Skocz do zawartości

HATLEHOL CHURCH kosciół w Norwegii

mercedesslr

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chcę wam pokazać mój pierwszy projekt uczelniany wykonany w zespole międzynarodowym Polska-Dania-Słowenia.

Projekt zrobiony na uczeni Aalborg University, wydział Master of Architecture&Design. Z projektu nie jestem całkowicie zadowolony ale i tak zawsze to jakies nowe doświadczenie i wiedza :).

Na wizualizacje udało mi się wyprosić od zespołu 1,5 tygodnia co i tak uważam za spory sukces ponieważ zazwyczaj ten etap trwa ok 3-4 dni. Wizualizacje trzeba bylo wykonac od zera i bylo ich sporo (w sumie 10) tak wiec na jedno ujecie przypadalo mi po pare godzin. Jak na taki termin jestem całkiem zadowolony z wizualnej strony projektu :)

Aby obejrzeć całość zapraszam na mojego behance-a

https://www.behance.net/konradwojcik

lub na moją świeżą stronę :D http://konradwojcik.prosite.com/ którą stworzyłem na potrzeby szukania praktyk..

P.S.

Zna ktoś może jakieś ciekawe biura architektoniczne w Londynie? Wykonywał ktoś kiedyś praktyki w tym mieście i miał by dla mnie jakąś radę? Za każdą odpowiedź był bym bardzo wdzięczny!

98kcRcG.jpg

9BUYQEp.jpg

pwjApEi.jpg

F46P1yr.jpg

oAtU0sB.jpg

c38poLh.jpg

PTdNxYP.jpg

MvdjT7E.jpg

pK3wyDK.jpg

IMUAnyT.jpg

i zdjecia Makiety ktora robiliśmy z kolega ze Słowenii okolo 3 dni:)

A3H9G8Y.jpg

5s0h3F5.jpg

U9RQi1n.jpg

7k2uA4o.jpg

xLUEgoZ.jpg

mLr42Hp.jpg

cały projekt tutaj :) http://bit.ly/1aaLMov

• Odpowiedzi 18
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

jest sporo niedociagniec i jestem ich swiadomy... przy wizualizacjach raczej chodzilo o przyjemne ogolne wrazenie niz o dokladnosc np odbić.. tak jak pisalem bylo bardzo malo czasu ;/

co do dachu to wizualizacje zgadzaja sie z makietą :) kościół ma dach żebrowany (co mozna zauwazyć w na makiecie i 2 piewszych wizualizacjach) a wszystkie inne budynki to dach zabudowany w uproszczeniu

Wizki zewnętrzne mają tam jakieś niedociągnięcia (wklejenia w zdjęcia), ale spływa to mnie jak deszcz po kaczce:) Wielkie wrażenie robi na mnie to, że tak dużą ilość pracy ogarnąłeś w tak krótkim czasie i dobrze udało Ci się wyważyć jakość wizek/na jednostki czasu dostępne do skończenia projektu.

Bardzo, naprawdę bardzo mocno podoba mi się wnętrze (wszystkie wizki wnętrz). Rewelacyjnie oddałeś charakter miejsca, i przestrzeń (a sporo jej tam).

Gratulacje:)

Zgadzam się z przedmówcą, Kapitalny efekt przy tak krótkim czasie pracy. Mniejsze błędy nie mają tutaj znaczenia - liczy się odbiór/wrażenie. Makieta celowo ma odsłonięcie konstrukcji dachu więc żadnej rozbieżności tutaj nie ma.

Gratulacje! :)

Jak na prace w tak krótkim czasie to całkiem spoko. Tak jak mówisz, jest trochę niedociągnięć jak np. lewitujące ławki czy nieusunięty tekst w ujęciu z księdzem na rowerze (po lewej za budynkiem przy skałach), ale ogólne wrażenie jest pozytywne, czuje się klimat, a o to z pewnością chodziło. :)

Hej,

Bardzo zgrabny projekt.

Całość bardzo ładnie przedstawiona, wizki mają niedoróbki ale traktowałbym to raczej jako wynik braku czasu niżeli brak warsztatu. To co najważniejsze jest, udało Ci się to dobrze skadrować i dobrać dobre kolory.

Ja pokusiłbym się o większe kontrasty i bardziej skrajne temperatury barw ale to już inna sprawa.

Gratuluję kolejnego projektu, jest na co popatrzeć :)

Właśnie kilka dni temu widziałem stronę, prosto i konkretnie.

Myślę, że spełni swoje zadanie.

Gdybym mógł coś zaproponować to zmieniłbym okładki projektów.

Ludzie klikają na to co ładne i myślę, że gdybyś zrezygnował z grafik wektorowych a w ich miejsce dał ciekawy wycinek z projektu, przyniosłoby to chyba większą oglądalność i zainteresowanie.

Pozdrawiam

Michał

Dzięki Michał :)

Co do strony to cały czas zastanawiam się co lepsze.. Z jednej strony wycinki projektów są ciekawym rozwiązaniem i na pewno przykuwają wzrok..

Z drugiej zawsze chciałem aby główna strona była bardzo prosta.. miałem nadzieje ze jak ktoś najedzie na projekt i pokaże sie wycinek renderu to będzie on atrakcyjniejszy ponieważ będzie tym jednym obrazkiem na który patrzysz... nie można ukryć ze nie podglądałem różnych prosite-ów przed rozpoczęciem własnego... w tym też Twojego :) ale najbardziej chyba (co widać...) podobał mi się prosite Motywu...

No nic.. zobaczę jeszcze i po testuję z wycinkami w szarości, które potem nabierają koloru.. bo to jest chyba jedyna alternatywa kiedy każydy render jest w różnych nie pasujących do siebie odcieniach... nie wiem jak, ale u Ciebie jakos to wszystko ze sobą gra.. specjalnie dobierasz wycinki aby do siebie pasowały?

P.S.

widziałem jak ładnie jakiś pan z Macedonii "zainspirował" się Twoim projektem.... Oj, bardzo grzecznie skomentowałeś jego pracę :)... nie wiem czy potrafił bym skomentować coś takiego z taką klasą...

Pozdrawiam

Edytowane przez mercedesslr

Powiem Ci szczerze, że też długo biłem się z myślami jak rozwiązać te "kafelki" i przed tym co jest teraz było kilka skrajnie różnych wersji, więc rozumiem Twoje rozterki :)

Jeśli chodzi o moje obecne okładki, zawsze poświęcam chwile na wybranie tego jednego obrazu i na ułożenie tak pozostałych by całość dobrze ze sobą grała, czasami pomaga lekka korekta kolorów/odbarwienie.

A co do "inspiracji" tudzież ewidentnego ściągnięcia, hmmm, nie przeskoczę tego i szkoda moich nerwów. Mogę się pienić i tworzyć wojny w komentarzach ale nic to nie zmieni.

Jeśli ktoś już to zrobił, to nie wyszło to przypadkiem, więc moje argumenty do niego nie trafią, bo był świadomy całej sytuacji i wiedział jak to będzie wyglądać. Ja wiem, że mam umiejętności by tworzyć różne prace na pewnym poziomie a czy ten, który ściągnął, stworzy kolejny projekt na równie wysokim poziomie to już inna sprawa.

Zawsze było tak, że są Ci który tworzą i Ci którzy powielają.

Trzeba robić swoje :)

M.

Bardzo dobre rendery. Jeśli zrobiłeś je w 4 dni (z modelem) to jesteś naprawdę biegły. Masz fach w ręku. :)

.....................................

Być może ten wątek nie jest miejscem na komentarze co do kościoła (bo głównie to mnie zainteresowało), ale nasunęło mi się kilka przemyśleń, z którymi pewnie będę w mniejszości na forum, cóż, bywa i tak...

W odróżnieniu od innych uważam, że zgubiłeś "genius loci".

Zaprojektowałeś zgrabny, ciekawy i interesujący budynek, niebanalna forma, naturalne materiały, siedzi w przestrzeni... Z pomysłem. Wygląda, że wszystko, co powinno być - jest.

Moim zdaniem, tylko na pozór. Zginęło Ci najważniejsze - sacrum.

