Napisano 4 Grudzień 201311 l Mała zmiana w koncepcji i jej doprecyzowanie... Wstęp: Rok 2063 gdzie wiąż obecny jest stały postęp technologiczny i wszystko w koło się zmienia. Stare przeszło w nowe, nastąpiła miniaturyzacja wielu przedmiotów, głównie dzięki pozyskaniu nowych źródeł energii. Zmienili się ludzie, ale nie ich słabości. Potrzebni dziś jak i 50lat wcześniej detektywi, wciąż zajmują się obserwacją na zlecenie. Pani Detektyw Magda musi jednak tym razem wznieś się na wyżyny, gdy technologia zawodzi, a klient nie wybacza błędów. Miejsce Akcji: Na przedmieściach miasta, w dzielnicy która nie cieszy się dobrym uznaniem wśród mieszkańców. Klasyczny amerykański domek z podjazdem po godzinie 22:00. Bohaterowie Akcji: Detektyw Magda - młoda i ambitna(wzorowana charakterem po części na Sandrze Bullock z "Gorący towar" ). Odziedziczyła rodzinny interes kontynuując kilku pokoleniową tradycję. W pogodni za sławą i karierą dokłada wszelkich starań aby sprostać zleceniom jakie przyjął poprzedni właściciel(dziadek) agencji detektywistycznej. Nieporadna i niedoświadczona przejęła w spadku sprzęt który lata świetności ma już za sobą. W najważniejszym momencie obserwacji wszystko zawodzi i musi ręcznie przechwycić sygnał z Drona dostarczającego pizzę, aby zgrać zdjęcie i dane potwierdzające tożsamość. Niestety nie wszystko jest tak proste, jak mówi o tym teoria. "Sprawa się rypła..." i ktoś inny znajduje się na zdjęciu z potwierdzeniem... John - Cichy, nie pozorny i nie wadzący nikomu obywatel realizuje się jako akwizytor, pracujący głównie na trudnym terenie(obrzeża miasta). Podejrzewany przez małżonkę o zdradę zostaje przyłapany półnagi w bokserkach. Tej nocy mała niewinna partia pokera będzie miała zupełnie inny wynik i kto inny będzie przegranym. Sara - Nie bierze udziału w scenie, ale to ona jest główną prowodyrką zamieszania. Zazdrosna do bólu o swoją połówkę szuka każdego możliwego argumentu by poznać przyczynę absęcji męża w osatnich miesiącach. Podejrzewa go o najgorsze i zatrudnia detektywa korzystając z najlepszej agencji detektywistycznej w okolicy. Dron/ TURBO Czekoladka - Niewinny, jedynie pośredniczy przy dostawie pizzy. Dokumentuje całe zdarzenie, pozostawiając fotografię z potwierdzeniem odbioru. Księżyc - Pełni rolę oświetleniowca i dzieli się swoim blaskiem, nadając odpowiedni do nocnej pory klimat. Inni - Pozostali zostaną rozpisani w niedalekiej przyszłości + brakujące elementy układanki. Edytowane 27 Luty 201411 l przez floo
Napisano 9 Grudzień 201311 l Autor Enviro miejsca akcji. Prosty model i szybki test światła. Wkrótce dodam pozostałe elementy i główną postać.
Napisano 4 Styczeń 201411 l Autor Kilka referencji aby przybliżyć koncepcje. Edytowane 20 Styczeń 201411 l przez floo
Napisano 10 Styczeń 201411 l Autor Detektyw Magda, mniej przerysowana. Baza wyjściowa robiona z klocka, jak dziwnie to nie zabrzmi... ;) Dojdzie do tego detal, retopo i a na to klasyczny kostium kamuflujący. Edytowane 10 Styczeń 201411 l przez floo
Napisano 10 Styczeń 201411 l Autor Zapalczak. Robota pali mu się w rękach. Robocik przyszłości o wielkości pudełka od zapałek, robi fotki w 3d.
Napisano 11 Styczeń 201411 l Autor Amazon ma już nowszą generacje dronów i wyprzedał swój stary sprzęt poleasingowy. Dostawca pizzy będzie mocno połatany domowymi sposobami, gdzie będzie widać na nim piętno sfrustrowanych klientów.
Napisano 11 Styczeń 201411 l Autor @plasti czekoladka jest nadziewana wysoko oktanowym paliwem. :) mam jeszcze opcje aby dołożyć mu solidną rurę wydechową z pozdrowieniami dla ekologów :]
Napisano 12 Styczeń 201411 l Autor Detektyw używa kamuflażu masującego i steruje zapalczakiem, rozszyfrowując tym samym interface.
Napisano 13 Styczeń 201411 l Autor Kolejna próba ustawienia sceny. Światło marne póki co, ale sprawdzam jedynie pomysły.
