listopad 201311 l Spróbuj może zaznaczyć ten shape, który tam tworzy ten "babol" i go obrócić przez Rotate u mnie czasem poprawiało takie niechciane problemy. Edit: oo widze, że ktoś wyżej już podsunął podobny pomysł.
Napisano 4 Listopad 201311 l Możesz tez zaznaczyć krawędzie okręgów i wybrać divide w editable spline, (2 segmenty) będziesz miał okręgi o 12 równo rozłożonych wertexach. Następnie podobny trick z prostokątami, podziel najdłuższe krawędzie na dwa. Mając teraz obiekty o tej samej ilości werteksów w każdym wybierz w każdym środkowy dolny i wcisnij "make first". (Pod warunkiem ze wszytkie maja tak samo pivot względem sceny). To powinno zaowoacowac loftem bez dodatkowych modyfikacji.
Napisano 4 Listopad 201311 l Autor Zrobiłem jak podpowiedzieli ca mel i jacekszy0 i działa! :) Tylko musiałem eksperymentować z rotate i za 4 razem się udało ;) Dzięki! :)