Obiekt sprawdziłby się doskonale jako... no właśnie, w każdej innej funkcji również - muzeum, hall kinowy czy teatralny, rada miejska czy co tam jeszcze.

1. W obiektach sakralnych wzrok powinien kierować się jednoznacznie do centrum - ołtarz i prezbiterum. U Ciebie ucieka na inne, bardzo ładne (niestety..) miejsca. Mówiąc po chłopsku - 2 grzyby w barszczu.

2. Każdy ksiądz (dowolnego wyznania...) powie Ci, że okna rozpraszają wiernych. Warunkiem koniecznym świadomego uczestnictwa w Liturgii jest koncentracja. Światło zewnętrzne temu nie sprzyja. U Ciebie jest bardzo jasno, i w KAŻDEJ innej sytuacji uznałbym to za zaletę. Tu - nie.

3. Nie wiem czy to luterańska świątynia, czy katolicka, czy protestancka (Norwegia...) - ale wg chrześcijaństwa są pewne zasady projektowania świątyń (wnętrze) - czyli strefa sacrum, profanum, odpowiednie prezbiterium, itd. Nie widzę tego, a jako (świadomy, jak sądzę) odbiorca dzieła - powinienem.

Nie piszę o osobistych odczuciach na temat formy, bo to kwestia gustu - nie o to chodzi. W razie głosowania wśród wiernych, ja głosowałbym ZA twoim projektem, ale obawiam się, że przegrałbyś z kretesem.

Zaprojektowałem niedawno kościółek, taki niewielki, i powiem Ci, że żaden temat nie miał tylu istotnych ograniczeń formalnych (od formy, a nie od papierologii) - tym bardziej doceniam pracę w to włożoną. Też miałem marzenia, nowoczesne, odważne formy, minimalizm, asceza, drugie Ronchamp, etc, etc... A potem znalazłem prawdziwą radość (ale to górnolotnie brzmi, brrr...) w projektowaniu (co nie zdarza się na codzień), i wiesz w czym? W takim szukaniu rozwiązania, żeby podobało się architektowi (piszącemu te słowa), księdzu (bo proboszcz buduje i płaci) oraz... całej masie babć w moherowych beretach (bo tak naprawdę to dla nich świątynia). I jednym z największych sukcesów w 20-letnim życiu zawodowym było to, że mi się udało - ja byłem zadowolony, proboszcz również i babcie były, dając temu wyraz. Uwierz, że to porównywalne (jak nie lepsze...) z wygranym konkursem.

A gusty "babć" i architektów są, jak sądzę, diaaaaaaametralnie różne. "Kowalski" widzi inaczej niż Ty.

... co nie znaczy, że dziś czegoś tam bym nie zmienił... :D

.. uff, ale się rozpisałem... :) Fakt, że projekt wywołał we mnie chęć tyyylu komentarzy, potraktuj jako komplement.

Pozdrawiam, zapewniając, że będę dalej oglądał to co robisz.

Powodzenia!

:)

PS - śledzę Twoje projekty z zainteresowaniem, uważam że są zdecydowanie lepsze niż 99% innych, również studenckich, które oglądam. Będę trzymał kciuki za dalsze prace. W moim biurze z znalazłbyś zajęcie, ale potraktuj to jako żart - to tylko taka mała pracownia w małym mieście - celuj wyżej, znacznie wyżej! :)

mx2 wypowiem się nie jako architekt tylko niedowiarek i osobnik który po pięciu minutach pobytu w kościele zaczyna ziewać ze względu na atmosferę i model rozchodzenia się światła. To ta konstrukcja napawano by mnie z tego wyleczyła :) zresztą jeśli to jest konstrukcja skierowana do warunków Norweskich to zapewne przyjmie się jak najbardziej tam jednak trzeba pamiętać o dobrym doświetleniu wnętrz wynikające z ich specyfiki geograficznej. U nas takie radośne oświetlone wnętrze by nie przeszło :)

;) Jeśli ziewasz w kościele po 5 minutach, to oznacza, że nie zawsze przeżywasz duchowo liturgię (hmm, podobnie jak ja...? :D). A skoro ładna konstrukcja "wyleczy" Cię z ziewania, to może lepiej zamiast do kościoła chodzić oglądać ciekawe budynki?