Napisano 15 Styczeń 201411 l Autor Zapalczak, wersja rozwojowa + rig pudełka - teksturka testowa, szukam dobrej etykietki. Render Cycles:
Napisano 15 Styczeń 201411 l Autor Modelik już praktycznie skończony i zrigowany. Nadajnik do przejęcia kontroli nad dowolnym urządzeniem z układem sterowania. W ostatnim etapie popracuje nad materiałami. Edytowane 15 Styczeń 201411 l przez floo
Napisano 21 Styczeń 201411 l Ładne niebieskie światełko na tym renderze testowym; może nie doczytałem, ale jakiej wielkości będzie ten dron? Ujęcie wskazuje na to, że choć przypomina pudełko od zapałek, to jest olbrzymie. Poza tym bardzo fajny pomysł, taki mini detektyw w kamuflażu otwiera szerokie pole manewru, aż żałuję, że sam na to nie wpadłem.
Napisano 21 Styczeń 201411 l Autor @mookie Niebieskie światełko jest z teksturki nieba. Co do skali to zapewne trzeba dokładnie doprecyzować, aby ładnie wyglądało w kadrze. Użyłem ustawienia Camera: width 36 - Horizontal. Dzięki za komentarz! :)
Napisano 26 Styczeń 201411 l O kurde man, jak chcesz cała tą historyjkę zmieścić w max 3 zdaniach opisu + obrazku? :)
Napisano 26 Styczeń 201411 l Autor @deshu Szczerze to nie sam nie jestem do końca pewny, ale jak sprawa się rypnie, to zrobię z tego animacje :) Traktuje tą bitwę na totalnym luzie i spontanie szukając przy tym lepszych rozwiązań stąd też nie ma pewności że się uda. dzięki za komentarz :]
Napisano 26 Styczeń 201411 l Co tu dużo mówić, ta gra jest dla mnie jak miód. Mi się podoba i jest dla mnie jedną z najlepszych.
Napisano 9 Luty 201411 l Autor @NV będzie łupdejt, tylko 2-3h, jak się skończy renderować. można tak?
Napisano 9 Luty 201411 l Gratulujemy nominacji. Praca weźmie udział w kolejnej części konkursu. Do dnia 28 lutego 2014 roku (28 lutego, 23:59:59) można kontynuować pracę nad nią.
Napisano 12 Luty 201411 l Autor @Adek dzięki za nominacje. :) Do samej pracy wprowadzam kilka zmian, głownie przy postaci. Pani detektyw doświadczyła efektu jojo i wkrótce przestawię przyczynę. Rozłożyłem proporcje z kulek, szybki sculpt i dodawanie elementów. Następne łupdejty wkrótce. Nominacja zobowiązuje. Edytowane 12 Luty 201411 l przez floo
Napisano 12 Luty 201411 l Autor Czyżby to była bohaterka wzorowana postacią Sandry Bullock? no nóż, koncepcja postaci uległa zmianie, bo mimo wcześniejszych założeń nie chciałem jej teraz robić na siłę. kilka prób z ustawieniem postaci nie dało mi nic ciekawego, to szukając wyjścia odwróciłem pomysł o 180 stopni. Grubsza babka z mojego punktu widzenia będzie lepiej wyglądać na tle chudzielca + akcent humorystyczny i dodanie zestawu obiadowego dla Detektywa, czyli pączki oraz kawa. Na pocieszenie pozostaje to jako jeden z pierwszych pomysłów na shreka.
Napisano 13 Luty 201411 l Autor Każdy dobry detektyw musi dobrze zjeść, w szczególności gdy jest w pracy
Napisano 27 Luty 201411 l Autor @Adek mimo że chłopaki pozamiatali to walczę do końca. ;) Postać - Retopo + Test materiałów.
Napisano 27 Luty 201411 l Dobrze dobrze. Nie ma pozamiatali. Najgorsze to nie dokończyć mając sporo zrobione. Sent from my phone
Napisano 27 Luty 201411 l Autor Dobrze dobrze. Nie ma pozamiatali. Najgorsze to nie dokończyć mając sporo zrobione. To pozostaje zgłosić NŻ i z dniem jutrzejszym ukończyć. W 27h sporo można zrobić jak się podłączy kroplówkę z kawą. :)
Napisano 28 Luty 201411 l Autor Walczę dalej. UV całości + testy materiałów + trawa. Osobno, bo trochę to się renderuje.
Napisano 28 Luty 201411 l Autor Nie udało się skończyć, ale walczyłem do końca. Gratuluje wszystkim świetnych prac!
Napisano 1 Marzec 201411 l Autor @Adek Trochę się przeliczyłem z czasem renderingu i póki GPU dawało radę to wierzyłem że się uda. Natomiast samo doświadczenie się przyda i tą pracę trzeba skończyć. Proszę o przeniesienie tematu do WIP.