Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 5,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pierwszy raz go ściągnąłem i chciałem sobie chociaż obejrzeć sceny testowe, jednak nie idzie ich wyrenderować u mnie w rozdzielczości szerszej niż 1920 px.

To tylko u mnie czy może u was po ustawieniu 2000 px albo 3840px też silnik się ładuje parę sekund a później nic się nie dzieje ? :P

Pozdrawiam.

Napisano

Powinno działać bez problemu. Sprawdź czy po tym, jak naciśniesz render:

1. Nad oknem widać animację (kwadraciki) zamiast przycisku RENDER

2. w prawym dolnym rogu okna widać, że liczba sampli na sekundę się zmienia

3. w monitorze zasobów sprawdź, czy procesor jest obciążony.

Problem może być banalny - źle ustawiona ekspozycja albo np. wyłączone odświeżanie okna. Aby odświeżyć ręcznie można wcisnąć F5.

Pozdrawiam :)

Michał.

Napisano

1. Animacja jest.

2. Widać.

3. tylko na pierwsze parę sekund.

Jak daję w 1080p to renderuje się normalnie, ciemny ekran (nie renderuje) jest dopiero przy wyższej rozdzielczości.

No nic, i tak chciałem się nim tylko pobawić. Po drążę temat jak będę chciał go kiedyś wykorzystać w jakimś konkretnym celu, dzięki :)

Napisano

Gdybyś mógł jeszcze podzielić się informacją, która ze scen testowych robi ci problem i czy pracujesz na wersji 64bit czy 32 (+ system) byłbym wdzięczny :)

Napisano

Jasne, że mogę ^^

Wszystkie sceny testowe robią mi ten problem. Odpalałem wersję 32 bitową(64 bitowa robi mi problemy z uruchomieniem, nie reinstalowałem jeszcze). Mam system 64 bitowy (Win 7) ale Nox nie zabierał mi przy 1080p więcej ni 900mb ram'u.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam , macie może jakies tutoriale do tego ( od początku budowania sceny do efektu końcowego , co gdzie i jak ?? . Czy macie może te samples sceny w 3d maxie?? jesli tak to gdzie można je ściągnać , dziekuję.

Napisano

@Zernat - dzięki, co do wersji 64-bitowej - poprawiliśmy instalator, powinno być już ok. Co do scen - przyjrzymy się temu. Na razie rekomendujemy używanie wersji NOX-a 64bitowej.

@dizek1992 - tutoriale "Overview NOX-a" i "Eksportowanie sceny z Blendera do NOX-a" powinny być niebawem online na Evermotion.org. Przy okazji pokażemy jak przygotować eksport w 3ds Maxie. Myślę, ze za tydzień w skecji NOX na stronie Evermotion można będzie już znaleźć pomocne materiały. Obecnie można o przygotowaniu scen poczytać tutaj:

http://www.evermotion.org/tutorials/show/8356/nox-0-40-getting-started

Sample scenes są też w formacie Maxowym, znajdziesz je w folderze w którym zainstalowałeś NOXa, w podfolderze

\sample scenes\max

Napisano

Przepraszam jeśli będę monotematyczny, a będzie jakiś eksporter/plugin do Modo?

Napisano

Czy tylko u mnie czy po po prostu nie działa NOX pod 3ds max 2014 64x ? Recznie skopiowałam plugin do folderu Plugins i sie max nie uruchamia

Napisano

Przystępny silnik i teraz współpraca z Blenderem wydaje się być jeszcze lepsza. Niestety mam problem z 64bitami, wyskakuje błąd "KERNELBASE.dll" przy odpaleniu Renderingu i MaterialEditor. 32bit działa ok.

Proponuje rozbudować bazę materiałów, co ułatwia poznawanie samego silnika.

Napisano

Faktycznie wkradł się błąd, usunęliśmy go wczoraj. Jeszcze raz proszę ściągnijcie instalator ze strony Evermotion i NOX 64bit powinien się odpalić bez problemu.

Napisano

Ok teraz już działa. Mam jeszcze pytanie. Importuje material z bazy. Otwieram Material Editor, na podglądzie widzę materiał z teksturką, kilkam Render, teksturka znika, zostaje sam materiał. Czy to oznacza że mimo importu trzeba raz jeszcze wczytywać tekstury?

Napisano

@drafter - dzięki za odpowiedź , właśnie tutaj jest problem w tym folderze mam tylko 2 folder blender oraz nox , folderu z maxem nie widać a na tym mi strasznie zależy. Da sie to jakoś zrobić?

Napisano

@floo - podaj jaki to materiał z bazy, sprawdzę, czy tekstura jest tam dobrze przypisana :)

@dizek - Nox nie instaluje scen Maxa jeżeli nie wybierzesz opcji, by instalował plugin Noxa do Maxa.

Wystawiam ci sceny do 3ds Max na Google Drive: http://goo.gl/m8RGxS

Napisano
@floo - podaj jaki to materiał z bazy, sprawdzę, czy tekstura jest tam dobrze przypisana :)

Praktycznie tak się dzieje z wszystkimi materiałami. Każda próba importu do blendera odbywa się bez tekstury. Dołączam gifa.

ozjrV3g.gif

Napisano

@drafter dzieki wielkie za sceny , tylko ze jest jeden problem , nie moge ich odpalic , 3 bledy wyskakuje ze niby brak noxplugin.dlr , a mam zainstlaowany i wybrany jako glowny renderer , w czym moze byc problem?

@drafter win7 64 bit

@drafter używam maxa 2010 64 bit

Edytowane przez piotrek

Napisano

Mam taki sam problem jak floo i ściągnięcie nowego pluginu nic nie dało. Mam win8 64bit