Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, kiedyś już pytałem na forum ale nie mogę znalezć tego tematu a mianowicie chodzi o reder cienia bez ojektu. Mam plane i na nim box - chciałbym uzyskać box i cień który box rzuca na plane ale bez plane. Próbowałem ustawić żeby plane nie był widoczny dla camery ale zdaje sie że to nie ta opcja. Jak to zrobić?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 728
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pod scanlinem i mentalrayem wyrenderowałem sam cień w render elements, potem wyrenderowałem box bez plane'a i złączyłem w photoshopie. Lipa jest pod v-rayem bo gdy pod render elements zaznaczałem opcję Vray shadow, nic to nie daje. Cień sie nie renderuje. Pod dwoma poprzednimi silnikami nie miał znaczenia typ cieni (sprawdzałem raytraced i shadow map). Nie wiem o co kaman, ale sprawdz u siebie render elements...

Napisano

jest taki tutorial

koleś tam robi rzeczy, które mogą ci się przydać. Używa do tego na planie cameramapperpixel (w standardowych mapach) i robi projekcje tła na plan dzięki czemu na kanale alfa zostaje mu sam cień. Nie wiem może się przyda.

Napisano

Nałóż na plane VRayMtlWrapper. Alpha contribution -1. Uzyskasz render boxa + maskę alpha, która uwzględnia cień rzucany przez box. To wszystko możesz złożyć w PS i nałożyć na zupełnie inne tło, na którym będzie też cień od boxa.