Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym wymodelować butelkę vódki, jednak napotkałem problem. Otóż gdy narzędziem loft wyznaczam kolejne odcinki i wybieram odpowiedni get shape to między ostatnim prostokątem a szyjką butelki pojawia mi się niechciany 'splot'(??). Jak pozbyć się tego czegoś?

screen: http://oi42.tinypic.com/28vwxfc.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem jaki to program, pewnie max,

ale zasada tworzenia lofta jest taka, że program szuka odpowiadających sobie wierzchołków na punktach odpowiednich krzywych.

W Twoim przypadku okręgi tworzące szyjkę butelki mają początek krzywej po innej stronie niż prostokąty.

Najprostszym rozwiązaniem będzie więc obrócenie tych okręgów o 90 stopni.

Pozdr.

Napisano

Spróbuj może zaznaczyć ten shape, który tam tworzy ten "babol" i go obrócić przez Rotate u mnie czasem poprawiało takie niechciane problemy.

Edit: oo widze, że ktoś wyżej już podsunął podobny pomysł.

Napisano

Możesz tez zaznaczyć krawędzie okręgów i wybrać divide w editable spline, (2 segmenty) będziesz miał okręgi o 12 równo rozłożonych wertexach.

Następnie podobny trick z prostokątami, podziel najdłuższe krawędzie na dwa.

Mając teraz obiekty o tej samej ilości werteksów w każdym wybierz w każdym środkowy dolny i wcisnij "make first". (Pod warunkiem ze wszytkie maja tak samo pivot względem sceny).

To powinno zaowoacowac loftem bez dodatkowych modyfikacji.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem jak podpowiedzieli ca mel i jacekszy0 i działa! :) Tylko musiałem eksperymentować z rotate i za 4 razem się udało ;) Dzięki! :)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności