Napisano 5 Luty 201411 l Witajcie. Zwracam się z kolejnym problemem. Ślęczę nad tym cały dzień. Mianowicie dachówki robione bumpem to jednak nie to. Postanowiłem spróbować przy pomocy normal mapy, ale wynik też jest kiepski. Gdy wymodelowałem dachówkę i dodałem ją do Vrmesh Exporter później wrzucając do klonera wynik był zadowalający, ale szybko zdałem sobie sprawę, że to zły pomysł kiedy to komp zamulił przy obłożonym w połowie dachu. Dlatego kieruję do Was pytanie, jaki macie sposób na dobrze wyglądające dachówki? Może mam nie do końca dobrze ustawione materiały? Proszę o pomoc. Poniżej dodaję rendery dachówek modelowanych w porównaniu do tych wykonanych przy użyciu normal mapy. Nie jest dobrze. Pozdrawiam. Filip.
Napisano 5 Luty 201411 l Tak naprawdę odpowiedzią na twoje pytanie jest plugin Batzal Roof Designer, przy ręcznym robieniu dachówek zasadniczo zawsze komputer w pewnym momencie ledwo zipał zasadniczo zanim się przesiadłem na plugin robiłem to także dopiero po zbudowaniu całego dachu i połączeniu wszystkich dachówek w jeden obiekt zmieniałem go na proxy, ale i tak jest to zmarnowany czas szczególnie ze plugin nie kosztuje jakiś strasznych pieniędzy około 170 pln
Napisano 5 Luty 201411 l Autor Z tego co widzę nie jest dostępny na Cineme niestety. Przesiadam sie powoli ma 3dsa i to jest kolejny argument za. Może spróbuję jeszcze raz, tylko tym razem zrobię dachówkę z mniejszą ilością poly bo chyba przesadziłem. Mam kompa z 8 gb ramu i niestety czasami brakuje. Może jakoś się uda. Dzięki. Wiesz może jak zrobić dobrą mapkę do dispa pod dachówki? Bo u mnei dzieją się jakieś komedie.
Napisano 5 Luty 201411 l Do robienia mapek kupiłem jakiś czas temu taki malutki sofcik nazywa się to shadermap pro http://shadermap.com/home/ bardzo przydatne narzędzie
Napisano 5 Luty 201411 l Autor Spoko, bo zastanawiałem się nad crazy bumpem, ale ten chyba wypada lepiej. Dzięki za info.
Napisano 5 Luty 201411 l no ale to zrób sobię low poly wersję dachówki... która tylko będzie widoczna w viewporcie a do renderu taką high poly na instancjach co za problem.
Napisano 26 Luty 201411 l Panowie, zaimportowałem dach z archicada i nadałem mu Batzala (czy ktoś już tak próbował?), ale wychodzą takie krzaczki, że nie da się ogarnąć kompa (w dachu są oczywiście okna) - powyginał dach na różne sposoby i padłem na twarz. Macie może jakieś pomysły lub precedens?
Napisano 26 Luty 201411 l Tu jest przyklad z Blendera, przypuszczam ze inne programy maja podobne opcje, moze ci to cos pomoze.
Napisano 27 Luty 201411 l Ja tak robie :) i nie mam żadnych krzaczków na pewno dobrze wyeksportowałeś obiekty z archicada do 3ds czy może ci je rozwaliło na udzielne płaszczyzny :). Ogólnie po wrzuceniu całego dachu wyciągam z niego tylko polygony wierzchnie i na nich stosuje roof designer :) tylko tyle ze wybieram modyfikator Batzal sidings