To, co w projektowaniu nazywa się "genius loci" to coś nieuchwytnego. Inaczej wygląda wnętrze przedszkola, a inaczej krematorium. Oba mogą być interesujące, ale raczej nie w ten sam sposób.

Ilość światła to odrębna sprawa - w oranżerii czy w mieszkaniu światło dzienne jest ok, ale w muzeum wojny w Londynie czy ciemni fotograficznej już nie - nie ma uniwersalnych zasad.

Co do "warunków norweskich" - architektura sakralna na całym świecie jest TŁEM dla modlitwy, a nie podmiotem do odbioru. Zobacz projekty klasztoru Pawsona, czy kaplicę Zumthora, pooglądaj meczety, kościoły, zbory ariańskie, cerkwie, kościoły, czy synagogi - wszędzie półmrok, cisza i skupienie.

I nie mów mi, że "patrzenie na konstrukcje" zapobiega ziewaniu... ;)

.........................................................

Zresztą, ja po prostu podzieliłem się uwagami, nic więcej - proponuję pozostać przy stanowisku, że... rendery są naprawdę dobre, mimo - jak sądzicie - pewnych detali. Ja tego nie widzę, dla mnie "sprzedają" ideę bardzo dobrze.

Obejrzałem projekt na stronie, i sądzę że obrazki są "well pointed" - pokazują "o co artyście chodziło". A co do zasad projektowania kościołów - to chyba rzeczywiście nie to forum... :D

Pozdrawiam.

no nie przesadzajmy budynki sakralne mają dosyć ciekawa konstrukcje z tego tez powodu odwiedzam je jak nie trwają w nich żadne nabożeństwa co by nie wyjść na strasznego zaspanego ciula :) Rozczaruje cie na mnie tak działają nasze kościoły nie wiem czemu ale np atmosfera panująca w cerkwiach a szczególnie starych drewnianych akurat ma odmienny wpływ. Ale wracając do tematu projekt jest ciekawy i może się podobać i mi się właśnie podoba ze względu na doświetlenia

Twoje umiejętności w postprodukcji są naprawdę imponujące! Jedyne do czego się mogę przyczepić to moim zdaniem nieco rozjechana perspektywa w doklejonym wejściu (2 wizka). Z tego co widzę sporo bazujesz na teksturach/zdjęciach w photoshopie. Sam robisz fotki czy szukasz w internecie? Co do samego projektu to wydaje mi się, że czuć w nim "skandynawię", w realizacjach z tego regionu często można się spotkać z projektami które można określić jako "luźną kompozycję strzelistych brył". Zadaszenie głównej bryły to takie dodanie Calatravy do tego konceptu :p Co do ilości szkła do wydaje mi się ,że w niejednej katedrze gotyckiej jest jego więcej niż tutaj; tylko tyle, że tam w postaci witraży. Oczywiście zmienia to transparentność oraz ilość przechodzącego światła ale myślę, że gdyby ktoś brał ten projekt do dalszej realizacji to znalazł by i na to dobry sposób;) Jak na projekt uczelniany jest naprawdę bardzo fajnie. Pozdrawiam

Racja - sama ilość szkła nie powoduje "jasności", a odpowiednie jego rozmieszczenie.

Doprecyzuję - okna na wysokości wzroku dekoncentrują, dlatego 99% świątyń ma je znacznie powyżej.

I to od kilkuset lat działa.

Wielki szacun za ogarnięcie renderów w tak krótkim czasie. "Na render kilka godzin" to można powiedzieć, że bezbłędnie trafiałeś z ustawieniami bez żadnych testów.

Na temat konstrukcji nie będę się wypowiadał bo nie jestem architektem. Ale z ciekawości spytam fachowców, czy ten dach poradzi sobie z norweskim śniegiem?

Klimatem Twoje prace przypominają mi prace motyw_studio. Korzystałeś może z ich kursów? Pytam bo sam mam taki zamiar.

ps

Ale niedźwiedź nie zje chłopca...? ;)