Wilczyca Napisano 4 Kwiecień 2014 Napisano 4 Kwiecień 2014 Nie wiem czy temat już istnieje, ale proszę o podanie mi linka. Robię dla gościa modele w Blenderze i przesyłam mu jako .obj do Maxa. Problem w tym, że obiekty się rozpadają czy też zniekształcają i szukam sposobu by temu zaradzić. Ja sama nie posiadam Maxa i nie mogę sprawdzić jak będzie wyglądał model. Myślałam nawet, że to z powodu modyfikacji subsurf czy mirror, ale nie użyłam ich do tego modelu.
mookie Napisano 4 Kwiecień 2014 Napisano 4 Kwiecień 2014 Odznacz w eksporterze Objects as OBJ Objects i zaznacz Objects as OBJ Groups; unikaj eksportowania smooth groups; jeśli w dalszym ciągu pojawiają się błędy, sprawdź poprawność topologii (chociaż najczęściej uniemożliwia ona import do Maxa w ogóle; przyczyną mogą być niepołączone, a więc "luźne" krawędzie i wierzchołki).
wesol Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 dwa, trzy lata temu miałem podobny problem, pomagało import .obj'ta z blendera do innego programu i wyeksportowanie jeszcze raz do .obj'ota. Używałem wings3d ale działało też z zbrushem i mudboxem. Możesz też używać alternatywnych formatów do przenoszenia collada czy też fbx.
Wilczyca Napisano 9 Kwiecień 2014 Autor Napisano 9 Kwiecień 2014 Dziękuje mookiemu za pomoc. Pomogło, ale niestety muszę ciągle przestawiać, bo nie zapisuje zmian w ustawieniach .obj.
szczuro Napisano 9 Kwiecień 2014 Napisano 9 Kwiecień 2014 ustawienia możesz sobie zapisać jako preset i wybierać z listy ten preset. zawsze to mniej klikania
Rekomendowane odpowiedzi