Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam następujący problem -

Robię sobie render - gdy się skończy są znaczące różnice między tym co zobacze w oknie VFB a później w pliku który zapisze. I tak robiąc wizkę wnętrza zmniejszałem jasność większości elementów bo wychodziły strasznie ciemne - gdy już efekt końcowy był zadawalający, bo zapisaniu pliku do formatu TIF okazuje się że wszystko jest dużo jaśniejsze.

Co zrobić, żeby VFB nie oszukiwał?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musisz kontrolować gammę z jaką zapisujesz obrazek. W oknie Save image masz do wyboru automatic, czyli taka jaka jest ustawiona w systemie lub override, a tu możesz ustawić ją sam. Jeżeli obrazki zapisują się jaśniejsze niż widzisz w VFB to wciśnij przycisk sRGB w VFB i wtedy prawdopodobnie to co będzie na renderze zobaczysz w zapisanym obrazku.

Rożne wersje maxa mają różne możliwości ustawiania gammy do zapisu. Do wersji 2013 można było ją ustawić w preferencjach. Od 2014 ta możliwość została zlikwidowana i rendery zapisywane są z predefiniowaną gammą zależną od typu pliku. Co oczywiście można poprawić (patrz wyżej) samemu lub przy pomocy skryptu, który usuwa tę niedogodność.

Napisano
  • Autor

Witam. Faktycznie problem był z gammą przy zapisie.

przy zapisie obrazka z opcją automatic, zapisany obraz wychodził dużo jaśniejszy.

Wystarczyło że zaznaczyłem - overdrive gamma = 2,2

Zapisany plik wyglądał identycznie jak w VFB

Napisano

Witam. Mam problem z Gamma w 3ds 2014. Znalazłem tutka gdzie trzeba podmienić w pliku outputgamma.ini wartość 2,2 na 1 i ma być ok. Ale po zapisie, systemowa output gamma jest czasami na 2,2 a czasami na 1. Ktoś może wie od czego to zależy i jak to naprawić?

Napisano
  • Autor

Witaj.

Ja rozwiązałem ten problem w ten sposób, że każdorazowo przy zapisywaniu rendera, nie stosuje automatycznej gammy, tylko z palca wbijam gammę taką, jaką mam w ustawieniach renderu.

Wtedy to co pokaże mi w VFB i zapisany plik są identyczne.