Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chce uzyskac taki efekt oswietlenia pomieszczenia przez obiekty ktore swieca same z siebie. Nie zarówki tylko akurat w moim przypadku jest to jaskinia oswietlona przez "glow" kryształów.

Wiec sobie pomyslalem ze zduplikuje kryształy, narzuce VrayLightMat na nie, a same obiekty odznacze "visible to camera". Efekt okej, ale niestety sam obiekt dziwnie sie renderuje, chyba z racji przenikajacej sie geometrii. Tylko ze jak jest odznaczone "visible to camera" to nie powinien sie przenikac.

jusc.png

Edytowane przez Juzwa

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tutaj dokladnie widac artefakty ktore powstaja:

7tpu.png

Te obiekty gdzie jest taki efekt mrówkowy to wlasnie obiekty emitujące. Dla jasnosci powtorze: sa to te same 2 obiekty, roznia sie matrialami. Jeden jest jako emiter, drugi jako zwykly obiekt. Emiter ma VrayLightMtl i wylaczone "visible to camera". Chodzi o to ze nie chcialem by te krysztaly na renderze wypalaly mi biale dziury, w tylko mialy swoja texturke.

Tutaj ustawienia rendera i materiału:

tq1t.png

Przychodzi mi do glowy jeszcze compositing, ale to troche lipa bo trzeba bedzie 2 razy wszystko przerenderowac, a jest to animacja 900 klatek, wiec troche to moze bolec

Napisano

A czy probowales wylaczyc GI refractive? Moze cos z tym jest nie tak przez przenikanie. Druga rzecz- piszesz o texturce krysztalow, moze sprobuj ja wylaczyc, zmienic..

ewentualnie mozesz zobaczyc jak by dzialala self illuminacja dla zwyklego vray mat, albo blend mat zwyklego z vray light ( z te tura swiecenia jako maska)

Nie wiem do konca jaki efekt chxesz osiagnac poza ambient lightem bijacym od krysztalow, czy maja byc bardziej szklane czy nieprzezroczyste ? Masz jakas referencje?

Pozdrawiam :)

Napisano

Nie próbowałeś zamiast vraylight mtl dać po prostu vraylight mesh na ovbiekty które maj świecić ci w scenie

Napisano

Ja zacząłbym od ustawienia secondary rays bias w global switches na 0,02, odpowiedzialny za artefakty współpłaszczyznowych poligonów.

Ewentualnie zamiast podwójnej geometrii użył vrayovveridemtl.

Napisano
  • Autor

@stormwind - dzieki wielkie :) VrayOverrideMtl jes dla mnie idealnym rozwiazaniem. Efekt podobny do odwrotnej ambient occl

2ccm.png

@skalpel3d - co do VrayLightMesh to sprobowlaem raz i mi obiekt wyp.... gdzies na drugi koniec sceny :P

@zawsze - referencji nie mam, mialem cos tamw glowie, ale zadnego konkretnego efektu do uzyskania. Raczej "co moge zrobic z tego co mam teraz". Przyjrzalem sie takim krysztalom na google (w 99% to tez fejki :P) i musialbym jakies swiatelko w srodku umiescic z geometria zeby isc na "fotorealizm". A tak jak wspomnialem nie chcialem sobie dodawac dodatkowej roboty w modellingu

Napisano

[ATTACH=CONFIG]92102[/ATTACH]

a tak jest ok? Kryształy sa 'szkłem' z fog, każda kępka ma swoje omni z zanikaniem, jaskinia ma swoje omni (czerwonawe).

Napisano

Strasznie nienaturalnie to wygląda. Ja bym chyba zrobił tak: najpierw render z nałożonym na kryształy vraylightmtrl. Później drugi render z nałożonym materiałem szkła i odpowiednie nałożenie tego na siebie w photoshopie czy tam w czym innym w czym robisz kompozycje