Napisano 25 Marzec 201411 l Firma Evermotion wypuściła nową wersję swojego unbiasowego renderera o nazwie Nox. Wersja 0.43 to przede wszystkim szybszy rendering (w zależności od sceny, ale tutaj ta wersja może okazać się nawet 90% szybsza od poprzedniej). Pełna treść: Nox 0.43
Napisano 25 Marzec 201411 l Pierwszy raz go ściągnąłem i chciałem sobie chociaż obejrzeć sceny testowe, jednak nie idzie ich wyrenderować u mnie w rozdzielczości szerszej niż 1920 px. To tylko u mnie czy może u was po ustawieniu 2000 px albo 3840px też silnik się ładuje parę sekund a później nic się nie dzieje ? :P Pozdrawiam.
Napisano 26 Marzec 201411 l Powinno działać bez problemu. Sprawdź czy po tym, jak naciśniesz render: 1. Nad oknem widać animację (kwadraciki) zamiast przycisku RENDER 2. w prawym dolnym rogu okna widać, że liczba sampli na sekundę się zmienia 3. w monitorze zasobów sprawdź, czy procesor jest obciążony. Problem może być banalny - źle ustawiona ekspozycja albo np. wyłączone odświeżanie okna. Aby odświeżyć ręcznie można wcisnąć F5. Pozdrawiam :) Michał.
Napisano 26 Marzec 201411 l 1. Animacja jest. 2. Widać. 3. tylko na pierwsze parę sekund. Jak daję w 1080p to renderuje się normalnie, ciemny ekran (nie renderuje) jest dopiero przy wyższej rozdzielczości. No nic, i tak chciałem się nim tylko pobawić. Po drążę temat jak będę chciał go kiedyś wykorzystać w jakimś konkretnym celu, dzięki :)
Napisano 26 Marzec 201411 l Gdybyś mógł jeszcze podzielić się informacją, która ze scen testowych robi ci problem i czy pracujesz na wersji 64bit czy 32 (+ system) byłbym wdzięczny :)
Napisano 26 Marzec 201411 l Jasne, że mogę ^^ Wszystkie sceny testowe robią mi ten problem. Odpalałem wersję 32 bitową(64 bitowa robi mi problemy z uruchomieniem, nie reinstalowałem jeszcze). Mam system 64 bitowy (Win 7) ale Nox nie zabierał mi przy 1080p więcej ni 900mb ram'u. Pozdrawiam.
Napisano 26 Marzec 201411 l Witam , macie może jakies tutoriale do tego ( od początku budowania sceny do efektu końcowego , co gdzie i jak ?? . Czy macie może te samples sceny w 3d maxie?? jesli tak to gdzie można je ściągnać , dziekuję.
Napisano 27 Marzec 201411 l @Zernat - dzięki, co do wersji 64-bitowej - poprawiliśmy instalator, powinno być już ok. Co do scen - przyjrzymy się temu. Na razie rekomendujemy używanie wersji NOX-a 64bitowej. @dizek1992 - tutoriale "Overview NOX-a" i "Eksportowanie sceny z Blendera do NOX-a" powinny być niebawem online na Evermotion.org. Przy okazji pokażemy jak przygotować eksport w 3ds Maxie. Myślę, ze za tydzień w skecji NOX na stronie Evermotion można będzie już znaleźć pomocne materiały. Obecnie można o przygotowaniu scen poczytać tutaj: http://www.evermotion.org/tutorials/show/8356/nox-0-40-getting-started Sample scenes są też w formacie Maxowym, znajdziesz je w folderze w którym zainstalowałeś NOXa, w podfolderze \sample scenes\max
Napisano 27 Marzec 201411 l Przepraszam jeśli będę monotematyczny, a będzie jakiś eksporter/plugin do Modo?
Napisano 27 Marzec 201411 l Czy tylko u mnie czy po po prostu nie działa NOX pod 3ds max 2014 64x ? Recznie skopiowałam plugin do folderu Plugins i sie max nie uruchamia
Napisano 27 Marzec 201411 l Przystępny silnik i teraz współpraca z Blenderem wydaje się być jeszcze lepsza. Niestety mam problem z 64bitami, wyskakuje błąd "KERNELBASE.dll" przy odpaleniu Renderingu i MaterialEditor. 32bit działa ok. Proponuje rozbudować bazę materiałów, co ułatwia poznawanie samego silnika.
Napisano 27 Marzec 201411 l Faktycznie wkradł się błąd, usunęliśmy go wczoraj. Jeszcze raz proszę ściągnijcie instalator ze strony Evermotion i NOX 64bit powinien się odpalić bez problemu.
Napisano 27 Marzec 201411 l Ok teraz już działa. Mam jeszcze pytanie. Importuje material z bazy. Otwieram Material Editor, na podglądzie widzę materiał z teksturką, kilkam Render, teksturka znika, zostaje sam materiał. Czy to oznacza że mimo importu trzeba raz jeszcze wczytywać tekstury?
Napisano 27 Marzec 201411 l @drafter - dzięki za odpowiedź , właśnie tutaj jest problem w tym folderze mam tylko 2 folder blender oraz nox , folderu z maxem nie widać a na tym mi strasznie zależy. Da sie to jakoś zrobić?
Napisano 28 Marzec 201411 l @floo - podaj jaki to materiał z bazy, sprawdzę, czy tekstura jest tam dobrze przypisana :) @dizek - Nox nie instaluje scen Maxa jeżeli nie wybierzesz opcji, by instalował plugin Noxa do Maxa. Wystawiam ci sceny do 3ds Max na Google Drive: http://goo.gl/m8RGxS
Napisano 28 Marzec 201411 l @floo - podaj jaki to materiał z bazy, sprawdzę, czy tekstura jest tam dobrze przypisana :) Praktycznie tak się dzieje z wszystkimi materiałami. Każda próba importu do blendera odbywa się bez tekstury. Dołączam gifa.
Napisano 28 Marzec 201411 l @drafter dzieki wielkie za sceny , tylko ze jest jeden problem , nie moge ich odpalic , 3 bledy wyskakuje ze niby brak noxplugin.dlr , a mam zainstlaowany i wybrany jako glowny renderer , w czym moze byc problem? @drafter win7 64 bit @drafter używam maxa 2010 64 bit Edytowane 29 Marzec 201411 l przez piotrek
Napisano 31 Marzec 201410 l @floo: Faktycznie, był bug, zrobiliśmy hotfixa w skrypcie do Blendera. spróbuj tej wersji: http://www.evermotion.org/files/noxRenderer/Blender_2.70_b.zip @dizek1992: jeśli jest problem z pluginem, możliwe, że jest to niedopasowanie wersji plugina do wersji renderera. Ściągnij Noxa i zainstaluj wraz z pluginem jeszcze raz, powinno zadziałać.
Napisano 1 Kwiecień 201410 l Mam taki sam problem jak floo i ściągnięcie nowego pluginu nic nie dało. Mam win8 64bit