Napisano 1 Luty 201411 l Cześć! Mam do was jedno pytanie, czy modele broni, np. karabinków itp. muszą być zrobione jako jedna bryła? Dokładniej chodzi mi o to, czy można poszczególne części wymodelować i tylko zlepić je attachem czy wszystkie vertexy w modelu muszą być połączone? Z góry dziękuje za odpowiedzi. :)
Napisano 1 Luty 201411 l Oczwiście, że możesz wymodelować każdą część osobno, jeśli model będzie tylko w maxie to nie musisz nawet używać attacha. Bez problemów także będziesz mógł przenieść model do gry, w tym wypadku musisz "zlepić" attach'em. :)
Napisano 1 Luty 201411 l nie lol? Broń często się dzieli na parę obiektów zależy od sytuacji... silnika itp
Napisano 1 Luty 201411 l nie lol? Ja jak zaczynałem cokolwiek modelować miałem dokładnie ten sam problem, to nie jest logiczne dla początkującego. Zastanawiałem się nawet nad tym czy jak modelujesz samochód (oczywiście do użytku w grze) to potrzebne są szpary np. drzwi itp, wtedy jeszcze nie wiedziałem o czymś takim jak normalki. DaviesGTR - tak jak zostało powiedziane, nie musi to być jedna bryła ;)
Napisano 2 Luty 201411 l ja dorzuce swoje trzy grosze ze karabinek to nie jest jeden blok stali (ani pistolet, ani żadna inna bron palna), i, ze mozesz laczyc obiekty ze soba w jedno poly (np. lufe i zalozmy kolbe) o ile zaden z poligonow 1 obiektu nie przecina sie anie nie naklada z sasiadem (moze to powodowac bledy).
Napisano 2 Luty 201411 l gdzież błędy? jak są tak nałożone na siebie to są błędy a jak są pod kątem to nie, również można tak robić i nie tworzy to błędów, nawet jest zalecane przy modelowaniu low poly
Napisano 16 Luty 201411 l chodzilo mi o przecinanie sie dwoch obiektow w jednym poly obiekcie (czasem ludzie tak robia a potem render sie wywala - chyba ze to juz naprawili, bo kiedys pamietam tak sie dzialo)
Napisano 16 Luty 201411 l he, to chyba z kilka dekad temu :D nie mogłeś po prostu przez ten czas samemu tego sprawdzić? :>
Napisano 3 Marzec 201411 l dzieki, sprawdze :) (niemozliwe, kilka dekad temu na swiecie mnie nie bylo :) )