Skocz do zawartości

Viewport - problem z perspektywą

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hubert1602
Napisano

Witam piszę z prośbą o pomoc w sprawie dziwnych problemów w viewport ponieważ przy ustawieniu widoku w tryb perspektywy plaszczyzny i linie w zależności od kąta patrzenia pojawiają się i znikają lub nachodzą na siebie, w widoku ortogonalnym problem nie wystepuje. Problem przy modelowaniu jest bardzo irytujący bo wprowadza w błąd a modelowanie w widoku ortogonalnym nie jest wygodne dlatego zwracam się o pomoc

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie mam pewności czy to o to akurat tym razem chodzi, ale raczej widoku perspektywicznego nie używa się do modelowania właśnie przez występowanie zniekształceń perspektywicznych.

Ale nie mam pewności czy to właśnie tego wina w twoim przypadku.

Powiem Ci jednak jeszcze, że ja również używałem tylko widoku persp dopóki ktoś mi nie powiedział tego, i jakoś szybko się przyzwyczaiłem do orto :P

Gość hubert1602
Napisano

Mnie by jednak zalerzało zeby się dowiedzieć w czym tkwi problem ze linie i płaszczyzny znikają oraz że nakładają się na siebie

Gość hubert1602
Napisano

Niestety dalej jest ten sam problem a co mam zrobić z tym clipping czy włączony czy nie w perspektywie dalej są problemy

Gość hubert1602
Napisano

Jednak problem nie leży w viewport clipping, w widoku ortogonalnym wszystko jest w pożadku lecz gdy właczam perspektywe to płaszczyny szaleją znikając,krzywiąc sie i nachodząc na siebie

Gość hubert1602
Napisano

Załączam printscreen z tego okienka

Gość hubert1602
Napisano

Posiadam kartę NVIDIA GeForce GTX 560 Ti i pracuje na silniku V-ray 2.40

Gość hubert1602
Napisano

Tylko że nigdy wcześniej nie miałem takich problemów