Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam piszę z prośbą o pomoc w sprawie dziwnych problemów w viewport ponieważ przy ustawieniu widoku w tryb perspektywy plaszczyzny i linie w zależności od kąta patrzenia pojawiają się i znikają lub nachodzą na siebie, w widoku ortogonalnym problem nie wystepuje. Problem przy modelowaniu jest bardzo irytujący bo wprowadza w błąd a modelowanie w widoku ortogonalnym nie jest wygodne dlatego zwracam się o pomoc

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie mam pewności czy to o to akurat tym razem chodzi, ale raczej widoku perspektywicznego nie używa się do modelowania właśnie przez występowanie zniekształceń perspektywicznych.

Ale nie mam pewności czy to właśnie tego wina w twoim przypadku.

Powiem Ci jednak jeszcze, że ja również używałem tylko widoku persp dopóki ktoś mi nie powiedział tego, i jakoś szybko się przyzwyczaiłem do orto :P

Napisano

Mnie by jednak zalerzało zeby się dowiedzieć w czym tkwi problem ze linie i płaszczyzny znikają oraz że nakładają się na siebie

Napisano

Niestety dalej jest ten sam problem a co mam zrobić z tym clipping czy włączony czy nie w perspektywie dalej są problemy

Napisano

Jak uruchomisz "Viewport Clipping", to pojawią się dwa suwaki po prawej stronie okna, i nimi regulujesz to co widzi kamera.

Napisano

Jednak problem nie leży w viewport clipping, w widoku ortogonalnym wszystko jest w pożadku lecz gdy właczam perspektywe to płaszczyny szaleją znikając,krzywiąc sie i nachodząc na siebie

Napisano

Załączam printscreen z tego okienka

Napisano

Jaką masz kartę graficzna i na jakim silniku pracujesz na tym obrazku wygląda jak by karta miał problemy z wyświetlaniem

Napisano

Posiadam kartę NVIDIA GeForce GTX 560 Ti i pracuje na silniku V-ray 2.40

Napisano

Tylko że nigdy wcześniej nie miałem takich problemów

Napisano

Problem może powodować skala obiektów a konkretnie oddalenie od punku 0,0,0.

Przenieś model z 28000m osi X do środka sceny.